Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Interactive Brokers: Zοφερά σενάρια λόγω πληθωρισμού, το sell off θα συνεχιστεί - Στις 2.900 μονάδες ή -20% ο S&P 500

Interactive Brokers: Zοφερά σενάρια λόγω πληθωρισμού, το sell off θα συνεχιστεί - Στις 2.900 μονάδες ή -20% ο S&P 500
Η τελευταία δέσμευση της Federal Reserve να συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της θα οδηγήσει τον δείκτη - βαρόμετρο του S&P 500 σε πτώση 20%, λέει η Interactive Βrokers
Σχετικά Άρθρα

Οι πληθωριστικές πιέσεις που αναγκάζουν τη Federal Reserve να συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της θα οδηγήσουν τον δείκτη - βαρόμετρο S&P 500 της Wall Street σε πτώση 20%, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και ιδρυτής του Interactive Brokers Group Inc, Thomas Peterffy.
Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει στις 2.900 - 3.000 μονάδες, από τα επίπεδα των περίπου 3.700 μονάδων που βρίσκεται σήμερα, μέχρι τα τέλη του 2022.
Επισημαίνεται πως ο S&P 500 έχει καταγράψει ήδη πτώση 22,2% από τις αρχές του έτους.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 στις 12 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Στη συνέχεια, η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε μια τεράστια ανάκαμψη, με τον Dow Jones να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020, μετά από υποχώρηση σχεδόν 550 μονάδων ενδοσυνεδριακά.
Ο Thomas Peterffy είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να μειωθεί, οπότε τα επιτόκια θα συνεχίσουν να «ανεβαίνουν» υψηλότερα.
«Τόσο τα επιτόκια όσο και τα επιτόκια πληθωρισμού θα καταλήξουν μεταξύ 4% και 5%, οπότε ο στασιμοπληθωρισμός είναι αναπόφευκτος», δήλωσε ο Peterffy.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερος από την εκτίμηση της αγοράς (0,3%).
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ δίνει ακόμη πιο ανησυχητικά σημάδια, καταγράφοντας άλμα 0,6%, έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,4%. 
«Οι επενδυτές καλύτερα να σηκώσουν τα μανίκια τους και να προσπαθήσουν να εντοπίσουν εταιρείες με εξαιρετικές επιχειρηματικές προοπτικές και καλή διαχείριση», είπε ο Peterffy.
«Δεν πρόκειται να είναι τόσο απλό». 

Επενδυτικό κλίμα

Ορισμένοι δείκτες υγείας της χρηματιστηριακής αγοράς δείχνουν ότι το τελευταίο ράλι των αμερικανικών μετοχών μπορεί να είναι η αρχή μιας σταθερής ανόδου, αν και πολλοί επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια εκτίμηση μέχρι να περιοριστεί ο πληθωρισμός.
Λίγοι μπορούν να τους κατηγορήσουν ότι είναι δύσπιστοι.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές κατακλύζονται από αστάθεια...
Pasted_image_1666123442045.png
Αν μη τι άλλο, η μακροοικονομική εικόνα είναι άσχημη, καθώς ο ισχυρότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύει τις προσδοκίες για νέο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων εκ μέρους της Fed και για ύφεση, γεγονός το οποίο τροφοδοτεί την απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πιάσαμε πάτο, αλλά δεν είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο Ed Clissold, επικεφαλής αναλυτής στη Ned Davis Research.
Ταυτόχρονα, οι μετρήσεις επενδυτικού κλίματος, συμπεριλαμβανομένης μιας μηνιαίας έρευνας διαχείρισης κεφαλαίων από την Bank of America Global Research, δείχνουν «την υψηλότερη απαισιοδοξία εδώ και χρόνια».
chart_2.png
Ο Sohn, της Strategas, παρακολουθεί την ισορροπία μεταξύ των θέσεων, που συνήθως αγοράζονται για την προστασία από τη διόρθωση, και των calls.
Ο δείκτης put/call δεν έχει πλησιάσει τον μέσο όρο των 10 ημερών (1,2), κάτι που δείχνει ότι «βρισκόμαστε περισσότερο στη σφαίρα του πανικού και του φόβου» είπε.
Οι αγορές πιάνουν πάτο όταν «οι επενδυτές αρχίζουν να σκέφτονται ότι τους επόμενους έξι έως 12 μήνες η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει όταν οι αποτιμήσεις αντανακλούν ένα αξιόπιστο σενάριο bear case», έγραψα αναλυτές της UBS Η Global Wealth Management.
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί» κατέληξαν.
chart_1_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης