Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – Καταστροφική μία ένοπλη σύγκρουση

Fitch: Επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – Καταστροφική μία ένοπλη σύγκρουση
Επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένει η Fitch Ratings

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται, ωστόσο οι οικονομικοί δεσμοί και η αλληλεξάρτηση πιθανότατα θα διαλυθούν με βραδύ ρυθμό, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
«Η αποσύνδεση των δύο οικονομιώνθα δημιουργήσει προκλήσεις προσαρμογής για εταιρείες με δραστηριότητες που εκτείνονται και στις δύο αγορές, αλλά δημιουργεί επίσης ευκαιρίες εκτροπής του εμπορίου για δικαιοδοσίες τρίτων», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές πρακτικές έχουν διευρυνθεί και καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή της διμερούς σχέσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών θεμάτων όπως η εθνική ασφάλεια, οι στρατηγικές συμμαχίες και η Ταϊβάν. Για πολλά τέτοια ζητήματα, η διαδρομή προς διευθέτηση ή επίλυση φαίνεται μακρινή.

Παγκόσμιο σοκ

Το μέγεθος των οικονομικών δεσμών Κίνας-ΗΠΑ παραμένει τεράστιο παρά αυτές τις εξελίξεις.
Περιλαμβάνονται 1,3 τρισεκ. δολάρια σε διμερώς επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ) και σχεδόν 700 δισεκ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις από αμερικανικές και κινεζικές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις αντίστοιχες περιοχές κάθε χώρας.
Το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 750 δισεκ. δολάρια ετησίως.

Η Fitch εκτιμά ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται και στις δύο χώρες για την αποσύνδεση των οικονομικών αλληλεξάρτησής τους θα περιορίσουν τις νέες διασυνοριακές επενδύσεις.
Η εκτροπή του εμπορίου προχωρά, επίσης, έστω και σε σταδιακή κλίμακα.
Οι βιομηχανίες που θεωρούνται στρατηγικά σημαντικές, όπως οι τομείς προηγμένης τεχνολογίας, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από αυτές τις τάσεις.
Μια απότομη διάλυση των σινο-αμερικανικών οικονομικών δεσμών σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης για την Ταϊβάν, θα προκαλούσε ένα παγκόσμιο σοκ στον εφοδιασμό, καταστροφικών διαστάσεων. Ένα τέτοιο σενάριο ξεφεύγει από τις προσδοκίες της Fitch, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Ελλείψει τέτοιας σύγκρουσης, αναμένουμε ότι η αποσύνδεση θα είναι αργή, προκλητική και θα αντιμετωπίσει αντίσταση από εμπορικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης