Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Με σοβαρή κρίση λειψυδρίας κινδυνεύουν οι ανεπτυγμένες χώρες

BlackRock: Με σοβαρή κρίση λειψυδρίας κινδυνεύουν οι ανεπτυγμένες χώρες
Δεν σταματούν τα καλά νέα για τον πλανήτη, με την BlackRock να προειδοποιεί για την σοβαρή κρίση λειψυδρίας που έπεται

Η σοβαρή κρίση λειψυδρίας αναμένεται να είναι πρόβλημα και των ανεπτυγμένων κρατών και όχι μόνο των αναπτυσσόμενων, προειδοποιεί ο αναλυτής της BlackRock (μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο), Omar Moufti.
«Ιστορικά, θεωρούσαμε συχνά ότι το νερό είναι ένα πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Δεν είναι υπερβολικοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη λειψυδρία. Οι πιο σοβαρές και συχνές ξηρασίες και πλημμύρες σε όλο τον κόσμο, είναι προειδοποίηση για το πόσο επείγουσα είναι η απειλή», δήλωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Τα έργα ύδρευσης της Βικτωριανής εποχής της Βρετανίας λύγισαν υπό την πίεση των πλημμυρών τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει τα λύματα που εκτοξεύονται στο καθαρό του νερό. Στη Γαλλία, περισσότεροι από 100 δήμοι έμειναν χωρίς πόσιμο νερό το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να απαγορεύσει στους αγρότες να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους.
Στην κεντρική Ευρώπη, η ξηρασία άφησε τους ποταμούς Δούναβη και Ρήνο σχεδόν μη πλωτούς, ενώ ο Πάδος στην Ιταλία στέγνωσε. Στις ΗΠΑ, επιβλήθηκαν περιφερειακοί περιορισμοί στην ποσότητα νερού που μπορούσαν να αντλήσουν οι δήμοι, καθώς τα επίπεδα νερού σε βασικά υδραγωγεία έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Και σε πολιτείες όπως Μισισιπή, οι ντόπιοι έχασαν εντελώς την πρόσβαση σε καθαρό νερό.
«Οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις εξοπλισμού νερού, όπως αντλίες, βελτίωση σωληνώσεων για τη μείωση των απωλειών νερού ή την ενίσχυση της επεξεργασίας των λυμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής φέτος, το σχετικό BlackRock ETF έχει υποχωρήσει 28%, ελαφρώς λιγότερο από τον δείκτη S&P Global Water Net Total Return Index.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης