Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O «στρατηγός χειμώνας» θα νικήσει την Ευρώπη: Η ρωσική ναπολεόντεια παγίδα και η επερχόμενη οδυνηρή ήττα

O «στρατηγός χειμώνας» θα νικήσει την Ευρώπη: Η ρωσική ναπολεόντεια παγίδα και η επερχόμενη οδυνηρή ήττα

Πώς o Biden «σκότωσε» τον East Med για.. κλιματικούς λόγους και άφησε την Ευρώπη στο έλεος της Ρωσίας - Από άψογος δημοκράτης.. δαίμονας ο Putin

Σχετικά Άρθρα

Την απόλυτη ήττα και το στρατηγικό αδιέξοδο το οποίο βρίσκεται η Ευρώπη περιγράφει άρθρο του Gatestone Institute με την υπογραφή του Burak Bekdil.
Οι «συμφωνίες με το διάβολο» (όπως τώρα έχει δαιμονοποιηθεί ο Vladimir Putin) όχι μόνο διασφάλισαν φθηνή ενέργεια για την μεταποίηση της «ατμομηχανής της Ευρώπης», αλλά διαμόρφωσαν το είδος της παγκοσμιοποίησης που γνωρίζουμε με την κυριαρχία μια διεθνικής φιλελεύθερης ελίτ.
Μόλις, μέσω του γνωστού Great Reset, επιχειρήθηκε η εκ νέου αναδιάταξη των ισορροπιών ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα, οι νέοι «παίκτες» όπως η Ρωσία (και στο βάθος η Κίνα.) με την απόλυτη κυριαρχία την αγορά εμπορευμάτων, αγνοήθηκαν…
Ήταν δυνατόν αυτό να συμβεί «αναίμακτα» για τη Δύση;
Όπως φάνηκε από τα γεγονότα που ξετυλίχθηκαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 η απάντηση είναι αρνητική.
Ας δούμε πώς εκτυλίσσεται η σειρά των γεγονότίων, ώστε να τοποθετήσουμε τα γεγονότα στις σωστές διαστάσεις

Και η Δύση δεν ... υπέστη σοκ

Το 2008, ο (θεωρούμενος τότε) «άψογος δημοκράτης» τότε Putin εισέβαλε στη Γεωργία.
Η Δύση σοκαρίστηκε.
Οι επικριτές του Putin... σοκαρίστηκαν που η Δύση σοκαρίστηκε.
Το 2014, εισέβαλε στη χερσόνησο της Κριμαίας, κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος.
Η Δύση παρέμεινε σοκαρισμένη.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Putin εισέβαλε στην Ουκρανία και προσάρτησε τμήματα του κυρίαρχου κράτους.
Ήταν ακόμα σοκαρισμένη η Δύση;
Δεν έπρεπε να είναι…
Προφανώς ο Putin ελπίζει να οπλίσει τον χειμώνα και να αναγκάσει την Ευρώπη να παραδοθεί, αλλά η υποχώρηση στο Κρεμλίνο θα ήταν καταστροφική.
Το έργο του αγωγού EastMed σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διαφοροποιώντας τις διαδρομές και τις πηγές της και παρέχοντας άμεση διασύνδεση με τα πεδία παραγωγής μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρενέβη με έναν ιστορικό στρατηγικό λάθος υπολογισμό ένα στρατηγικό κόστος: κατευνασμός της Τουρκίας που υποστηρίζει τον Putin, «μερικής απασχόλησης» συμμάχου του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Λίγες μόνο εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Biden εξέπληξε τους εταίρους του EastMed αποσύροντας απότομα την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό, «σκοτώνοντας» έτσι ουσιαστικά το έργο, εμποδίζοντας τη διαφοροποιημένη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη και επιτείνοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εκβιασμό του Putin κατά της Ευρώπης.
 
Το Project του East Med και οι ευλογίες της Γερμανίας

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι το Project των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αντίθετο με τους «κλιματικούς στόχους» του.
Ο Biden προφανώς ελπίζει ότι κανείς δεν θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα έως το 2025, ημερομηνία για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του αγωγού EastMed.
Η κυβέρνηση Bidrn επικαλέστηκε επίσης μια υποτιθέμενη έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας, παρόλο που μια μελέτη του 2019 που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ επιβεβαίωσε ότι «το έργο EastMed είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικό».

Το λάθος του Gerhard Schroeder

Εάν οι Ευρωπαίοι παγώσουν αυτόν τον χειμώνα ή πρέπει να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς στην ενέργεια θα πρέπει να … ευχηθούν για την μακροημέρευση πολιτικών όπως ο Schroeder και ο Biden.
Η ιστορία πηγαίνει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schroeder αποφάσισε να αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.
Έφτασε στο σημείο να προσφέρει εταιρική σχέση στη Ρωσία στο EADS, μια πολυεθνική ευρωπαϊκή αμυντική και αεροδιαστημική δύναμη.
Τον Νοέμβριο του 2004, ο Gerhard Schroeder αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Putin «άψογο δημοκράτη». Όπως ήταν αναμενόμενο, το 2004, ο Schroeder αποκάλεσε τον ισλαμιστή απολυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, τότε πρωθυπουργό (τώρα πρόεδρο) Recep Tayyip Erdogan ως «μεγάλο μεταρρυθμιστή»
Το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου 2005, δεκαεπτά ημέρες αφότου ο Schroeder ολοκλήρωσε τη θητεία του ως καγκελάριος, έλαβε μία κλήση από τον φίλο του Putin.
Από τότε που άφησε το δημόσιο αξίωμα, ο Schroeder εργάστηκε για ρωσικές κρατικές εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Nord Stream AG, Rosneft και Gazprom, με μισθό 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.
Στις 8 Μαρτίου 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας της Γερμανίας κίνησε διαδικασίες σχετικά με κατηγορίες εναντίον του Schroeder για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω του ρόλου του σε ρωσικές κρατικές εταιρείες.

Πώς διαμορφώθηκε η εξάρτηση

Το 1972, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση αντιπροσώπευαν περίπου το 4% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Μέχρι το 2021, η Ρωσία παρείχε σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Καθώς το μερίδιο αγοράς της Μόσχας αυξήθηκε σταδιακά, αυξήθηκε και η ικανότητά της να χειραγωγεί τις τιμές και να προκαλεί κρίσεις.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πλέον αναγνωρίζουν ότι αυτή η εξάρτηση από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει μια μεγάλη στρατηγική γκάφα.
Πολύ αργά. Η ενεργειακή «πράσινη μετάβαση» της Ευρώπης έχει ένα σημαντικό ελάττωμα: βασίζεται στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Με όπλο το στρατηγό χειμώνα
Αυτός θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας για όλους τους Ευρωπαίους, είτε αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος είτε προβλήματα θέρμανσης και υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.
Προφανώς ο «άψογος δημοκράτης» Putin ελπίζει να χρησιμιμοποιήσει ως όπλο το χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες και να αναγκάσει την Ευρώπη να παραδοθεί
.
Ενεργειακή (αν) ασφάλεια...

Ας δούμε το πάλι το ζήτημα της εξάρητησς: Το 2017, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν μια δήλωση για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για την ανάπτυξη του Αγωγού Ανατολικής Μεσογείου (EastMed), ενός έργου 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 1.900 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου για τη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ σε Κύπρος και  Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη.
Ο αγωγός θα έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος (bcm/y) φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στη δεύτερη φάση, η χωρητικότητα αναμενόταν αυξηθεί σε 20 bcm/έτος κατ' ανώτατο όριο.
Το έργο, μάλιστα,  χαρακτηρίστηκε ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Το έργο του αγωγού EastMed σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις διαδρομές και τις πηγές της και παρέχοντας άμεση διασύνδεση με τα πεδία παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Θα παρείχε την ευκαιρία στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο θα ενίσχυε περαιτέρω την προσφορά φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πρόταση-”βόμβα” σε Μπάιντεν: ”«Σκότωσε» τον TurkStream & προχώρησε τον East  Med-H Eλλάδα είναι σύμμαχός μας”
Ο ρόλος της Τουρκίας και η Ανατολική Μεσόγειος

Η Τουρκία, μετά από μια τιμωρητική διεθνή απομόνωση ύστερα από πολλές διπλωματικές κρίσεις με το Ισραήλ, απείλησε να αμφισβητήσει στρατιωτικά το project EastMed.
Αντίθετα, άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα κράτη του Κόλπου υποστήριξαν αυτό που αργότερα έγινε ο όμιλος EastMed, που επίσης ευνοήθηκε από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες
Καθώς τα τελευταία χρόνια είδαμε την Ανατολική Μεσόγειο να μετατρέπεται σε μια ωρολογιακή βόμβα όσον αφορά την ασφάλεια πάνω από πλούσιους υδρογονάνθρακες που αμφισβητούνται από την Τουρκία με το ρόλο της ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, έναντι μιας συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρέβη με έναν ιστορικό στρατηγικό λάθος υπολογισμό που είχε ένα στρατηγικό κόστος: τον κατευνασμό της Τουρκίας υπέρ του Putin,.ενός μερικής απασχόλησης συμμάχου του ΝΑΤΟ και τη διακύβευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Λίγες μόνο εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Biden εξέπληξε τους εταίρους του EastMed αποσύροντας απότομα την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό, σκοτώνοντας έτσι ουσιαστικά το έργο, εμποδίζοντας τη διαφοροποιημένη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη και ενυσχύοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εκβιασμό του Putin κατά της Ευρώπης

Οι σαμπάνιες στο Κρεμλίνο

Ο λάθος υπολογισμός του Biden για τον EastMed πρέπει να προκάλεσε πολύ γέλιο και σημαντική κατανάλωση σαμπάνιας στο Κρεμλίνο.
«Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» έγραψε στο Twitter ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, στις 22 Φεβρουαρίου 2022.
Ακόμα κι αν ο Putin δίσταζε να κάνει την Ουκρανία το νέο του πολεμικό θέατρο τον Ιανουάριο, το λάθος του Biden τον διαβεβαίωσε ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Εάν οι Ευρωπαίοι παγώσουν αυτόν τον χειμώνα ή πρέπει να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς χάρις στην απρονοησία πολιτικών όπως ο Schroeder και ο Biden..
Να το θυμούνται…ενώ κρυώνουν!

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης