Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: To sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές θυμίζει τη φυγή πριν από την κρίση χρέους - Aλλά αγοράστε...

Citigroup: To sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές θυμίζει τη φυγή πριν από την κρίση χρέους - Aλλά αγοράστε...
Η φυγή των επενδυτών από τις ευρωπαϊκές μετοχές θυμίζει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους…

H αποεπένδυση που πραγματοποιείται εκ μέρους μετεχόντων στις ευρωπαϊκές αγορές φέρνουν στον νου καταστάσεις από τη μεγάλη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία έλαβε χώρα πριν από περίπου μία δεκαετία, αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της η Citigroup, προσθέτοντας πως αυτό θα μπορούσε να είναι σήμα… αγοράς… 
Τα ευρωπαϊκά equity funds καταγράφουν για οκτώ συνεχόμενους μήνες εκροές συνολικού ύψους 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων -ή 6% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων- ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα που επικαλείται τα στοιχεία της EPFR Global.
Σε αυτή τη βάση, οι σωρευτικές εξαγορές είναι τώρα χειρότερες από το sell off της Covid το 2020 και είναι συγκρίσιμες με την κρίση της ευρωζώνης 2011-12, δήλωσαν αναλυτές στρατηγικής, όπως ο David Groman και η Beata Manthey.
Σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν οι εκροές έφτασαν το 6%, ο MSCI Europe Index τους επόμενους 12 μήνες κέρδισε 16%, έγραψαν, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν εξαίρεση, με τις πωλήσεις  να συνεχίζονται... 
Αυτή τη φορά, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα μιας ύφεσης που προκλήθηκε από τον καυτό πληθωρισμό, μια hawkish κεντρική τράπεζα και μια σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης Stoxx 600 Index βυθίστηκε σε bear market την Παρασκευή, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου.
Αυτή την εβδομάδα, οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι αναμένουν τα κέρδη στην περιφέρεια να μειωθούν κατά 10% το επόμενο έτος.
Οι αναλυτές της Barclays Plc δήλωσαν σε σημείωμα της Τετάρτης ότι «οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται ανεπαρκείς, πολύ φθηνές και προεξοφλούν το χειρότερο, πράγμα που σημαίνει ότι η ανταμοιβή κινδύνου τους μπορεί να κλίνει θετικά έναντι των ακριβότερων και καλών μετοχών των ΗΠΑ».
Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι «χωρίς λύση στον πόλεμο και στο σοκ των όρων του εμπορίου που αντιμετωπίζει η περιοχή, αμφιβάλλουμε ότι οι φθηνές αποτιμήσεις θα είναι αρκετές για να αντιστρέψουν τις τύχες της Ευρώπης».
Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από ορισμένους τεχνικούς δείκτες.
Αν και ο Stoxx 600 βρίσκεται τώρα στη λεγόμενη περιοχή υπερπώλησης -συχνά προάγγελος ράλι- το σημείο αναφοράς έχει πέσει πίσω κάτω από το βασικό επίπεδο των 400 μονάδων, το οποίο αποτέλεσε πηγή μεγάλης αντίστασης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης