Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Είναι νωρίς η Fed να κάνει στροφή – Η οικονομία ακόμη αντέχει τις αυξήσεις επιτοκίων

Goldman Sachs: Είναι νωρίς η Fed να κάνει στροφή – Η οικονομία ακόμη αντέχει τις αυξήσεις επιτοκίων

Η κορύφωση των αποδόσεων των διετών τίτλων των ΗΠΑ - η οποία θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στη γερακίσια στάση της Fed – είναι ακόμη μακριά

Είναι "πολύ νωρίς" να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε μια ήπια στροφή στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι ακόμη αρκετά κακές και οι αγορές επιτοκίων παραμένουν πολύ ευμετάβλητες.

Αυτό συστήνει η Goldman Sachs, σχολιάζοντας ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις των επιτοκίων έχουν σημάνει ότι οι προσδοκίες για υψηλότερη απόδοση των μετοχών έναντι των σχετικά ασφαλέστερων περιουσιακών στοιχείων έχουν πιθανότατα μειωθεί.
"Με τις τιμές της βενζίνης σε άνοδο και έως ότου ένα ευρύτερο σύνολο μακροοικονομικών δεδομένων υποδηλώσει πιο ουσιαστική αδυναμία στην οικονομία, θα τείνουμε γενικά κατά της dovish αναπροσαρμογής της Fed από τις αγορές", έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Οι εικασίες ότι η πολιτική της Fed θα γίνει πιο φιλική προς τις μετοχές έχουν οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 να αποκομίζει κέρδη κατά διαστήματα τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά όλα αυτά τα ράλι έχουν αναιρεθεί με τον δείκτη να σημειώνει κάθε φορά νέα χαμηλά.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Ο δείκτης αναφοράς των αμερικανικών μετοχών απέχει μόλις λίγες μονάδες από το να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020 για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Ο δείκτης έχει ήδη σημειώσει πτώση 24% φέτος.

Τι οδηγεί την πτώση

Η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μια πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων και το τρέχον μείγμα ανάπτυξης και πληθωρισμού έχουν διατηρήσει τον κίνδυνο πτώσης υψηλότερα για τις μετοχές, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman.
Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι η κορύφωση των αποδόσεων των διετών τίτλων των ΗΠΑ - η οποία θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στη γερακίσια στάση της Fed – είναι ακόμη μακριά και μια ανάλυση των προηγούμενων επεισοδίων υποδεικνύει ότι είναι καλύτερο να παραμείνει κανείς αμυντικός.
Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του Δημοσίου σκαρφάλωσαν έως και τέσσερις μονάδες βάσης την Τρίτη στο 4,35%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, εν μέσω ανησυχίας ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα προσθέσουν λόγους για να συνεχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης