Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενεργειακός εφιάλτης διαρκείας στην Ευρώπη - BofA: Ομαλοποίηση των τιμών φυσικού αερίου σε 5-10 χρόνια

Ενεργειακός εφιάλτης διαρκείας στην Ευρώπη - BofA: Ομαλοποίηση των τιμών φυσικού αερίου σε 5-10 χρόνια
Σε ενεργειακό εφιάλτη διαρκείας έχει βυθιστεί η Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Σε έναν ενεργειακό εφιάλτη διαρκείας έχει βυθιστεί η Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, με την Bank of America να εκτιμά ότι η η ομαλοποίηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαρκέσει πέντε έως δέκα χρόνια.
Όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει για να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), να προσευχηθεί για έναν ήπιο χειμώνα και να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, καθώς τυχόν σαμποτάζ στις υποδομές ή ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στη ρωσική προμήθεια θα καταστήσουν σχεδόν αναπόφευκτες τις διακοπές ρεύματος.

Η μεγάλη πρόκληση

Ακόμα και αν η Ευρώπη καταφέρει να παραμείνει ζεστή και να κρατήσει τα φώτα αναμμένα αυτόν τον χειμώνα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση: Να αναπληρώσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου στις αποθήκες για το επόμενο έτος.
Φέτος, η Ευρώπη κατάφερει να υπερβεί τον στόχο του 80% και η αποθήκευση, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 90%, αποτελεί ένα ρυθμιστικό παράγοντα, αλλά η διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του δικτύου Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, αφήνει ένα κενό παρά τις αυξημένες προμήθειες από αλλού.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου ανέρχεται σχεδόν στο 15% της μέσης ευρωπαϊκής ζήτησης το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι η ήπειρος πρέπει να μειώσει την κατανάλωση για να αντεπεξέλθει στην περίοδο αιχμής της ζήτησης θέρμανσης.
«Η κατάσταση θα παραμείνει πολύ εύθραυστη«, δήλωσε ο Cuneyt Kazokoglu, διευθυντής ενεργειακών οικονομικών στην FGE.
«Η οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία εκτινάχθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο λόγω της ψυχρής περιόδου και η ζήτηση ήταν περίπου 14% πάνω από τον μέσο όρο τετραετίας 2018-2022. Αυτό αποτελεί απειλή» πρόσθεσε.

Εκτεθειμένη η Γερμανία

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη διακοπή του εφοδιασμού και έχει αναπτύξει ιδιαίτερα ενεργά σχέδια για την προστασία των βιομηχανιών και των καταναλωτών της.
Οποιαδήποτε ελπίδα ότι το δίκτυο Nord Stream θα συνεχίσει τις αποστολές προς τη Γερμανία διαψεύστηκε τον περασμένο μήνα, μετά το σαμποτάζ.
Τα ευρωπαϊκά κράτη δήλωσαν ότι εργάζονται για την αύξηση της ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών μετά τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στο Nord Stream 1 και επίσης στο Nord Stream 2, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά είχε γεμίσει με αέριο και βρισκόταν σε ετοιμότητα.
Οι ρωσικές διακοπές θα μπορούσαν ακόμη να επιδεινωθούν εάν η Μόσχα κάνει πράξη την απειλή της να επιβάλει κυρώσεις στην ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz, κλείνοντας μία από τις τελευταίες λειτουργικές οδούς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Παγκόσμιος ανταγωνισμός για το LNG

Η Ευρώπη έχει αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και έχει επεκτείνει τις απαραίτητες υποδομές, αλλά πρέπει να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, όπου ο ανταγωνισμός θα μπορούσε να γίνει πιο έντονος εάν το καιρικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως La Nina ενισχυθεί και αυξήσει τη ζήτηση στην Ασία.
Αυτό θα οδηγούσε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, σημειώνει το Reuters.
Καθώς η Ευρώπη έχει καταφέρει να δημιουργήσει αποθέματα, οι τιμές έχουν μειωθεί από τα υψηλά που σημειώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά η τιμή χονδρικής πώλησης του ολλανδικού φυσικού αερίου, του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς, εξακολουθεί να είναι περίπου 80% υψηλότερη από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή.
«Το πρόσθετο LNG και η καταστροφή της ζήτησης έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής φέτος», δήλωσε ο Wayne Bryan, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας για το φυσικό αέριο στη Refinitiv, αλλά πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο από το ίδιο φάρμακο».
Ωστόσο, ακόμη και τότε, είναι απίθανο να αναπληρώσει το χαμένο ρωσικό αέριο.
Η Refinitiv εκτιμά ότι η βορειοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα μπορούσε να εισάγει 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) περισσότερο LNG αυτό το χειμώνα, ανεβάζοντας τις εισαγωγές σε 52 bcm φέτος, 5,5% υψηλότερα από πέρυσι.
Οι προμήθειες αερίου μέσω αγωγών έχουν επίσης αυξηθεί από το Αζερμπαϊτζάν, τη Βόρεια Αφρική και τη Νορβηγία, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από αυτές που παρείχε ο πρώην κορυφαίος εξαγωγέας αερίου.
Μαζί, οι αγωγοί Nord Stream έχουν συνδυασμένη χωρητικότητα 110 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα κάλυπταν πάνω από το 30% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου, εάν λειτουργούσαν σε πλήρη δυναμικότητα, ανέφερε η Bank of America.
Προς το παρόν, η Ρωσία παραδίδει 86 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως στη βορειοδυτική Ευρώπη μέσω της Πολωνίας και της Ουκρανίας, σε σύγκριση με μέσο όρο 360 mcm/ημέρα πέρυσι, μειωμένο κατά 76%, ανέφεραν οι αναλυτές της Bernstein.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ποικίλλουν.
Εάν η προσφορά συνεχιστεί στα σημερινά επίπεδα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειμμα 155 εκατ. κυβικών μέτρων/ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bernstein, με βάση τη μέση ημερήσια ζήτηση στη βορειοδυτική Ευρώπη για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Μαρτίου από το 2017-2021, η οποία ανέρχεται σε 930 εκατ. κυβικά μέτρα.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τη ζήτηση έως και 15% ή συνολικά 50 δισ. κ.μ. αυτόν τον χειμώνα.
Εάν το επιτύχουν αυτό, τα επίπεδα αποθήκευσης θα πρέπει να κλείσουν τον χειμώνα περίπου στα 55 δισ. κυβικά μέτρα.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι η παλαιότητα των πυρηνικών σταθμών και οι δυσκολίες ψύξης των αντιδραστήρων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ξηρασίας έχουν μειώσει τη γαλλική παραγωγή ατομικής ενέργειας με αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Η Refinitiv εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να είναι 30% υψηλότερη φέτος από ό,τι πέρυσι.
Η Βρετανία, η οποία μπορεί να εισάγει ενέργεια από την Ευρώπη, έχει επίσης προειδοποιήσει για διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα λόγω των ελλείψεων,

reuters_7.JPG

Απέχει πολύ η επιστροφή στην κανονικότητα

Μια πιο ομαλοποιημένη κατάσταση ενεργειακού εφοδιασμού θα μπορούσε να απέχει πολλούς χειμώνες.
Ο Francisco Blanch, αναλυτής της Bank of America, εκτίμησε ότι η εξομάλυνση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαρκέσει πέντε έως δέκα χρόνια.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει ακριβότερα για το φυσικό αέριο και να προσεύχεται για θερμότερο καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης