Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Μαύρη» πρόβλεψη από Citigroup: Η Ευρώπη μπορεί να μην επιβιώσει από έναν κρύο χειμώνα

«Μαύρη» πρόβλεψη από Citigroup: Η Ευρώπη μπορεί να μην επιβιώσει από έναν κρύο χειμώνα
Μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει έναν κρύο χειμώνα;

Μη πεπεισμένη πως η Ευρώπη θα μπορέσει να επιβιώσει ενός κρύου χειμώνα δηλώνει η Citigroup, που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με το «αφήγημα» των Ευρωπαίων ηγετών πως δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα… μόνο και μόνο επειδή τα αποθέματα είναι κοντά στα μέγιστα επίπεδα πλήρωσης…
Όπως αναφέρει η τράπεζα, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει τους στόχους της ΕΕ για πλήρωση στο ύψος του 80% έως την 1η Νοεμβρίου, τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν εάν η ζήτηση αυξηθεί κατά 10% ή 20%.
Λάβετε υπόψη ότι στ0 βασικό σενάριο η Citi υποθέτει μείωση της κατανάλωσης 10% έναντι των «κανονικών» ετών, δεδομένης της χαμηλότερης χρήσης, επομένως η κάμψη αυτού του 10% θα σήμαινε «επιστροφή στην κανονικότητα».
Οι αποθηκευτικοί χώροι στην ΕΕ είναι γεμάτοι κατά 89%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η πληρότητα ξεπερνά το 95%.
Η αποθήκευση είναι πάνω από τον στόχο της ΕΕ του 80% φέτος έως την 1η Νοεμβρίου.
Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων.
Αυτά τα δεδομένα, μαζί με τις ήπιες καιρικές συνθήκες και την έναρξη λειτουργίας των ανεμογεννητριών, οδήγησαν σε πτώση τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Citi Commodity Strategy βλέπει επίσης ότι η αύξηση των εισαγωγών LNG φέτος πιθανότατα θα αναπληρώσει περίπου το 70% της ετήσιας απώλειας από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, γεγονός που κατασιγάζει μέρος της ανησυχίας για την αποθήκευση των αγορών.
Η συνολική ζήτηση μειώθηκε ετησίως κατά 10%.
Ωστόσο, η ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πραγματικότητα αυξήθηκε λόγω της χαμηλής υδροηλεκτρικής και πυρηνικής παραγωγής και, κατά καιρούς, της χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Έτσι, η παραγωγή μη ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε περισσότερο.
Εκτός χειμώνα, ο οικιακός-εμπορικός τομέας δεν καταναλώνει πολύ, γι' αυτό και μεγάλο μέρος της περικοπής της ζήτησης προέρχεται από τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος απαιτεί υψηλές τιμές.
Συνεπώς, η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά καθώς οι τιμές πέφτουν, λόγω των δυνάμεων της αγοράς ή των πλαφόν.
Καταγραφή_389.JPG
Αβεβαιότητα

Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση στην περίπτωση ενός κρύου χειμώνα και ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής πολιτικής στη μείωση της ζήτησης παραμένουν βασικά ζητήματα για τις τιμές και τη χωρητικότητα του φυσικού αερίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο βασικό σενάριο η Citigroup «βλέπει» περικοπή της συνολικής ζήτησης περίπου 10% και επάρκεια…
Ωστόσο, αν η ζήτηση αυξηθεί +10% ή 20%, στο ενδεχόμενο που το κρύο τον χειμώνα αποδειχθεί τσουχτερό, τα αποθέματα φυσικού αερίου θα εξαντλούνταν…
jh.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης