Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Aναπόφευκτη η άνοδος των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι

JP Morgan: Aναπόφευκτη η άνοδος των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι
Πέντε προϋποθέσεις αναφέρει η JP Morgan για να ξεπεράσουν οι τιμές του πετρελαίου τα 100 δολάρια ανά βαρέλι

Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» τις τιμές του πετρελαίου η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan… μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Ως γνωστόν, η συνάντηση στον ΟΠΕΚ+ ήρθε και παρήλθε, με τον Joe Biden να ταπεινώνεται και τον Λευκό Οίκο να προσπαθήσει να σώσει τα προσχήματα.
Ως αποτέλεσμα, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε παρότι το δολάριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Από τη μεριά τους, οι traders θέτουν δύο ερωτήματα:
α) Έχει τελειώσει η πτώση του πετρελαίου;
β) Πόσο υψηλότερα μπορεί να φτάσει.

Ιδού οι απαντήσεις

Με λίγες ακόμη εβδομάδες να απομένουν για την εντολή αποστράγγισης των στρατηγικών αποθέματων του Biden, η οποία έχει απορροφήσει το ρεκόρ του 30% του συνόλου του αποθέματος πετρελαίου «έκτακτης ανάγκης» φέτος... και με ακόμη λιγότερη προσφορά να υπάρχει τώρα στην αγορά, την Ευρώπη ετοιμάζεται για στροφή στον ορυκτό άνθρακα και την Κίνα να ανακάμπτει, θα μπορούσε κανείς εύκολα να απαντήσει πως η πτώση στον μαύρο χρυσό ήταν μέχρις εδώ.
Όσο για το (β) η αναλύτρια της JP Morgan, Natasha Kaneva, επαναλαμβάνει τον μακροχρόνιο στόχο τιμής για το δ’ τρίμηνο του 2022, στα 100 $/βαρέλι, αλλά ορίζει προϋποθέσεις. 

Οι προϋποθέσεις

1 Η ζήτηση πρέπει να αυξηθεί κατά 0,9 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της υποκατάστασης του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο.
2 Οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να περιορίσουν την προσφορά κατά 600.000 βαρέλια
3 Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να μειωθεί από τα 11 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο σε 10,6-10,7 εκατομμύρια βαρέλια
4 Η απελευθέρωση βαρελιών πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ θα πρέπει να τελειώσει τον Οκτώβριο ή νωρίτερα
5 Το δολάριο ΗΠΑ πρέπει να σταθεροποιηθεί.

Η Kaneva καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν υλοποιηθούν τέσσερις από τις παραπάνω συνθήκες προσφοράς-ζήτησης, τα μοντέλα της τράπεζας προτείνουν επιστροφή στα ελλείμματα το δ’ τρίμηνο του 22, καθώς η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση υποστηρίζεται από τη σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αερίου από πετρέλαιο.
Η προσθήκη ενός σταθερού δολαρίου ΗΠΑ στο έλλειμμα θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να δοκιμάσουν ξανά τα 100 δολάρια αργότερα μέσα στο τρίμηνο, σύμφωνα με την JPMorgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης