Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβεβαιώνεται σε Aaa ο Καναδάς, σταθερό το outlook

Moody's: Επιβεβαιώνεται σε Aaa ο Καναδάς, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις του Καναδά από τη Moody's Investors Service
Σε Aaa (ανώτατη) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά η Moody's Investors Service, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η επιβεβαίωση της βαθμολογίας αντανακλά τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες:
(1) Η υψηλή οικονομική δύναμη και οι πολύ ισχυροί θεσμοί και το πλαίσιο διακυβέρνησης του Καναδά, που παρέχουν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε κραδασμούς, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία από τον αυξημένο και επίμονο πληθωρισμό, τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής Ουκρανία. Η Moody's αναμένει από τις νομισματικές και οικονομικές αρχές του Καναδά να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και η οικονομία να συνεχίσει να επιδεικνύει την ανθεκτικότητά της.
(2) Η υψηλή προσιτότητα του χρέους και η αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, που συνέβαλαν στη δημοσιονομική εξυγίανση της γενικής κυβέρνησης μετά το σοκ της πανδημίας COVID-19 και υποστηρίζουν τη συνολική αξιολόγηση της Moody's για τη δημοσιονομική και τη δύναμη των θεσμών και διακυβέρνησης του Καναδά.
Η σταθερή προοπτική για την αξιολόγηση του Καναδά αντανακλά την άποψη της Moody's ότι ο κίνδυνος ενός σημαντικού, μακροχρόνιου σοκ στην οικονομική ή δημοσιονομική ισχύ του Καναδά είναι χαμηλός. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας, υποστηριζόμενη από πολύ ισχυρούς θεσμούς που έχουν επιδείξει έγκαιρες και αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις σε προηγούμενα σοκ, πιθανότατα θα διατηρήσει το πιστωτικό προφίλ του Καναδά συνεπές με την αξιολόγηση Aaa. Επιπλέον, παρά την αρχική απότομη επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης από την πανδημία, η Moody's αναμένει ότι η μακροχρόνια πολιτική συναίνεση του Καναδά για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα παραμείνει σε ισχύ.
Με ονομαστικό ΑΕΠ περίπου 2 τρισεκ. δολαρίων ΗΠΑ το 2021, η καναδική οικονομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην κατηγορία με βαθμολογία Aaa, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Με μεγάλη κλίμακα συνήθως έρχεται οικονομική διαφοροποίηση που προσφέρει υψηλό βαθμό ικανότητας απορρόφησης κραδασμών.
Τα πιστωτικά υποστηρικτικά χαρακτηριστικά της καναδικής οικονομίας περιλαμβάνουν σχετικά ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων, ένα καλά κεφαλαιοποιημένο και ρυθμιζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εφαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής και της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης, συμβάλλουν στην ικανότητα της οικονομίας να απορροφά κραδασμούς, συμβάλλοντας στη μείωση της αστάθειας της ανάπτυξης. Ο Καναδάς έχει δείξει ξεκάθαρα την ανθεκτικότητά του σε οικονομικούς κραδασμούς τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της πανδημίας COVID-19, του παγκόσμιου σοκ στις τιμές πετρελαίου το 2014-2015 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Μετά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,5% το 2021, η Moody's αναμένει ότι η καναδική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 3,3% το 2022, ακολουθούμενη από 0,6% το 2023 και 1,5% το 2024. Η Moody's αναμένει ότι ο Καναδάς θα συνεχίσει σε μια πορεία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σύσφιξη το 2023 προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός και να επιβραδυνθεί η οικονομία. Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, η Moody's αναμένει ότι ο ρυθμός πληθωρισμού του Καναδά θα φτάσει περίπου στο 6,7% τον Δεκέμβριο του 2022 και θα υποχωρήσει στο 2,8% και 2,0% έως το τέλος του 2023 και του 2024, αντίστοιχα. Μεσοπρόθεσμα, η Moody's αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα συγκλίνει με το μακροπρόθεσμο δυναμικό της περίπου 1,8%, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις τάσεις ανάπτυξης που παρατηρούνται σε ορισμένα άλλα κράτη με αξιολόγηση Aaa και ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο στόχο της Τράπεζας του Καναδά (2%).
Η προσιτότητα του χρέους του Καναδά έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει επωφεληθεί από τις ιστορικές μειώσεις των παγκόσμιων επιτοκίων. Η χώρα επωφελήθηκε επίσης από την αυξημένη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε καναδικό δολάριο από σταθερούς ξένους επίσημους επενδυτές, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Η ιδιοκτησία του ομοσπονδιακού δημόσιου χρέους από μη-κατοίκους αυξήθηκε σταθερά σε περίπου 27% του ανεξόφλητου χρέους τον Ιούνιο του 2022 από 13% το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης