Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η Ιταλία, σταθερό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η Ιταλία, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη Fitch Ratings
Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για αδύναμα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη, πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, συγκριτικά χαλαρή δημοσιονομική στάση μετά την πανδημία, υποτονική οικονομική ανάπτυξη. Η αξιολόγηση υποστηρίζεται από μια διαφοροποιημένη οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, τους ισχυρούς θεσμούς και το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η ιταλική οικονομία είχε ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας μέχρι τα μέσα του 2022. Η τρέχουσα ανάκαμψη είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι βίωσε η Ιταλία την προηγούμενη δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν 1,1% και 0,5%, αντίστοιχα, πάνω από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Η Fitch αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2022 στο 3,6%.
Ωστόσο, αναμένει απότομη επιβράδυνση ξεκινώντας από το 4ο τρίμηνο του 2022, λόγω του ενεργειακού σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη κάνει λόγο για ύφεση 0,4% το 2023 και ανάπτυξη 2,2% το 2024.
Ο λόγος του δημοσίου ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 150% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από το ρεκόρ του 155% το 2020, κυρίως λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης.
Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας είναι ισχυρότερος από ό,τι στην αρχή των προηγούμενων κρίσεων, όπως αποδεικνύεται από τον δείκτη NPLs, λίγο κάτω από το 4% στα τέλη Ιουνίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης