Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Σε κρίσιμη φάση η δυναμική προσφοράς - ζήτησης για το φυσικό αέριο

Deutsche Bank: Σε κρίσιμη φάση η δυναμική προσφοράς - ζήτησης για το φυσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για τον περιορισμό των τιμών

Ιδιαίτερα κρίσιμη φάση κρίνεται η δυναμική προσφοράς - ζήτησης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, προς της χειμερινής περιόδου… όπως αναφέρει η τράπεζα Deutsche Bank, που προσθέτει ότι η συμπεριφορά των νοικοκυριών θα είναι καθοριστική τους επόμενους μήνες, καθώς η κατανάλωσή τους αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό επί της συνολικής κατανάλωσης.
Η αποτυχία διανομής είναι πιθανό να αποφευχθεί στο παρά ένα… καθώς τα επικαιροποιημένα σενάρια επιβεβαιώνουν ότι μια μείωση της κατανάλωσης κατά 20% σε ετήσια βάση αυτό το χειμώνα (και μια σταθερή ετήσια ζήτηση στη συνέχεια) είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κάποιες ελλείψεις είτε στις αρχές του 2023 είτε το χειμώνα 2023/24.
Στη Γερμανία, η μείωση παραμένει στο 40%, ενώ τα αποθέματα δεν θα εξαντληθούν ακόμη και σε περίπτωση μείωσης της ζήτησης μόνο κατά 10% σε ετήσια βάση.
Σίγουρα, τα επίπεδα πλήρωσης θα έπεφταν κάτω από 10% στα τέλη του χειμώνα 2022/23, αλλά αυτό δεν θα έθετε εν αμφιβόλω την ενεργειακή ασφάλεια μέχρι το 2024.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για τον περιορισμό των τιμών.
Ενώ η διαπραγμάτευση με αξιόπιστους προμηθευτές (π.χ. Νορβηγία) και η ενίσχυση των κοινών αγορών φαίνεται να είναι οι προτιμώμενες επιλογές της Επιτροπής, κερδίζει πόντος η ιδέα ενός (προσωρινού) ανώτατου ορίου τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Όσο χαμηλότερη είναι η επιτυχία της εφαρμογής των δύο πρώτων μέτρων, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυναμική για την εφαρμογή ενός πλαφόν. Ανάλογα με τον σχεδιασμό ενός τέτοιου ανώτατου ορίου στην τιμή εισαγωγή (που θα συνοδεύει την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης), η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενους κινδύνους εφοδιασμού, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης