Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόβλεψη σοκ από τον Mobius - Η Fed πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο στο 9% για να μειώσει τον πληθωρισμό

Πρόβλεψη σοκ από τον Mobius - Η Fed πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο στο 9% για να μειώσει τον πληθωρισμό
Η πρόβλεψη του Mobius είναι πιθανότατα μια αναφορά στον κανόνα Taylor
Ο αγώνας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά του πληθωρισμού έχει κάνει τον βετεράνο διαχειριστή κεφαλαίων Mark Mobius να προειδοποιεί ότι τα επιτόκια θα εκτοξευθούν στο 9%.
"Αν ο πληθωρισμός είναι 8%, η θεωρία λέει ότι πρέπει να αυξήσετε τα επιτόκια υψηλότερα από τον πληθωρισμό, που σημαίνει 9%", δήλωσε ο συνιδρυτής της Mobius Capital Partners στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να μην αυξήσουν τόσο επιθετικά τα επιτόκια εάν οι τιμές καταναλωτή αποκλιμακωθούν, ο 86χρονος επενδυτής δήλωσε ότι δεν βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί "σύντομα".

Ο κανόνας Taylor

Η πρόβλεψη είναι πιθανότατα μια αναφορά στον κανόνα Taylor, ένα μοντέλο που προτείνει το βέλτιστο επιτόκιο πολιτικής σταθμίζοντας τις πιέσεις στις τιμές και την αγορά εργασίας.
Η Fed δέχεται πιέσεις για να διαχειριστεί τον πιο υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, αφού η μέτρηση των τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου την περασμένη εβδομάδα ήταν υψηλότερη από τις προσδοκίες.
Άλλες μετρήσεις του πληθωρισμού παρέμειναν επίσης υψηλές παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.
Παρόλα αυτά, η προειδοποίηση του Mobius υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που η Fed - και οι αγορές επιτοκίων - εκτιμούν τώρα.
Οι traders στα προθεσμιακά συμβόλαια Fed Funds τιμολογούν ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί κοντά στο 5% τον Μάρτιο.
Οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές για τον ετήσιο πληθωρισμό έχουν πέσει από το 6% τον Μάρτιο στο 3,2%, ενώ ο δείκτης Bloomberg Commodity Index έχει πέσει από την κορυφή του Ιουνίου χάρη στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Προσοχή στα εμπορεύματα

Η Mobius προειδοποίησε επίσης τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί με τα εμπορεύματα, καθώς η ζήτηση από ορισμένους βασικούς αγοραστές θα μπορούσε να μειωθεί.
"Οι άνθρωποι που αγοράζουν εμπορεύματα διαθέτουν όλο και πιο αδύναμα νομίσματα", είπε, αναφερόμενος στους αγοραστές των αναδυόμενων αγορών και της ζώνης του ευρώ.
"Πιθανότατα θα δούμε μια πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων".
Ο Mobius, γνωστός για τις επενδύσεις του στις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε ότι τοποθετείται στην Ινδία, την Ταϊβάν, τη Βραζιλία και "λίγο στην Τουρκία, αλλά και στο Βιετνάμ".
Προτρέπει σε προσοχή γύρω από εταιρείες με υψηλούς δείκτες χρέους προς ίδια κεφάλαια και εταιρείες με χαμηλές αποδόσεις κεφαλαίου.
"Αυτές είναι οι δύο παράμετροι που είναι πολύ, πολύ κρίσιμες στην εποχή μας λόγω του προβλήματος με τα νομίσματα και τον υψηλό πληθωρισμό", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης