Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Οι εκλογές στην Ιταλία μετατόπισαν την ισορροπία δυνάμεων προς τα δεξιά

Commerzbank: Οι εκλογές στην Ιταλία μετατόπισαν την ισορροπία δυνάμεων προς τα δεξιά
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, η συμμαχία υπό την ηγεσία των ακροδεξιών Brothers of Italy (FdI) διαθέτει άνετη πλειοψηφία και στις δύο αίθουσες του κοινοβουλίου.

Οι εκλογές στην Ιταλία μετατόπισαν την ισορροπία δυνάμεων προς τα δεξιά, λέει η Commerzbank
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, η συμμαχία υπό την ηγεσία των ακροδεξιών Brothers of Italy (FdI) διαθέτει άνετη πλειοψηφία και στις δύο αίθουσες του κοινοβουλίου.
Ωστόσο, υπολείπεται της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που θα καθιστούσε δυνατές τις συνταγματικές τροποποιήσεις.
Μετά τις εκλογές, η Giorgia Meloni, η επικεφαλής των Brothers of Italy, απευθύνθηκε σε συμφιλιωτικούς τόνους, ειδικά προς την Ευρώπη.
Μετά την καταμέτρηση περίπου 95% των ψήφων, το αποτέλεσμα είναι σαφές και δεν προκαλεί έκπληξη: οι Brothers of Italy (Fratelli d'Italia – FdI), με επικεφαλής τον Giorgia Meloni, κέρδισαν περίπου το 26% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές, καθιστώντας τους τους ισχυρότερους κόμμα.
Από την άλλη πλευρά, οι σύμμαχοί τους βγήκαν από τις εκλογές σημαντικά αποδυναμωμένοι: η Lega του Mateo Salvini έπεσε στο 9% (οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει προηγουμένως τουλάχιστον 12%), η Forza Italia του Silvio Berlusconi Μπερλουσκόνι πήρε το 8% των ψήφων.
Σύμφωνα με προβλέψεις της ιταλικής επιχειρηματικής εφημερίδας Il Sole 24 Oro, η συμμαχία των τριών κομμάτων θα έχει τουλάχιστον 114 έδρες στη Γερουσία (από 200) και έτσι θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει μόνη της.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων –την Κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου– θα πρέπει επίσης να έχει μια άνετη πλειοψηφία εδρών, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, ακόμη και αν –σε αντίθεση με ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι στην προεκλογική περίοδο– δεν είχε δύο πλειοψηφία τρίτων.

Συμβιβαστικοί τόνοι με την Ευρώπη

Αυτό αφαιρεί από το τραπέζι το σενάριο που φοβούνται ορισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει το σύνταγμα με τέτοια πλειοψηφία δύο τρίτων και έτσι να ακολουθήσει μια πορεία όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Επιπλέον, η Μeloni, η ξεκάθαρη νικήτρια των εκλογών, ήταν αρκετά συμφιλιωτική μετά το ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
Στις ομιλίες της το βράδυ των εκλογών, επιβεβαίωσε τους δεσμούς της Ιταλίας με την Ευρώπη καθώς και με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ότι η δημοσιονομική της πολιτική θα επικεντρωθεί στην οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Ίσως οι καλύτερες λέξεις για να περιγράψουν την πολιτική της Μeloni είναι: «Η Ιταλία ανήκει στην Ευρώπη, αλλά θα αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας».
Ο χρόνος θα δείξει αν θα κρατήσει τον λόγο της.
Ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ είναι ότι η Ιταλία λαμβάνει μεγάλη οικονομική στήριξη από την ΕΕ.
Φέτος και τον επόμενο χρόνο, η χώρα θα λάβει συνολικά περίπου 80 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με περίπου το 41/2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.
Στο εσωτερικό, ωστόσο, το κλίμα είναι πιθανό να γίνει πιο σκληρό, με αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση.

Πότε θα αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση;

Το ιταλικό σύνταγμα δεν ορίζει προθεσμία για διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου και των κομμάτων.
Μάλλον, ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία είναι συνήθως μια μακρά διαδικασία και θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 ημέρες για να αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης