Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πολλοί αναλυτές εύχονται τα... χειρότερα για την αμερικανική οικονομία - Η ύφεση θα διορθώσει τις υπερβολές της Fed

Πολλοί αναλυτές εύχονται τα... χειρότερα για την αμερικανική οικονομία - Η ύφεση θα διορθώσει τις υπερβολές της Fed

Μια πτώση του πληθωρισμού πιθανόν να μην αναμένεται κατά τους επόμενους 12 ή 18 μήνες, εκτός αν υπάρξει μια ύφεση που θα είναι εκπληκτικά κακή

Οι ανησυχούντες μιλούν για ύφεση από την άνοιξη, όταν η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ έγινε ελαφρώς αρνητική και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Τώρα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.
Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές μειώνουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και του πλανήτη, με περισσότερους από αυτούς να προβλέπουν ύφεση.
Η S&P Global Market Intelligence μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την οικονομία των ΗΠΑ το 2023 από 0,9% αύξηση του ΑΕΠ σε 0,5% μείωση.
"Η βασική πρόβλεψη περιλαμβάνει τώρα μια ήπια ύφεση που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με μια αναιμική ανάκαμψη που θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους", αναφέρει η S&P.
Η Capital Economics υποβάθμισε πρόσφατα τις προοπτικές της και θεωρεί επίσης ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια ήπια ύφεση.
Η Moody's Analytics τοποθετεί τις πιθανότητες ύφεσης εντός 12 μηνών στο 60%.
Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη μπορεί να οδεύει προς μια βαθιά ύφεση, καθώς παλεύει με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι έρχεται και παγκόσμια ύφεση, με τη συνολική παγκόσμια παραγωγή να μειώνεται.

Η θετική πλευρά της ύφεσης

Κανείς δεν πρέπει να επιθυμεί μια ύφεση, η οποία θέτει τους ανθρώπους εκτός εργασίας και απειλεί τα προς το ζην.
Αλλά οι υφέσεις έχουν και μια θετική πλευρά: Συχνά διορθώνουν τις ανισορροπίες στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να προκάλεσαν την ύφεση εξαρχής.
Και αν υπάρξει ύφεση, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι μια από τις πιο αποσταθεροποιητικές δυνάμεις στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός, που σήμερα βρίσκεται στο 8,3%, έχει αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει στον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ανεβάζοντας τα επιτόκια και σφίγγοντας την προσφορά χρήματος με άλλους τρόπους, η Fed καθιστά ακριβότερο το δανεισμό, γεγονός που περιορίζει τις δαπάνες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Με την πάροδο του χρόνου, η επιβράδυνση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες θα έπρεπε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών.
Αυτό μπορεί να συμβεί ταχύτερα εάν υπάρχει ύφεση, είτε η ίδια η Fed την προκαλέσει είτε υπάρχει κάποια άλλη αιτία.

Τα ιστορικά δεδομένα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από κάθε ύφεση από το 1950, μερικές φορές κατά πολύ.
Κατά μέσο όρο, το ποσοστό πληθωρισμού έχει μειωθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον μήνα που ξεκίνησε μια ύφεση έως τον μήνα ένα χρόνο μετά τη λήξη της.
Όταν ο πληθωρισμός ήταν υψηλός, οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες.
Όταν ξεκίνησε η Μεγάλη Ύφεση τον Δεκέμβριο του 2007, ο πληθωρισμός ήταν 4,1%.
Αυξήθηκε καθώς εξελισσόταν η ύφεση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης στα μέσα του 2008.
Όταν η ύφεση έληξε τον Ιούνιο του 2009, ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός 1,2% - οι συνολικές τιμές μειώνονταν, δεν αυξάνονταν.
Ένα χρόνο αργότερα, ο πληθωρισμός ήταν μόλις 1,1%.
Η συνολική μεταβολή από την κορύφωση της ύφεσης έως το χαμηλό επίπεδο μετά την ύφεση ήταν μείωση 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες

Μια πτώση του πληθωρισμού πιθανόν να μην αναμένεται κατά τους επόμενους 12 ή 18 μήνες, εκτός αν υπάρξει μια ύφεση που θα είναι εκπληκτικά κακή.
Αντιθέτως, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η συνδυασμένη επιβράδυνση της στεγαστικής δραστηριότητας, των καταναλωτικών αγορών και των δαπανών των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει μια μέτρια ύφεση.
Η σύσφιξη της Fed θα είναι μια αιτία, αλλά ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα συμβάλει, δεδομένου ότι έχει αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει εκτινάξει τις τιμές σε ορισμένες περιοχές.
Οι διαταραχές της εποχής του COVID εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα που κρατά ορισμένους ανθρώπους εκτός του εργατικού δυναμικού, γεγονός που συμβάλλει στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στην αύξηση του κόστους εργασίας.
Η S&P Global εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 8,3% τώρα σε 5% έως το τέλος του έτους και σε 2,3% έως τα μέσα του επόμενου έτους.
Για τη Fed, αυτό θα ήταν η "αποστολή εξετελέσθη", και η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια κάπου στην πορεία, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός θα έχει πτωτική τάση.
Εάν υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης -όπως η αύξηση του ποσοστού ανεργίας- η Fed θα μπορούσε ακόμη και να αρχίσει να μειώνει ξανά τα επιτόκια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να βοηθήσει στην ανάκαμψη.

Αγορές και εκλογές

Ο πληθωρισμός και οι καθυστερημένες αλλά σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν στραγγαλίσει τις μετοχές φέτος, στέλνοντας τον δείκτη S&P 500 σε πτώση της τάξης του 25%.
Τόσο ο πληθωρισμός όσο και η αύξηση των επιτοκίων πλήττουν τα εταιρικά κέρδη και οι μετοχές μπορεί να μην αρχίσουν να ανακάμπτουν μέχρι να γίνει σαφές ότι ο πληθωρισμός εξασθενεί και η Fed μπορεί να χαλαρώσει.
Ωστόσο, μια ύφεση δεν θα ήταν τρομερό σενάριο για τις μετοχές, καθώς οι traders θα άρχιζαν να υπολογίζουν μια ανάκαμψη, μαζί με μια πιο φιλική Fed.
Οι υφέσεις είναι κακές για τους προέδρους, αλλά ο Biden μπορεί να έχει έναν τυχερό συγχρονισμό.
Ορισμένοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση, αλλά η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, και αυτό θα ισχύει πιθανότατα και στις 8 Νοεμβρίου, όταν οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν τις απόψεις τους στις ενδιάμεσες εκλογές.
Αν η ύφεση χτυπήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, ο Biden θα έχει λίγο χρόνο μέχρι τον επόμενο γύρο των εκλογών, το 2024.
Η ίδια η ύφεση θα μειώσει τον πληθωρισμό και η οικονομία θα μπορούσε να βρίσκεται σε ανοδική πορεία μέχρι το 2024.
Ο πληθωρισμός μπορεί να μην είναι καν θέμα προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τότε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης