Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο χρυσός άρχισε να χάνει την παράλογη έλξη του - Είχε πτώση -7% στα 10ετία έναντι +300% απόδοσης του S&P 500

Ο χρυσός άρχισε να χάνει την παράλογη έλξη του - Είχε πτώση -7% στα 10ετία έναντι +300% απόδοσης του S&P 500
Για όποιον ανησυχεί για τον πληθωρισμό, η γεωργική γη λάμπει περισσότερο από τον χρυσό.
Σχετικά Άρθρα

Αν λέγαμε πριν από 10 χρόνια ότι έρχεται πανδημία, πόλεμος στην Ευρώπη και πληθωρισμός 8% στην αμερικανική οικονομία, όλοι θα πίστευαν ότι είμαστε μπροστά σε ένα ονειρικό σενάριο για το χρυσό.
Κι όμως, αντί για αυτό, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είναι κατά 7% χαμηλότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012, στα 1.635 δολάρια η ουγγιά.
Την επόμενη δεκαετία πιθανότατα να είναι ακόμη χαμηλότερη.
Οι οπαδοί του χρυσού λένε ότι ο χρυσός ήταν ένα μέσο αποθήκευσης αξίας εδώ και χλιάδες χρόνια και προσφέρει προστασία έναντι του πληθωρισμού και των κοινωνικών προβλημάτων.
Παρά το γεγονός ότι η τιμή του έφτασε πρόσφατα σε υψηλά δύο ετών, αποδείχτηκε δεύτερης τάξης εργαλείο για αντιστάθμιση και με υψηλό κόστος εισόδου.
Μια επένδυση με το ίδιο κεφάλαιο πριν από 10 χρόνια στον δείκτη S&P 500 θα είχε τριπλασιαστεί, στο χρυσό θα ήταν -7%.
Οι ταύροι του χρυσού δηλώνουν ότι ανησυχούν για την υποβάθμιση των εθνικών νομισμάτων που έρχεται ως αποτέλεσμα της διαρκούς «εκτύπωσης» νέου χρήματος απο τις κεντρικές τράπεζες, από την άλλη μεριά όμως και οι μεταλλωρύχοι εξάγουν διαρκώς περισσότερο χρυσό.

Μήπως πληθωρίζεται κι ο χρυσός;

Περίπου 205.000 τόνοι χρυσού αξίας περίπου 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται πάνω από το έδαφος και η ετήσια παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 26% από το 2010, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Εάν η ετήσια παραγωγή χρυσού συνεχίσει να αυξάνεται με αυτό το ρυθμό, θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί μόνο κατά 14% στο ίδιο χρονικό διάστημα και ο ρυθμός αύξησης του θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη, γεγονός που με τη σειρά του υποδηλώνει ότι για να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές του χρυσού, πρέπει οι άπληστοι οπαδοί του να αγοράσουν περισσότερο χρυσό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με τα εταιρικά κέρδη ή τα ομόλογα, ο χρυσός δεν παράγει τίποτα.
Ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett επεσήμανε ότι μπορούσες να αγοράσεις όλη την αμερικανική καλλιεργήσιμη γη και 16 Exxon Mobils στην τιμή του χρυσού που ήταν πάνω στη γη πριν 10 χρόνια.
Ο Buffet πρόσθεσε ότι η γεωργική γη ήταν καλύτερο στοίχημα, και πράγματι ήταν.
Στη 10ετία η μετοχή της Exxon Mobile υστερούσε σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, αλλά και πάλι η συνολική της απόδοση ξεπέρασε το 50%.

Η γεωργική γη πολύ πιο αποδοτική από το χρυσό


Για όποιον ανησυχεί για τον πληθωρισμό, η γεωργική γη λάμπει περισσότερο από τον χρυσό.
Έχει ξεπεράσει την απόδοση του κίτρινου μετάλλου εδώ και 50 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, και η αξία της αυξάνεται παράλληλα με τις τιμές, επειδή τα σιτηρά ενδιαφέρουν περισσότερο.
Η απευθείας αγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά τα συνταξιοδοτικά ταμεία το κάνουν και υπάρχουν καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα όπως η Farmland Partners στα οποία μπορεί να επενδύσει κανείς.
Ο υπερπληθωρισμός, οι κοινωνικές ταραχές ή η βιομηχανία της μόδας θα μπορούσαν να δώσουν νέα ζωή στο χρυσό.
Αν όμως δεν υπάρχουν τέτοιες ανατροπές της μοίρας, ο χρυσός θα χάνει όλο και περισσότερο τη λάμψη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης