Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Yardeni Research: Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed θα «πνίξουν» την οικονομία των ΗΠΑ

Yardeni Research: Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed θα «πνίξουν» την οικονομία των ΗΠΑ
Ο Ed Yardeni προειδοποίησε ότι η Federal Reserve είναι πολύ επιθετική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ο Ed Yardeni κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προσπάθειες της Federal Reserve να ανακόψει τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας ότι η επιθετικότητα της κεντρικής τράπεζας απειλεί να πνίξει την οικονομία των ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική εδώ», είπε στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC την Πέμπτη, ενώ επισήμανε, ότι: «Εάν συνεχίσουν χωρίς παύση, θα δημιουργήσει πραγματικά μια πραγματική πιθανότητα σημαντικής ύφεσης».

Oι αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και οι συνάδελφοί του, ως απάντηση στον πληθωρισμό που έφτασε σε υψηλό 40 ετών στο 9,1% τον Ιούνιο, αύξησαν τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά τον Μάρτιο σε εύρος 3% και 3,25% σήμερα, πραγματοποιώντας τρεις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης τους τελευταίους μήνες και έχοντας δείξει με τη στάση τους, ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 4,6% το επόμενο έτος.

Ο Yardeni, ο πρόεδρος της Yardeni Research, υποστήριξε, ότι η Fed ανέβαζε τα επιτόκια πολύ γρήγορα σε άλλη συνέντευξη στο CNBC την Πέμπτη, ενώ σημείωσε, ότι η κεντρική τράπεζα συρρικνώνει επίσης τον ισολογισμό της και τηρεί μια πιο επιθετική στάση για τον πληθωρισμό από ό,τι οι αντίστοιχες παγκόσμιες, γεγονός που έχει ενισχύσει το δολάριο ΗΠΑ και έχει αναταράξει τις αγορές συναλλάγματος.

Πτώση τιμών τροφίμων

Ο βετεράνος οικονομολόγος επεσήμανε την πτώση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ως απόδειξη, ότι η απειλή του πληθωρισμού εξασθενεί, ενώ υπογράμμισε τις τρομερές συνέπειες της συνέχισης της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής από τη Fed.
«Η αγορά κατοικίας συνθλίβεται εντελώς», είπε, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί από 3% σε σχεδόν 7% φέτος, ενώ πρόσθεσε, ότι «Πιστεύω πως θα δείτε τις τιμές των κατοικιών να πέφτουν αρκετά γρήγορα».

Eπιπροσθέτως, ο Yardeni είπε, ότι η απότομη πτώση των μετοχών φέτος «οφείλεται κυρίως στη Fed» και προέβλεψε δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες στην αγορά έως ότου η κεντρική τράπεζα δηλώσει, ότι έχει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, ενώ δήώσε πως  η πτωτική τάση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων έχει ρίξει κάποιες ευκαιρίες για γενναίους επενδυτές.
«Όταν βλέπω διορθώσεις στις bear markets, βλέπω ευκαιρίες και όχι λόγους πανικού», είπε. «Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης