Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Powell της Fed έκρυψε καλά τις προθέσεις του – Πως «διάβασαν» τη δήλωσή του 9 επενδυτικοί οίκοι

Ο Powell της Fed έκρυψε καλά τις προθέσεις του – Πως «διάβασαν» τη δήλωσή του 9 επενδυτικοί οίκοι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρότερων αλλά περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων βλέπουν οι αναλυτές από τη Fed

Σχετικά Άρθρα
Η Wall Street είχε ήδη συμβιβαστεί με την προοπτική ότι η Fed θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Αλλά η συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου 2022 είχε πολύ δράμα, καθώς οι traders αρχικά τοποθετήθηκαν με την ελπίδα της επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, ύστερα μάλιστα και από τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας, αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε μεγάλες πωλήσεις, μετά τα αυστηρά σχόλια του προέδρου, Jerome Powell.
"Αυτό είναι ένα διαβολικό trading", σχολίασε ο Steve Chiavarone, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Federated Hermes.
"Το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων πιθανότατα θα μειωθεί, αλλά το τελικό επιτόκιο θα είναι πιθανότατα υψηλότερο - το συμπέρασμα είναι ένας μεγαλύτερος αριθμός μικρότερων αυξήσεων των επιτοκίων.
Αυτό δεν είναι χαλαρή νομισματική σύσφιξη", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει pivot

Σύμφωνα με τον Andrzej Skiba, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στην RBC Global Asset Management, η Fed δεν κάνει καμία αλλαγή στην πολιτική της στόχευση.
"Είναι απλώς μια αναγνώριση ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να ανεβάζεις 75 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση".
"Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι 50 μονάδες βάσης, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να έχουμε περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον σε σχέση με αυτό που περίμενε η αγορά για να διασφαλίσουν ότι θα πετύχουν τον στόχο του πληθωρισμού".
Στο ίδιο μήκος και ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Zacks Investment Management.
"Είναι μεγάλη η διάκριση μεταξύ μιας "στροφής" και ενός αργού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.
Οι μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν αυξήσεις και δεν υποδηλώνουν αλλαγή της πολιτικής σύσφιξης.
Η αγορά έχει παρερμηνεύσει αυτή τη γλώσσα πρόσφατα, προσπαθώντας να τιμολογήσει το τελικό επιτόκιο και υποθέτοντας ότι θα υπάρξει μια γρήγορη αλλαγή στην πολιτική που απαιτεί χαμηλότερη και πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική.
Ο πρόεδρος Powell δήλωσε σαφώς ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, η μόνη ουσιαστική αλλαγή σε αυτή τη δήλωση είναι το πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσουμε στο τελικό επιτόκιο", σχολίασε.
Ο Michael Shaoul, διευθύνων σύμβουλος της Marketfield Asset Management, συμφωνεί.
"Αυτό προφανώς ανοίγει κάποιο περιθώριο για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η οποία δεν είναι πλέον δεμένη με τον ρυθμό των 75 μονάδων βάσης που τηρείται από τον Ιούνιο".

Το ράλι και η πτώση

Σύμφωνα με τον Bryce Doty, ανώτερο αντιπρόεδρο της Sit Investment Associates, "δύο λέξεις, "σωρευτική" και "υστέρηση" πυροδότησαν το ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα".
"Η Fed δίνει στους επενδυτές την ελπίδα ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων επιβραδύνεται", εκτίμησε.
Όπως και ο Eric Winograd, ανώτερος οικονομολόγος στην AllianceBernstein.
"Η δήλωση είναι σαφής ότι θα ήθελαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων.
Εκτός από την εξέταση των δεδομένων και την παρακολούθηση των αγορών, εξετάζουν τώρα και τον σωρευτικό αντίκτυπο όσων έχουν ήδη κάνει".
"Οι περισσότερες εκτιμήσεις είναι ότι χρειάζονται 9-12 μήνες για να γίνουν αισθητές οι αυξήσεις των επιτοκίων και 12-18 μήνες για το μέγιστο αποτέλεσμα.
Μόλις τώρα έχουμε περάσει οκτώ μήνες από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, οπότε είναι λογικό να επιβραδύνουμε", ανέφερε ο Winograd.
Ο Scott Minerd, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Investments, εκτίμησε ότι η Fed υιοθέτησε "έναν πολύ εύγλωττο τρόπο να είναι ήπια χωρίς να είναι ήπια".
"Η αγορά θέλει κάτι για να κάνει ράλι, επομένως θα διαλέξει οτιδήποτε και θα το θεωρήσει ως dovish".

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τον Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγο της Comerica Bank, "για να κάνει η Fed πραγματικά στροφή και όχι απλώς να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, θα θέλει να δει βραδύτερο συνολικό και βασικό πληθωρισμό, υποχώρηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων, βραδύτερη αύξηση των μισθών, λιγότερες θέσεις εργασίας και πιθανότατα αύξηση του ποσοστού ανεργίας για να πειστεί ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού που αναμένεται το 2023 δεν δίνει τη θέση της σε ένα άλλο άλμα προς τα πάνω το 2024".
"Πιο άμεσα, ο κίνδυνος μιας νέας εκτίναξης των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θέρμανσης είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Fed θα θέλει περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προτού κατέβει από το πολεμικό μονοπάτι της αύξησης των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τον Gurpreet Gill, μακροοικονομικό στρατηγικό αναλυτή στην Goldman Sachs, "με τη Fed να έχει περισσότερο υπόψη της τον καθυστερημένο αντίκτυπο της φετινής εμπροσθοβαρούς σύσφιξης, αναμένουμε μείωση του ρυθμού στο 0,5% στην επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.
Ο δυσάρεστα υψηλός πληθωρισμός και η ανθεκτική αγορά εργασίας μπορεί να δουν τις αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζονται μέχρι το 2023, αν και με μικρότερο ρυθμό".
Τέλος, όπως εκτιμά ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Financial Group, "το front-loading έχει ουσιαστικά τελειώσει και οι αυξήσεις των επιτοκίων από εδώ και πέρα θα αξιολογούν περισσότερο το νέο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε σε σχέση με το πολύ υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και τα οικονομικά σύννεφα.
Αυτός είναι ο τρόπος της Fed να μας πει ότι έρχεται η επιβράδυνση του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων", εκτίμησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης