Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε A (high) η Ιαπωνία, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε A (high) η Ιαπωνία, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιαπωνίας από τη DBRS Morningstar
Σε «A (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά η Moody's Investors Service, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι βαθμολογίες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι η οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά την αβεβαιότητα που προκαλείται από τη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πανδημία COVID-19. Η ιαπωνική οικονομία ανέκαμψε από το σοκ της πανδημίας με ανάπτυξη 1,6% το 2021 έναντι συρρίκνωσης 4,5% το 2020. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένει η οικονομία να αναπτυχθεί κατά 2% το 2022 και 1,9% το 2023.
Τα δημόσια οικονομικά της Ιαπωνίας παραμένουν βασικός περιορισμός για την αξιολόγησή της. Η απάντηση της δημοσιονομικής πολιτικής στην πανδημία είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να ανέλθει στο 8,9% το 2020 και στο 6,7% το 2021. Το έλλειμμα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό στο 7,8% του ΑΕΠ το 2022 λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και της επακόλουθης αύξησης στις τιμές ενέργειας. Ο λόγος του δημόσιου χρέους αυξήθηκε από 236% του ΑΕΠ πριν από την πανδημία, σε 263% το 2021 και είναι πιθανό να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Ένα επιπλέον εμπόδιο στην ανάπτυξη είναι η γήρανση και η συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.
Παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ιαπωνίας, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη πλεονεκτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης και ποικιλόμορφης οικονομίας και του ισχυρού πλαισίου μακροοικονομικής πολιτικής της. Η χώρα απολαμβάνει εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω των υψηλών ιδιωτικών αποταμιεύσεων και της εγχώριας επενδυτικής της βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης