Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Έτοιμη να σοκάρει τις αγορές η Fed - Στο 5% το επιτόκιο τον Μάρτιο του 2023 – Θα χαθούν 1 εκατ. θέσεις εργασίας

tags :
JP Morgan: Έτοιμη να σοκάρει τις αγορές η Fed - Στο 5% το επιτόκιο τον Μάρτιο του 2023 – Θα χαθούν 1 εκατ. θέσεις εργασίας
Μέχρι τις αρχές της άνοιξης, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, το μέγιστο επιτόκιο θα αγγίζει τις 500 μ.β., ήτοι 5%.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η Federal Reserves αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μ.β., και ειδικότερα κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, 25 μ.β. τον Φεβρουάριο και άλλες 25 μ.β. τον Μάρτιο…
Με άλλα λόγια, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, το μέγιστο επιτόκιο θα αγγίζει τις 500 μ.β., ήτοι 5%.
Ως γίνεται αντιληπτό, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες τείνουν, με βάση αυτό το σενάριο, να αυστηροποιηθούν επικίνδυνα, θυσιάζοντας στον βωμό της τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
«Καμία μεταπολεμική επέκταση δεν πέθανε από γεράματα, όλες δολοφονήθηκαν από τη Fed… - αν βέβαια εξαιρέσει κανείς το ότι, όπως ο αείμνηστος Rudiger Dornbusch φέρεται να είπε, είχαμε τις μεταμοντέρνες υφέσεις του '01 και του '08 που συνδέονταν περισσότερο με φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων παρά με τις επιθετικές ενέργειες της Fed, ενώ είχαμε επίσης τη σύντομη (αλλά σοβαρή) COVID- 19 ύφεση, για την οποία είναι δύσκολο να κατηγορηθεί η Fed.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις προειδοποιήσεις, οι περισσότερες μεταπολεμικές επεκτάσεις σκοτώθηκαν πράγματι με από την αυστηροποίηση της Fed.
Και η Fed αυτήν τη στιγμή σφίγγει τόσο γρήγορα όσο ποτέ.
Για αυτό τον λόγο και τώρα πιστεύουμε ότι θα προβεί σε αυξήσεις αυξήσεις 100 μ.β. πριν μπει σε στάση αναμονής την επόμενη άνοιξη.
Επομένως, είναι λογικό ότι οι αναλυτές είναι πιο πεπεισμένοι από ποτέ πως θα υπάρξει ύφεση τον επόμενο χρόνο».

Ήπια προσγείωση;

Γιατί όχι μια ήπια προσγείωση; Παρά ταύτα, η JP Morgan εξηγεί πως θα ήταν ωραίο να πιστεύουμε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει απαλά το ποσοστό ανεργίας κατά 0,5-1,0%, για να αποκαταστήσει την ισορροπία στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, η κυκλική συμπεριφορά του ποσοστού ανεργίας εμφανίζει τόσο ασυμμετρίες όσο και μη γραμμικότητες.
Όπως έλεγε ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Kohn, «το ποσοστό ανεργίας μειώνεται από την κυλιόμενη σκάλα και ανεβαίνει με το ασανσέρ».
Ως εκ τούτου, λέει η JP Morgan, «αναμένουμε επιβράδυνση της ζήτησης, που θα οδηγήσει τελικά σε αδυναμία την αγορά εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέχρι τα μέσα του '24.
Πιστεύουμε επίσης ότι αυτή η αδυναμία της αγοράς εργασίας θα πείσει τη Fed ότι έχει δημιουργήσει αρκετή αποπληθωριστική ώθηση και έτσι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της προς μια πιο ουδέτερη στάση».

Και ενώ μπορεί κανείς να χλευάσει την JPM ότι προβλέπει απλώς μια «ήπια» ύφεση, η τράπεζα καταβάλλει τουλάχιστον την προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πιθανότητα να κάνει λάθος:
Γιατί λοιπόν δεν έχουμε μια βαθύτερη ύφεση ενσωματωμένη στις προοπτικές μας;
Αν όντως έχουμε ύφεση το επόμενο έτος, θα είναι η πιο καλά τηλεγραφημένη ύφεση στη σύγχρονη μνήμη.
Αυτό και μόνο το γεγονός θα πρέπει να αλλάξει τη φύση της επιβράδυνσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης