Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EBRD: Στο 5,2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 και στο 2,2% το 2023

EBRD: Στο 5,2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 και στο 2,2% το 2023
Η κάμψη της ανάπτυξης της Ελλάδας στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 φαίνεται αναπόφευκτη
Η ελληνική οικονομία συνέχισε να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τον ρυθμό να αναμένεται να φτάσει στο 5,2% για το σύνολο του 2022.
Αλλά το 2023, η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,2%, λόγω της υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται τόσο με δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση η EBRD, εκτιμώντας ότι η κάμψη της ανάπτυξης της Ελλάδας στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 φαίνεται αναπόφευκτη.

Ανάκαμψη μετά την πανδημία

Το ελληνικό ΑΕΠ σημειώνει σημαντική ανάκμψη μετά την πανδημία, καθώς αυξήθηκε κατά 8% το πρώτο τρίμηνο και κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο (εποχικά προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση).
Η χαμηλή βασική επίδραση των lockdown το πρώτο εξάμηνο του 2021 εξηγεί μέρος αυτής της υψηλής ανάπτυξης, αλλά η επέκταση οφείλεται επίσης στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών.
Οι εξαγωγές συνέχισαν επίσης να έχουν υψηλές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας που τώρα πλησιάζουν εκείνες της Γερμανίας ως μερίδιο του ΑΕΠ.
Ο τουριστικός τομέας συμβάλλει επίσης σημαντικά για άλλη μια φορά στην ανάπτυξη το 2022, με τη σεζόν στο σύνολό της να αναμένεται σχεδόν να φτάσει στο ρεκόρ του 2019.
Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας το 12,3% τον Ιούνιο 2022.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2022, φθάνοντας το 11,3% τον Ιούλιο.

Τα σύννεφα...

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να συμβάλει στην κάλυψη του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν να κινούνται προς αρνητική κατεύθυνση – ο δείκτης υπευθύνων αγορών υποχώρησε στο 48,8 τον Αύγουστο λόγω της ασθενέστερης ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών – καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αβεβαιότητα και αναταράξεις και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο μιας ύφεσης.
Καθώς η κάμψη της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει στο 5,2% το 2022 συνολικά και στο 2,2% το 2023, καταλήγει η EBRD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης