Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πτώση 30% ή στα 85 δολάρια το φυσικό αέριο αρχές 2023, αλλά στα 250 δολάρια τον προσεχή Ιούλιο

Goldman Sachs: Πτώση 30% ή στα 85 δολάρια το φυσικό αέριο αρχές 2023, αλλά στα 250 δολάρια τον προσεχή Ιούλιο
Τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα του κλάδου Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη θα αποκτήσουν προσωρινά το προβάδισμα σε θέματα εφοδιασμού.
Τα συμβόλαια TTF είναι το κύριο σημείο αναφοράς της Ευρώπης για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Σήμερα, βρίσκεται σε περίπου 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όμως η Goldman Sachs αναμένει ότι το εν λόγω σημείο αναφοράς θα πέσει στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Αυτό θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο.
Τότε, η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης ώθησαν τις τιμές σε ιστορικά επίπεδα - πάνω από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Γιατί αποκλιμακώνονται οι τιμές

Η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου προήλθε από διάφορους παράγοντες: Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ουσιαστικά γεμάτες για τη φετινή χειμερινή περίοδο- οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν ηπιότερες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης χρήσης- και υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Πρόσφατες αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 60 πλοία που περιμένουν να εκφορτώσουν το φορτίο τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Ορισμένα από αυτά τα φορτία αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φτάνουν μόλις τώρα, καθώς γεμίζουν οι αποθήκες.
Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα του κλάδου Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%.

Ανησυχίες για την επόμενη χρονιά

Βέβαια, παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, οι οποίες μπορεί να ανακουφίσουν μέρος της κρίσης του κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.
"Οι εκτιμήσεις για τα εμπορεύματα προβλέπουν περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ το πρώτο τρίμηνο, προτού αυξηθεί απότομα το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης θα μειωθούν", ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για εκτίναξη των τιμών λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης