Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UniCredit: Έρχονται τα σύννεφα και για το ΑΕΠ της Ελλάδας - Μόλις στο 0,7% η ανάπτυξη το 2023

UniCredit: Έρχονται τα σύννεφα και για το ΑΕΠ της Ελλάδας - Μόλις στο 0,7% η ανάπτυξη το 2023
Συρρίκνωση ΑΕΠ για την Ελλάδα το δ' 3μηνο του 2022, φθίνει ο τουρισμός
Μπορεί το 2022 η UniCredit να αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας, στο 5,7% από 4,1%, αλλά το 2023 βλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,7%, 1,1% που εκτιμούσε προηγουμένως.
Η αναθεώρηση του 2022 έρχεται μετά από ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 22 (1,2% σε τριμηνιαία βάση μετά από 2,9% το 1ο τρίμηνο) εν μέσω έντονης ιδιωτικής κατανάλωσης και αύξησης των αποθεμάτων.
Αλλά μετά από μια σταθεροποίηση του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο, η ιταλική τράπεζα προβλέπει ότι θα ακολουθήσει σημαντική συρρίκνωση το 4ο τρίμηνο, καθώς ο τουρισμός φθίνει και οι πεισματικά υψηλές τιμές ενέργειας μαζί με αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα, θα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση.
Image
Η ενεργειακή εξάρτηση

Το ενεργειακό μείγμα καθιστά τη χώρα σχετικά ήπια εκτεθειμένη στη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 – ο μόνος κλάδος της μεταποίησης που εξαρτάται από το φυσικό αέριο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει ήδη αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιγνίτη.
Ωστόσο, με τις τιμές ενέργειας στα ύψη είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, όπως και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Έτσι, ο αντίκτυπος στην ιδιωτική κατανάλωση θα μετριαστεί εν μέρει από την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και κρατικά μέτρα στήριξης.
Image

Τουρισμός και μεταποίηση

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών εξακολουθεί να υποστηρίζεται καλά από αυτό που την ισχυρή τουριστική περίοδο, ενώ ο μεταποιητικός τομέας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις λόγω της αποδυνάμωση της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους.
Ο PMI της μεταποίησης έπεσε πιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ η επίμονη επιβράδυνση της ζήτησης, ιδίως από το εξωτερικό, θα μειώσουν τις εισροές και τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020.
Ενθαρρυντικά υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια σταδιακή βελτίωση στα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζει να υπάρχει, μειώνοντας τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στο κόστος παραγωγής.

Image
Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τα οικονομικά και σχεδιάζουν να αναβάλουν μεγάλες αγορές.

Δημοσιονομικές επιδόσεις

Η Unicredit αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για φέτος, καταφέρνοντας να περιορίσει την αύξηση του συνολικού ελλείμματος στο 4,6% (στο 7,4% το 2021).
Image
Ο άμεσος δημοσιονομικός αντίκτυπος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη μερική προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας περιορίζεται μόνο στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο μισό της ακαθάριστης αξίας τους, καθώς τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών και από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ενέργειας έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότησή τους.
Έτσι, η UniCredit προβλέπει ότι η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει στη μείωση του κυβερνητικού χρέους από 193% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 175% μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης