Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Βλέπει «βουτιά» 25% στον S&P 500, σε κάτω από 2.900 μονάδες

Goldman Sachs: Βλέπει «βουτιά» 25% στον S&P 500, σε κάτω από 2.900 μονάδες
Η Goldman Sachs αναμένει πτώση στον δείκτη S&P 500

Πτώση ακόμη και 25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, «βλέπει» για τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 η Goldman Sachs, καθώς η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι μετοχές της Wall Street δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως την πρόσφατη αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις και τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ.
«Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών δεν προσφέρουν ένα ιστορικά μεγάλο premium έναντι των πραγματικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα και τα μετρητά (…). Μπορεί να υπάρξουν σημαντικά περιθώρια πτώσης εάν σημειωθεί μια κανονική ύφεση ή εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην Ουκρανία και αλλού ενταθούν», αναφέρεται σε σημείωμα των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας. Σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής επιδείνωσης, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει ακόμη και στις 2.888 μονάδες, επίπεδα περίπου 25% χαμηλότερα από τα τρέχοντα.
Η επιφυλακτικότητα της Goldman Sachs έρχεται την ώρα που οι αγορές προσπαθούν να βρουν κάποια στήριξη.
Image
Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ.
«Ανήκω στο "στρατόπεδο" που λέει ότι πιθανόν, πιθανόν να έχουμε ύφεση στις ΗΠΑ. Πρόκειται να έχουμε πιστεύω -το πιθανότερο- μια ύφεση.
Μπορεί ήδη να είμαστε σε ύφεση στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο εμβληματικό επενδυτικό συνέδριο FII της Σαουδικής Αραβίας.
Αναφερόμενος στη Fed, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί πως οι οικονομικές συνθήκες «θα σφίξουν σημαντικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Fed «δεν δει ουσιαστικές αλλαγές συμπεριφοράς», θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το εύρος του 4,5% - 4,75%.

Σε χαμηλό διετίας, η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα τον Οκτώβριο, υποχωρώντας σε χαμηλό διετίας. Μάλιστα συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει σε ύφεση.
Οι επιχειρήσεις δέχθηκαν πιέσεις λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, κα κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους και των πιέσεων στους μισθούς.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global (S&P Global's euro zone flash composite Purchasing Managers' Index) για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 47,1,μονάδες (από 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο) και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου των lockdowns κατά την πανδημία. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης είναι κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έδειξε πτώση της παραγωγής εργοστασίων, μείωση των νέων παραγγελιών, αύξηση των τιμών των εργοστασίων και πτώση των προσδοκιών, ήταν επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, που έβλεπαν τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 47,6 μονάδες.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται έτοιμη να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της αυξανόμενης απώλειας παραγωγής και της επιδείνωσης της εικόνας της ζήτησης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη», σχολίασε ο Chris Williamson της S&P Global.
«Αυτοί οι αριθμοί εγκυμονούν κάποιους κινδύνους για τις προβλέψεις πολλών ανθρώπων, ιδίως της ΕΚΤ», δήλωσε επίσης μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης