Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο «μικροσκόπιο» της SNB η Credit Suisse  - Το χρονικό της κρίσης

Στο «μικροσκόπιο» της SNB η Credit Suisse  - Το χρονικό της κρίσης
"Μακροπρόθεσμα, όσο περισσότερο μειώνεται η τιμή της μετοχής, τόσο πιο απομειωτική γίνεται οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου (και αντίστροφα), γεγονός που περιορίζει το μέγεθος οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης επενδυτικής τραπεζικής που μπορεί να αναλάβει η CS", ανέφεραν οι αναλυτές

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Credit Suisse (CSGN.S), δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SNB Andrea Maechler στο Reuters την Τετάρτη.
Να σημειωθεί, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας είδε τις μετοχές της να διολισθαίνουν έως και 11,5% και τα ομόλογά της έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα, προτού ανακτήσουν μέρος των απωλειών, εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητά της να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της χωρίς να ζητήσει από τους επενδυτές περισσότερα χρήματα.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε η Maechler στο περιθώριο εκδήλωσης στη Ζυρίχη.
«Εργάζονται πάνω σε μια στρατηγική που αναμένεται να βγει στα τέλη Οκτωβρίου».
Η SNB έχει αρνηθεί να σχολιάσει στο παρελθόν την Credit Suisse, η οποία έχει πει ότι έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης μαζί με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις 27 Οκτωβρίου.

chart_1_1.png

Το χρονικό της «κατάρρευσης»

Η Credit Suisse Group AG (CSGN.S) είδε τις μετοχές της να διολισθαίνουν έως και 11,5% και τα ομόλογά της έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα πριν ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειες εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα του δανειστή να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές του χωρίς να ζητήσει περισσότερα χρήματα.
Η κατάσταση ώθησε την ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA και την Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο, να παρακολουθούν τι συμβαίνει και να συνεργάζονται στενά.
Ορισμένοι αναλυτές και πηγές του κλάδου δήλωσαν ότι η τράπεζα είχε αρκετά κεφάλαια και μετρητά για να αντιμετωπίσει τυχόν κρίσεις, με ακετούς επενδυτές να φοβούνται την ικανότητα της τράπεζας να εκτελέσει μια στρατηγική ανάκαμψης, την οποία αναμένεται να αποκαλύψει στις 27 Οκτωβρίου.

Η αναταραχή της αγοράς


Η ευρύτερη αναταραχή της αγοράς είναι επίσης πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ιδιαίτερα εύθραυστες το τελευταίο διάστημα, όπου τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια, οι ασυνέπειες πολιτικής, οι φόβοι για ύφεση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ενοχλήσει τους επενδυτές.
«Το βασικό ζήτημα είναι η βιωσιμότητα της τράπεζας μετά την επερχόμενη στρατηγική αναθεώρησή της», έγραψε ο αναλυτής της ABN AMRO Joost Beaumont, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς έχουν αυξήσει τον «κίνδυνο εκτέλεσης οποιασδήποτε στρατηγικής αναθεώρησης».
Αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι η διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων θα μπορούσε να επιδεινώσει τους φόβους της αγοράς και να βλάψει την εμπιστοσύνη των αντισυμβαλλομένων, καθώς και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης.
"Μακροπρόθεσμα, όσο περισσότερο μειώνεται η τιμή της μετοχής, τόσο πιο απομειωτική γίνεται οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου (και αντίστροφα), γεγονός που περιορίζει το μέγεθος οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης επενδυτικής τραπεζικής που μπορεί να αναλάβει η CS", ανέφεραν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης