Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙNG: Οι αγορές δεν ανησυχούν για την εκλογή Meloni στην Ιταλία

tags :
ΙNG: Οι αγορές δεν ανησυχούν για την εκλογή Meloni στην Ιταλία
Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών φαίνεται ότι πέρασαν ως επί το πλείστον απαρατήρητα στην αγορά συναλλάγματος.

«Οι αγορές δεν ανησυχούν για την εκλογή Meloni στην Ιταλία.
H ισχύς της στον συνασπισμό της πιθανότατα θα της δώσει το πάνω χέρι σε πολλές αποφάσεις, αλλά υποψιαζόμαστε ότι θα είναι πολύ προσεκτική να μην ταπεινώνει τους συμμάχους της για χάρη της σταθερότητας» λέει η ING.
Ωστόσο, σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως η δημοσιονομική στάση, πιθανότατα θα είναι σε θέση να αντιταχθεί αποτελεσματικά στις εκκλήσεις για μεγαλύτερο έλλειμμα από τον Salvini, τον ηγέτη της Lega, ο οποίος ήταν μεγάλος χαμένος στις δημοσκοπήσεις.
Καθώς ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους, αναμένουμε από την απερχόμενη κυβέρνηση του Μario Draghi να διαμορφώσει το μακροοικονομικό πλαίσιο και, ενδεχομένως, το έγγραφο προγραμματισμού που θα ορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Αυτό θα πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση από την καθορισμένη διαδρομή βραχυπρόθεσμα. Πιο κριτικά, η Μελόνι θα πρέπει με τον καιρό να ξεκαθαρίσει τη στάση της για τη διεθνή θέση της Ιταλίας.
Εάν η προσχώρηση στο Ατλαντικό Σύμφωνο δεν φαίνεται να διακυβεύεται, η σχέση με τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί.
Kρίσιμο διάστημα θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αγορά συναλλάγματος

Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών φαίνεται ότι πέρασαν ως επί το πλείστον απαρατήρητα στην αγορά συναλλάγματος.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην προβλεψιμότητα του αποτελέσματος, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει πώς οι αγορές δίνουν στη Meloni το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, καθώς μάλιστα επαναλάμβανε σταθερά την πρόθεσή της να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και να διατηρήσει αμετάβλητη την εξωτερική στάση της Ιταλίας.
Δεδομένου ότι η επιθετικότητα της ΕΚΤ έχει καταφανώς αποτύχει να προσφέρει στο ευρώ οποιαδήποτε σταθερή στήριξη και το δολάριο παραμένει ισχυρό, οι καθοδικοί κίνδυνοι EUR/USD παραμένουν αρκετά αυξημένοι βραχυπρόθεσμα, ακόμη και χωρίς η ιταλική πολιτική να ασκήσει πίεση. Πιστεύουμε ότι κάποια αντιπαράθεση Ιταλίας-ΕΕ για τα βασικά θέματα του κόμματος της Meloni (όπως η μετανάστευση) μπορεί να προκαλέσει δυσμενή αντίδραση της αγοράς στη συνέχεια» καταλήγει η ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης