Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ανούσια η επική ανατροπή της Wall Street (13/10)... Αργεί ακόμη ο πάτος της bear market

Bank of America: Ανούσια η επική ανατροπή της Wall Street (13/10)... Αργεί ακόμη ο πάτος της bear market
Η ανατροπή της Wall Street στις 13/10 ήταν απλώς το τελευταίο θεαματικό ράλι της bear-market, ένας συνδυασμός short squeeze, τεχνικών χαρακτηριστικών, τοποθέτησης και λίγων διαγραμματικών παιγνίων
Σχετικά Άρθρα
Οι πρόσφατες ροές πελατών "υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Wall Street μπορεί να έχει πιάσει πάτο".
Αυτό ανέφερε ο στρατηγικός σύμβουλος της Bank of America, Jill Carey Hall, εξηγώντας ότι "την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο S&P 500 ανέκαμψε κατά 1,5% από τα πρόσφατα χαμηλά, οι επενδυτές ήταν μεγάλοι καθαροί αγοραστές αμερικανικών μετοχών (6,1 δισ. δολάρια- η τρίτη μεγαλύτερη εισροή στην ιστορία των δεδομένων από το '08 και η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα εισροών)".
Εμβαθύνοντας στις λεπτομέρειες, οι πελάτες της BofA αγόρασαν τόσο μεμονωμένες μετοχές όσο και ETFs (οι μεγαλύτερες εισροές μεμονωμένων μετοχών από τον Απρίλιο) και αγόρασαν τόσο μεγάλες όσο και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ πούλησαν μικρές κεφαλαιοποιήσεις για δεύτερη εβδομάδα.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες όπου οι ροές των ομάδων πελατών αλληλοεξουδετερώνονταν, αυτή τη φορά όλες οι ομάδες πελατών (αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, θεσμικοί, ιδιώτες πελάτες) ήταν καθαροί αγοραστές, με επικεφαλής τους θεσμικούς πελάτες (πρώτη εισροή σε ένα μήνα και μεγαλύτερη εισροή από τον Δεκέμβριο του 2020).

Επιβραδύνονται οι επαναγορές

Εν τω μεταξύ, οι επαναγορές μετοχών έχουν επιβραδυνθεί, αλλά αναμένεται να επιταχυνθούν κατά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες κερδών.
Και με τις μετοχές να πραγματοποιούν την Πέμπτη (13/10) μια ισχυρή αντιστροφή από τα χαμηλά του 2022 και να εκρήγνυνται υψηλότερα σε μια ισχυρή ώθηση, η οποία πολλοί λένε ότι είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι των πυθμένων της αγοράς, πολλοί αναρωτιούνται αν έχουν δίκιο οι πελάτες της Bank of America που πιστεύουν ότι έχουμε επιτέλους πιάσει πάτο;

Απέχει ο πυθμένας της αγοράς

Η απάντηση, σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα, είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε πριν από τον πυθμένα της αγοράς.
Όπως γράφει η επικεφαλής της BofA, Savita Subramanian, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε πυθμένα.
Ο πρώτος προέρχεται από τον δείκτη Regime Indicator της τράπεζας:
Ο Δείκτης Regime στις ΗΠΑ μειώθηκε για 14ο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, εξακολουθώντας να βρίσκεται σε Ύστερο Κύκλο, αλλά πλησιάζοντας προς την Ύφεση (από 0,5 τον Αύγουστο σε 0,4).
Ιστορικά, η φάση του Ύστερου Κύκλου (δηλ. η μετάβαση από το επίπεδο +0,5 σε αρνητικό έδαφος) έχει διαρκέσει ~4 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι ο τρέχων Ύστερος Κύκλος μπορεί να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ευνοώντας την Αξία, το Κίνδυνο, τη Χαμηλή Ποιότητα και τη Μικρή Κεφαλαιοποίηση για το 4ο τρίμηνο του 2022.
Στην ιστορία από το 1990, μόλις ο Δείκτης Regime μειωνόταν κάτω από το επίπεδο 0,5 στον Ύστερο Κύκλο, αναπόφευκτα προχωρούσε σε πτώση στην επόμενη φάση, την Ύφεση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο δείκτης Regime, καθώς οι δείκτες της BofA για την αγορά των ταύρων - μια σύνθεση 10 δεικτών που ιστορικά έχουν σηματοδοτήσει τα κατώτατα όρια της αγοράς - συνεχίζουν να υποδηλώνουν τον κίνδυνο ότι η αγορά δεν έχει ακόμη πιάσει πάτο.
Στην πραγματικότητα, από τους 10 δείκτες, μόνο το 20% ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, από 40% πριν από ένα μήνα, όταν το ποσοστό ανεργίας και ο δείκτης ISM υποχώρησαν αμφότεροι.
Όπως σημειώνει η BofA, "οι προηγούμενοι πυθμένες της αγοράς συνέπεσαν με πάνω από το 80% να ενεργοποιούνται", οπότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.


Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι ότι η ανατροπή της Wall Street στις 13/10 ήταν απλώς το τελευταίο θεαματικό ράλι της bear-market, ένας συνδυασμός short squeeze, τεχνικών χαρακτηριστικών, τοποθέτησης και λίγων διαγραμματικών παιγνίων.
Αλλά για τον πραγματικό πυθμένα, αυτό που χρειάζεται η αγορά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι μια αλλαγή από τη Fed: αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να μετριαστεί ο πληθωρισμός, κάτι που δεν θα συμβεί για πολύ καιρό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στην προσφορά και η Fed δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης