Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA για Ελλάδα: Ανάπτυξη +5,2% το 2022 και +0,8% το 2023 εν μέσω νομισματικής σύσφιξης - «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

BofA για Ελλάδα: Ανάπτυξη +5,2% το 2022 και +0,8% το 2023 εν μέσω νομισματικής σύσφιξης - «Αγκάθι» ο πληθωρισμός
Σε κάθε περίπτωση, το 2023 θα είναι μάλλον μια δύσκολη χρονιά…

Επί τα βελτίω –ελαφρώς– αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία η Bank of America… παρά τη νομισματική σύσφιξη. 
Ειδικότερα, ο επενδυτικός οίκος αναμένει ανάπτυξη +5,2% το 2022 έναντι προηγουμένης εκτίμησης για ανάπτυξη 4,4% και +0,8% το 2023 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη +0,6%, τονίζοντας ότι το τοπίο «θολώνει» η επιθετική νομισματική σύσφιξη και η προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων, που αγγίζουν διψήφια νούμερα…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο χειμώνας… πλησιάζει, με τη αβεβαιότητα πως ο πληθωρισμός θα τρέξει με 8,4% (προηγουμένη εκτίμηση 7,8%) το 2022 και 3,4% (προηγουμένη εκτίμηση 4,1%) το 2023 - δείγμα του ότι οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να είναι πολύ έντονες.

1_531.JPG

Αυστηροποίηση…

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε και τα τρία επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη συναίνεση και τις προσδοκίες της τράπεζας.
Άλλαξε, επίσης, τους όρους των Targeted Long Term Refi Operations (TLTRO).
Και, ενώ η γλώσσα σε ό,τι αφορά τις επανεπενδύσεις του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) δεν άλλαξε, η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde σημείωσε ότι οι αρχές της μείωσης/ανώτατου ορίου επανεπένδυσης της APP θα συζητηθούν τον Δεκέμβριο.
Αντιφατικό είναι το γεγονός του APP εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση άφθονης ρευστότητας, ενώ η ΕΚΤ δίνει κίνητρα για τη μείωση της άφθονης ρευστότητας μέσω αλλαγών TLTRO.
Πέρα από τα παραπάνω, η ΕΚΤ επισήμανε ότι η ποσοτική σύσφιξη (QT) θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η BofA παραμένει δύσπιστη για το αν το QT μπορεί να συμβεί εν μέσω ύφεσης, με πολλές καθαρές εκδόσεις χρέους να έρχονται το α’ τρίμηνο του 2023, εκτός εάν η ΕΚΤ ετοιμάζεται είτε να σταματήσει νωρίς τις αυξήσεις επιτοκίων ή/και να χρησιμοποιήσει το Μέσο Προστασίας Μεταδόσεων (TPI). 
Η πρόσφατη πτώση των βασικών επιτοκίων και η προσεκτική σημείωση στις συνεδριάσεις της ΤτΕ και της ΕΚΤ υποστήριξαν την ανατιμολόγηση των τερματικών επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα και συνεπώς την περαιτέρω σύσφιγξη των spreads, ιδίως μεταξύ των ομολόγων του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία) με το γερμανικό bund.
Η παρουσίαση της νέας κυβέρνησης και οι ομιλίες του Meloni στο ιταλικό κοινοβούλιο βοήθησαν να αποτιμηθούν εκείνες οι λίγες βραχυπρόθεσμες ανησυχίες της αγοράς που εξακολουθούν να εκκρεμούν γύρω από την ιταλική εσωτερική πολιτική.
Οι προσδοκίες για το TPI της ΕΚΤ και η σταθερή ζήτηση για τα ομόλογα της περιφέρειας με αποδόσεις πέριξ του 4,5% - 5% μπορούν να αποτρέψουν μια διεύρυνση των spreads πάνω από τις 300 μονάδες βάσης μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης