Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: «Προ των πυλών» ύφεση - Οι προβλέψεις για επιτόκια και το ρίσκο της Fed

JP Morgan: «Προ των πυλών» ύφεση - Οι προβλέψεις για επιτόκια και το ρίσκο της Fed
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν επιτόκια 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυξημένα στο 4,6% το 2023.
Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι επίκειται ύφεση.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μοντέλο συναλλαγών που έχουν δημιουργήσει αναλυτές της JPMorgan, σύμφωνα με το οποίο η πτώση 6,5% του S&P 500 μετά το εξαιρετικά επιθετικό μήνυμα της Fed την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνει πιθανότητα ύφεσης 92% στις ΗΠΑ, ενώ η τιμολόγηση των βασικών μετάλλων έχει πλέον πιθανότητα ύφεσης 96%, από 84% τον Αύγουστο.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η απότομη ανατιμολόγηση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες assets, από τις μετοχές μέχρι τα ομόλογα και το δολάριο, υποδεικνύει ότι οι αγορές αποδέχονται τελικά τη σειρά σημάτων που στέλνουν οι αξιωματούχοι της Fed, πως είναι πρόθυμοι ρισκάρουν μία ύφεση για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
 e4f25a751bdb4303902ace73e0af7961.jpg

 

Οι επενδυτές προειδοποιούσαν

Για μήνες οι επενδυτές προειδοποιούσαν,  ότι η Fed καθυστέρησε στις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Τώρα, μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις που έφεραν αυξήσεις επιτοκίων τριών τριμήνων και μια σειρά προειδοποιήσεων ότι επίκεινται περισσότερες αυξήσεις, οι αγορές έχουν αρχίσει να τιμολογούν μια Fed που κινδυνεύει να πάει πολύ μακριά.
Η Wall Street ήταν ιδιαίτερα ευμετάβλητη, με τη μεταβλητότητα να καταλαμβάνει τα πάντα, από μετοχές έως ομόλογα και εμπορεύματα.
Το ξεπούλημα μεταξύ περιουσιακών στοιχείων οδήγησε τις αποδόσεις του 10ετούς Treasury στο 4%, ένα υψηλό 2008, και ο δείκτης S&P 500 σε χαμηλό του 2022.
Οι δείκτες αναταραχής στα ομόλογα και τις τιμές των νομισμάτων εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
«Εάν δεν περιορίζεται πλέον σε μία μόνο κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αλλά εξαπλώνεται σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτό είναι το απόλυτο σημάδι μετάδοσης», δήλωσε ο Max Kettner, επικεφαλής στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην HSBC Holdings Plc.
«Μέχρι στιγμής λείπει η διάχυση στην πίστωση, όπου βλέπουμε τους περισσότερους κινδύνους διάχυσης στις μετοχές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
Η εμπιστοσύνη ότι μια Fed απογοητευμένη από την κατάρρευση των αγορών και μια στάσιμη οικονομία θα υποχωρούσε από την πορεία σύσφιξης έχει εξανεμιστεί, σύμφωνα με τον Lewis Grant, ανώτερο διαχειριστή χαρτοφυλακίου στη Federated Hermes.
«Αρχικά οι αγορές δεν ήξεραν προς τα πού να στραφούν, με τους μεγάλους μετοχικούς δείκτες να ξεπουλιούνται δεδομένων των ζοφερών προβλέψεων, στη συνέχεια να αντιστρέφουν την πορεία και το ράλι, πιθανώς στη δυνατότητα αργής ανάπτυξης να περιορίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τη ρητορική της Fed», έγραψε ο Grant σε σημείωμά του.
Η JPMorgan υπολογίζει τις μετρήσεις συγκρίνοντας τις κορυφές πριν από την ύφεση διαφόρων τάξεων και τις κατώτερες τιμές τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής συρρίκνωσης.

Οι προβλέψεις

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν επιτόκια 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυξημένα στο 4,6% το 2023.
Αυτό συνεπάγεται άλλες 125 μονάδες βάσης φέτος, μια ένδειξη ότι η Fed συνεχίζει την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης.
Η αυξημένη μεταβλητότητα έρχεται καθώς το selloff στις πιο ριψοκίνδυνες γωνιές της αγοράς επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα, αφού μια σειρά από ομιλητές της Fed πυροδότησαν φόβους για αύξηση των επιτοκίων, και πυροδότησαν νέες ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης