Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αθόρυβη έκρηξη στην αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες - Ποιες χώρες αγοράζουν περισσότερο

Αθόρυβη έκρηξη στην αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες - Ποιες χώρες αγοράζουν περισσότερο
Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 55 ετών

Με ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 55 χρόνια συσσωρεύουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες, δηλαδή από την εποχή του Breton Woods.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ρεκόρ 399 τόνων χρυσού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το γ’ τρίμηνο του 2022, με την παγκόσμια ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο να έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ζήτηση

Η ζήτηση από κοσμηματοπωλεία αλλά και από αγοραστές ράβδων και νομισμάτων χρυσού ήταν επίσης ισχυρή, ανέφερε η WGC στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της.
Η WGC υποστηρίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση χρυσού ανήλθε σε 1.181 τόνους το γ’ τρίμηνου Σεπτεμβρίου (αύξηση 28% σε ετήσια βάση).
Επίσης, λέει ότι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας - αν και άλλες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν επίσης σημαντική ποσότητα χρυσού, απλώς δεν έκαναν καμία δημόσια αναφορά.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού φέτος, καθώς προμηθεύτικε 31 τόνους το γ’ τρίμηνο για να ανεβάσει τα συνολικά της αποθέματα χρυσού στους 489 τόνους.
Η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν αγόρασε άλλους 26 τόνους, η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ αγόρασε 15 τόνους. η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας πρόσθεσε 17 τόνους, αυξάνοντας τα αποθέματά της στους 785 τόνους.

Δυστυχώς, η άνοδος των επιτοκίων χάλασε το πάρτι, με τα ETF που έχουν ως υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο τον χρυσό να μετατρέπονται σε καθαρούς πωλητές.
Πράγματι, το ξεφορτωμα από τα ETFs σε αντίθεση με τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσε πτώση 8% στο κίτρινο μέταλλο.
Ο χρυσός είναι ένα μη τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο και οι επενδυτές τείνουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε μέσα υψηλότερης απόδοσης σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων.
Αρνητικά επενέργησε και το ισχυρό δολάριο…
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του χρυσού μειώθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση και σχεδόν -20% από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 2022, στα 2.050 δολάρια ανά ουγγιά.
Ευτυχώς για τους «ταύρους» του μετάλλου, η μακροπρόθεσμη προοπτική του φαίνεται να κλίνει ανοδικά.

Επιβράδυνση… και δολάριο

Παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε υψηλός, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι τα υψηλά επιτόκια αρχίζουν να επιβραδύνουν την οικονομία, καθώς η αγορά στέγης υποχωρεί ενώ ορισμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων σχεδόν διπλασιάζονται.
Οι traders χρυσού φαίνεται να συμφωνούν ότι η μακροπρόθεσμη τροχιά χρυσού είναι bullish.
Oι τιμές του χρυσού θα ανακάμψουν το επόμενο έτος, παρά τα υψηλότερα επιτόκια.
Οι traders αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα 1.830,50 δολάρια ανά ουγγιά το 2023, σχεδόν 11% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τέλος, μια αποδυνάμωση του δολαρίου είναι πιθανό να βελτιώσει τις προοπτικές του μετάλλου.
Το δολάριο μπορεί τελικά να χάσει τη λάμψη του μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής ισχύος έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων.
Ο δείκτης του δολαρίου - μια μέτρηση που αντιπαραβάλλει το δολάριο ΗΠΑ έναντι έξι κορυφαίων νομισμάτων - έπεσε πρόσφατα στα χαμηλά πολλών μηνών.
Σύμφωνα με την Wells Fargo, η άνοδος του δολαρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, αλλά οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed το 2023 θα ωθήσουν το δολάριο σε «πτώση».
Με άλλα λόγια, το δολάριο πρόκειται να πέσει το 2023 καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης