Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στις πρώτες θέσεις των assets το ελληνικό Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών

Deutsche Bank: Στις πρώτες θέσεις των assets το ελληνικό Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών
Στις θετικές αποδόσεις συνέβαλε το αφήγημα για το pivot της Federal Reserves
Σχετικά Άρθρα

Στις υψηλότερες θέσεις σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των assets διεθνώς τοποθετείται το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Τα κέρδη του 10,4% για τον Οκτώβριο βάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών στη δεύτερη θέση των μετοχικών αγορών, ενώ για το γ’ τρίμηνο του έτους φιγουράρει στις πρώτες έξι θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μόνο το πετρέλαιο (Brent, WTI), ο δείκτης των εμπορευμάτων CRB και ο δείκτες Bovespa (Βραζιλία) και Portugal General κινήθηκαν καλύτερα.
Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, μετά από ένα καταστροφικό σε απόδοση το τρίτο τρίμηνο, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερος μήνας για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Βασικός μοχλός πίσω από την ανάκαμψη ήταν οι εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αρχίσουν να επιβραδύνουν τις επιτοκιακές αυξήσεις.
Παράλληλα, θετικά συνέβαλαν οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, ενώ είχαμε μια σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της νέας κυβέρνησης.
Σε αυτο το πλαίσιο, τα 25 από τα 38 μη συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματος που εξετάζει η Deutsche Bank βρέθηκε σε θετικό έδαφος για τον Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο δεύτερος καλύτερος μήνας μέχρι στιγμής το 2022. Ωστόσο, υπήρξαν και μερικά ακόμη αρνητικά ορόσημα, με τις τιμές του χρυσού να μειώνονται για έβδομο σερί μήνα για πρώτη φορά από το 1869.

Το αφήγημα

Όσον αφορά το πώς κινήθηκαν οι αγορές στις αρχές του μήνα, η αρχή ήταν απίστευτα δυνατή για τις αγορές.
Πράγματι, ο S&P 500 σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2020, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα λουριά της σύσφιξης στο τέλος του γ’ τριμήνου.
Αυτό το αφήγημα έλαβε περαιτέρω υποστήριξη από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει κατά μόλις 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο πολιτικής και όχι κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.
Όμως, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν η φημολογία μαίνεται…, οι διαψεύδονται – ειδικά από τη Fed.
Eκτός των άλλων, τα μακροοικονομικά δεδομένα υπονομεύουν το pivot - ιδιαίτερα μετά των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που αποκάλυψαν πως είναι υψηλότερος του αναμενομένου – γεγονός το οποίο βοήθησε να παγιωθούν οι προσδοκίες ότι η Fed θα «ανεβάσει» τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται πως στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλείται πως το τερματικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο ύψος του 5%.
Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως οι αποδόσεις των ομολόγων διετούς διάρκειας του αμερικανικού Δημοσίου έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Ωστόσο, αργότερα μέσα στον μήνα, άρχισε κάτι να αλλάζει μετά από ένα άρθρο του Nick Timiraos της «WSJ», το οποίο πρότεινε ότι, παρόλο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύξηση 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, οι αξιωματούχοι είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν «μικρότερη αύξηση τον Δεκέμβριο».
Αυτό οδήγησε σε ανάκαμψη των ομολόγων στο τέλος του μήνα και οι απογοητευτικές αναφορές κερδών από την Amazon, την Alphabet και τη Meta προστέθηκαν μόνο στον απογοητευτικό τόνο.
Στη συνέχεια, η Τράπεζα του Καναδά αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για το αναμενόμενο, δηλαδή 75 μονάδες βάσης.
Μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο, τα σημάδια ότι αυτό το pivot trade άρχισε να ξεθωριάζει άρχισαν να πληθαίνουν.
Ειδικότερα, o πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σημείωσε ρεκόρ (+10,7%) τον Οκτώβριο, ενώ ο βασικός ΔΤΚ σημείωσε επίσης ρεκόρ (+5,0%).
Με άλλα λόγια, οι τιμές εμποδίζουν τις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν… ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται υψηλότερα.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, αν και οι κεντρικές τράπεζες παρέμειναν στο επίκεντρο, υπήρξαν μερικές άλλες σημαντικές μακροοικονομικές εξελίξεις τον Οκτώβριο που βοήθησαν στη στήριξη των assets.
Το πρώτο ήταν η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κλείνουν τον μήνα με πτώση -34,7% στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας πέσει κάτω από τα 100 ευρώ.
Αρκετοί παράγοντες ώθησαν τις τιμές χαμηλότερα, αλλά ο βασικός ήταν ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός τον Οκτώβριο σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε εξομάλυνση στην αγορά των ομολόγων, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης υπό τον Rishi Sunak.
Η άφιξή του συνέπεσε με περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των Gilts.
Τέλος, οι τιμές του χρυσού μειώθηκαν περαιτέρω (-1,6%) τον Οκτώβριο, σημειώνοντας την 7η συνεχή μηνιαία πτώση τους για πρώτη φορά από το 1869.
Σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα…

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Οκτώβριο;

Βρετανικά ομόλογα (Gilts): Η αλλαγή κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής που είχε προκαλέσει τριγμούς προκάλεσαν υπεραποδόσεις στα Gilts (+3,8% τον Οκτώβριο) – αν και σε επίπεδο έτους είναι στο -22,8%.

Μετοχές: Οι ελπίδες για μια αλλαγή νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και ένα πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον βοήθησαν τις μετοχές να ανακάμψουν μετά τις πρόσφατες απώλειές τους.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +8,1% μέσα στον μήνα, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανακτήσει πλήρως τις απώλειές του Σεπτεμβρίου, όταν κατέγραψε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020 και υποχώρησε -9,2%.
Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη+6,4%.

Πετρέλαιο: Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα βοήθησε στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου τον Οκτώβριο, με το Brent Crude να αυξάνεται +7,8% και το WTI +8,9%.

Ομόλογα υψηλής απόδοσης: Παρότι τα ομόλογα υψηλής απόδοσης είχαν μεικτές επιδόσεις τον Οκτώβριο, ήταν ένας αξιοπρεπής μήνα.

Ποια περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Οκτώβριο;

Ομόλογα: Αν και υπήρχαν πολλές εικασίες για ένα pivot, μέχρι το τέλος του μήνα οι επενδυτές εξακολουθούσαν να τιμολογούν σε έναν πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από τη Fed από ό,τι περίμεναν στην αρχή, και τα ομόλογα υποχώρησαν -1,6%.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο +8,2%.

Γεν: Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, το ιαπωνικό γεν ήταν το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των G10 τον Οκτώβριο, χάνοντας -2,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στα 150 γεν ανά δολάριο, για πρώτη φορά από το 1990.
Σε ετήσια βάση, είχε επίσης την πιο αδύναμη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων του G10, υποχωρώντας -22,6% έναντι του δολαρίου.

Μέταλλα: Ο Οκτώβριος ήταν ένας ακόμη κακός μήνας για τα μέταλλα, με τον χρυσό και τον χαλκό να χάνουν έδαφος για 7ο συνεχόμενο μήνα. Για τον χρυσό, πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί διαδοχικών μηνιαίων μειώσεων από το 1869. Ωστόσο, ούτε τα βιομηχανικά μέταλλα τα πήγαν καλά, με την προοπτική της ύφεσης να ασκεί πτωτική πίεση στις τιμές.

Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μειώθηκε κατά -34,7% συνολικά τον Οκτώβριο, φθάνοντας τα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χάρη στις θερμότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες.
Το φυσικό αέριο των ΗΠΑ υποχώρησε επίσης κατά -6,1% τον μήνα.
1_540.JPG
2_414.JPG
3_276.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης