Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mετά την S&P και η Fitch υποβάθμισε σε «αρνητικό» το outlook της Βρετανίας - Προειδοποίηση Moody's

Mετά την S&P και η Fitch υποβάθμισε σε «αρνητικό» το outlook της Βρετανίας - Προειδοποίηση Moody's
Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο του δημοσίου της Βρετανίας στη βαθμίδα ΑΑ-
Σχετικά Άρθρα
Στην υποβάθμιση του outlook του αξιόχρεου της Βρετανίας από «σταθερό» σε «αρνητικό», προχώρησε οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά την αντίστοιχη κίνηση του Standard & Poor's, εξαιτίας του πακέτου επιδότησης της ενέργειας για τα νοικοκυριά και μείωσης φόρων που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την 23η Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τη Liz Truss για να μην τρωθεί η ανάπτυξη «μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.
Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο του δημοσίου της Βρετανίας στη βαθμίδα ΑΑ-, ένα επίπεδο χαμηλότερααπ’ ό,τι ο S&P.
Η χθεσινή υποβάθμιση της προοπτικής του σημαίνει πως υπάρχει ενδεχόμενο να την αναθεωρήσει προς το χειρότερο εάν δεν θεωρήσει πως η κατάσταση βελτιώνεται τους επόμενους μήνες.

Αρνητικές συνέπειες από το δημοσιονομικό πακέτο

Το δημοσιονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε, χωρίς να προβλέπεται «χρηματοδότηση» ούτε «ανεξάρτητη κοστολόγηση του δημοσιονομικού αντίκτυπού του», κατά την άποψη του Fitch θα έχει «αρνητικές συνέπειες στην εμπιστοσύνη των χρηματαγορών και στη φερεγγυότητα του πολιτικού πλαισίου», συνόψισε ο οίκος.
Η Truss, που έγινε η ένοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, κι ο νέος υπουργός Οικονομικών Κwasi Kwarteng ανακοίνωσαν την 23η Σεπτεμβρίου σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών ως προς το κόστος της ενέργειας και μεγάλες μειώσεις φόρων. Το φορολογικό πακέτο προβλεπόταν να κοστίσει περί τα 45 δισεκατομμύρια λίρες.
Όμως, το γεγονός πως το κυβερνητικό σχέδιο για γιγάντιες δαπάνες δεν συνοδεύτηκε από περικοπές άλλων εξόδων, ούτε από κάποιο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων, την ώρα που ο πληθωρισμός καταγράφει ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια ανεβαίνουν, έβαλε απρόσμενα στο Λονδίνο στο στόχαστρο των αγορών την περασμένη εβδομάδα: η στερλίνα υποχώρησε την 26η Σεπτεμβρίου σε ιστορικό χαμηλό.
Τη Δευτέρα, η πρωθυπουργός και ο υπουργός της, που αρχικά υπερασπίστηκαν το σχέδιο, εντέλει πήραν πίσω κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα, ιδιαίτερα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους υπόχρεους με τα υψηλότερα εισοδήματα.
Το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού του βρετανικού δημοσίου έχει αυξηθεί πολύ, κάτι που περιπλέκει την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την ώρα που ο πληθωρισμός ίπταται περί το 10% —είναι ο υψηλότερος στην G7— και το Λονδίνο προεξοφλείται πως θα επιδιώξει περαιτέρω κρατικό δανεισμό.
Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν πως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Truss στην πραγματικότητα θα κοστίσουν στο δημόσιο από 100 ως 200 δισεκ. λίρες.

Υποβάθμιση από S&P

Την Παρασκευή ο S&P υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου, ενώ ο τρίτος από τους λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ο Moody’s, προειδοποίησε πως η δημοσιονομική προσέγγιση του κ. Κουάρτενγκ εγείρει κίνδυνο να τρωθεί ακόμη και «μόνιμα» η δυνατότητα του Λονδίνου να «δανείζεται με προσιτό κόστος».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη —γεγονός αν μη τι άλλο ασυνήθιστο—, παροτρύνοντας τη Ντάουνινγκ Στριτ να διορθώσει την πορεία της.
Κατά υπολογισμούς του Fitch, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Βρετανίας θα φθάσει το 7,8% του ΑΕΠ φέτος και το 8,8% το 2023, ενώ το χρέος θα αυξηθεί στο 109% του ΑΕΠ ως το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο