Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αμφισβητούν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ 7 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι - Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο αρχές του 2023

Αμφισβητούν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ 7 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι - Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο αρχές του 2023
Το πετρελαϊκό σύμπλεγμα είναι απασχολημένο με τη μέτρηση της πολυπλοκότητας της πραγματικής περικοπής
Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής της από την έναρξη της πανδημίας, μια κίνηση που προκάλεσε την ταχεία αντίδραση των ΗΠΑ και ώθησε τους αναλυτές να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου.
Πλέον η άνοδος του πετρελαίου στα 100 δολάρια είναι θέμα ολίγων μηνών, με τους περισσότερους αναλυτές να την τοποθετούν στις αρχές του 2023, καθώς με τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα δημιουργηθεί έλλειμμα στην αγορά ενέργειας.

Morgan Stanley

"Το brent θα βρει το δρόμο του προς τα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι εκτιμούσαμε πριν" μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Η μείωση κινδυνεύει να επηρεάσει σημαντικά τις αγορές, αν και πολλά εξαρτώνται από την πορεία της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν.
Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent κατά 5 δολάρια στα 100 δολάρια για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της για τα επόμενα τρία τρίμηνα.

Goldman Sachs

"Όλες οι εξελίξεις που έχουμε δει από την πλευρά της προσφοράς σε αυτό το σημείο θέτουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις για αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι υψηλότερες τιμές μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε ο Damien Courvalin, επικεφαλής της ενεργειακής έρευνας.
Η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της για το τέταρτο τρίμηνο στο Brent κατά 10 δολάρια στα 110 δολάρια το βαρέλι.

UBS

Η αγορά πετρελαίου αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω και το Brent θα προχωρήσει πάνω από τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, ανέφεραν αναλυτές.
Η περικοπή του ΟΠΕΚ+ θα συνδυαστεί με την ευρωπαϊκή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού, το πιθανό τέλος της αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τον ΟΟΣΑ και την υψηλότερη ζήτηση από τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο αυτόν τον χειμώνα για να συμπιέσει την αγορά.

ING Groep NV

Η κίνηση αυτή είναι αρκετή για να αλλάξει δραματικά την ισορροπία για το επόμενο έτος, ωθώντας την αγορά σε έλλειμμα για ολόκληρο το 2023, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV.
Υπάρχει σαφής ανοδική τάση στην πρόβλεψη της τράπεζας για το Brent στα 97 δολάρια το βαρέλι για το επόμενο έτος, είπε.
Ωστόσο, περαιτέρω απελευθερώσεις από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θεωρούνται πιθανές, αν και πιθανότατα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.

Citigroup

Ενώ η μείωση είναι μεγάλη στα χαρτιά, η πραγματική μείωση θα είναι πολύ μικρότερη, επειδή η ομάδα ήδη αποτυγχάνει να επιτύχει τις ποσοστώσεις της, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές.
Η κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στον ΟΠΕΚ+ αν πλήξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου, πρόσθεσαν.

RBC Capital Markets

Η πραγματική περικοπή θα είναι πιθανότατα περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές.
Ενώ ο Λευκός Οίκος έδωσε σήμα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω απελευθερώσεις από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου, είναι απίθανο να υπάρξει άλλη μεγάλη απελευθέρωση στο εγγύς μέλλον, είπαν.

SPI Asset Management

"Το πετρελαϊκό σύμπλεγμα είναι απασχολημένο με τη μέτρηση της πολυπλοκότητας της πραγματικής περικοπής, ενώ συνυπολογίζει τις αναντιστοιχίες μεταξύ της παραγωγής και της ποσόστωσης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Innes σε σημείωμά του.
Το brent θα μπορούσε να φτάσει ξανά πάνω από τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης