Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS και Franklin Templeton συμφωνούν - Στο TPI της ΕΚΤ Ελλάδα και Ιταλία εάν τα spread ξεπεράσουν τις 300 - 350 μονάδες βάσης

UBS και Franklin Templeton συμφωνούν - Στο TPI της ΕΚΤ Ελλάδα και Ιταλία εάν τα spread ξεπεράσουν τις 300 - 350 μονάδες βάσης

UBS: Οι 3 λόγοι που αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας – Θα ξεπεράσει τις 300 μονάδες το spread;

Σχετικά Άρθρα
Οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία έχουν οδηγήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ιταλικά ομόλογα σε διπλάσια επίπεδα από τα χαμηλά της πανδημίας.

Και αυτή η άνοδος έχει επηρεάσει και τα ομόλογα άλλων χωρών όπως της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αναφέρει η UBS, στην τελευταία ανάλυσή της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να τείνει προς τις επανεπενδύσεις κεφαλαίων από τις αγορές ομολόγων, σε αντίθεση με το νέο μηχανισμό TPI, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξομαλύνει ουσιαστικά τις στρεβλώσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με την UBS, το TPI θα χρησιμοποιείται μόνο με ασφάλιστρα κινδύνου (spread) πολύ πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα και υπόκειται σε πλήρη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Franklin Templeton έχει αναφέρει ότι ο μηχανισμός TPI της ΕΚΤ θα ενεργοποιηθεί με τα spread στις 300 - 350 μονάδες.
Σήμερα το spread της Ελλάδας είναι στις 264 μονάδες βάσης.

Δίκαιο το premium κινδύνου

Με τα τρέχοντα spread σε επίπεδα μεταξύ 230 – 260 μονάδων, οι επενδυτές έχουν δίκαια αντισταθμίσει τους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος της Ιταλίας και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια πολιτικής αβεβαιότητας.
Σε περίπτωση επιστροφής στην πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, τα ασφάλιστρα κινδύνου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στα τρέχοντα επίπεδα, σε ένα πιθανό εύρος μεταξύ 200 μ.β. και 250 μ.β για τα 10ετή ομόλογα.
Σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης όμως στην Ευρώπη και συνακόλουθη περαιτέρω δημοσιονομική πίεση, ή παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές, τα ασφάλιστρα κινδύνου μπορεί να περάσουν το όριο των 300 μ.β..
Και αυτό αναμένεται να γίνει και για την Ελλάδα, το spread της οποίας σήμερα είναι στις 264 μ.β.
Ωστόσο, η UBS δεν αναμένει η ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το TPI της εκτός εάν αυξηθούν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε επίπεδα στρες.

Το καλό σενάριο

Σε ένα θετικό σενάριο όπου η Ευρώπη καταφέρνει να αποφύγει την ενεργειακή κρίση και μια νέα ιταλική κυβέρνηση δείχνει δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, τα ασφάλιστρα κινδύνου ενδέχεται να μειωθούν πάλι.
Επί του παρόντος, η UBS, συστήνει στους επενδυτές buy and hold σε μεσαίας διάρκειας ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης