Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας

tags :
DBRS: Η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας
Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) μετριάζει τον κίνδυνο μιας συγκρουσιακής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας η νέα ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS
Ειδικότερα, η Ιταλία διεξήγαγε εθνικές εκλογές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δεξιός συνασπισμός, που αποτελείται από τους Fratelli d’ Italia, Lega, Forza Italia (FI) και Noi Moderati εξασφάλισε την πλειοψηφία.
Αν δεν προκύψουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού, το κόμμα Fratelli d’ Italia, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων (26%) με επικεφαλής την κυρία Meloni, αναμένεται να ηγηθεί της κυβέρνησης, ενώ η Lega, το FI και το Noi Moderati θα είναι οι μικρότεροι εταίροι του συνασπισμού.
Σύμφωνα με την DBRS, θα είναι η πρώτη φορά που το Fratelli d’ Italia θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης, oπότε, λογικά, υπάρχει κάποιος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.
Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα είναι λιγότερο μεταρρυθμιστική και πιο προστατευτική από την κυβέρνηση του Draghi, αλλά δεν προβλέπεται εκτροχιασμός της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ούτε δραματική αλλαγή στη συνολική δημοσιονομική στρατηγική.
Η κυβέρνηση υπό τη νέα ηγεσία αναμένεται να εφαρμόσει πολιτικές που δεν θα αλλάξουν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας.
Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας φαίνονται αδύναμες.
Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) μετριάζει τον κίνδυνο μιας συγκρουσιακής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Ωστόσο, αναμένεται μια κυβέρνηση όχι τόσο πρόθυμη για περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ, αλλά πρόθυμη να διατηρήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση με τις αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης προς την Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η δημοσιονομική τροχιά δεν αναμένεται να εκτροχιαστεί

Αν και τα κόμματα που σχηματίζουν τον δεξιό συνασπισμό έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλήρους εφαρμογής των προτεινόμενων μεγάλων επεκτατικών μέτρων βραχυπρόθεσμα.
Η κυρία Meloni έδειξε επιφυλακτικότητα σχετικά με μια προσαρμογή του προϋπολογισμού αμέσως μετά τις εκλογές.
Προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω υποστήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Επιπλέον, το κόστος χρηματοδότησης του χρέους της Ιταλίας αυξάνεται και η πειθαρχία της χρηματοπιστωτικής αγοράς που προσφέρει, θα μειώσει τον κίνδυνο σημαντικής απόκλισης στα δημοσιονομικά.
Ταυτόχρονα, το NGEU και το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (TPI) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν απαιτηθεί, μετριάζουν τον κίνδυνο μιας κίνησης προς μια πλήρη απόκλιση από το πλαίσιο μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτική.
Ωστόσο, με την οικονομία να αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα οδηγώντας σε αρνητική μεταφορά το 2023, η δημοσιονομική εξυγίανση αναμένεται να είναι πιο αργή από ό,τι είχε προβλεφθεί υπό την κυβέρνηση Draghi.
Ο κίνδυνος μιας συγκρουσιακής σχέσης με τις αρχές της ΕΕ είναι υψηλότερος αλλά εξακολουθεί να είναι συγκρατημένος
Η εμπειρία του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Λέγκα του 2018 και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, δείχνει ότι οι ιταλικές κυβερνήσεις οδεύουν τελικά προς τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) όσον αφορά τη δημοσιονομική τους στάση.

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι λιγότερο μεταρρυθμιστική και περισσότερο προστατευτική

Η DBRS Morningstar αναμένει ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις θα επιβραδυνθούν, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας στον τομέα των υπηρεσιών.
Τα κόμματα που σχηματίζουν τον δεξιό συνασπισμό φαίνεται πρόθυμα να διατηρήσουν το status quo.
Ο προστατευτισμός θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Ωστόσο, αν και υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας δεν αναμένεται να υπονομευτούν από τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.
Η οικονομία είναι πολύ διαφοροποιημένη και έχει δείξει έναν ορισμένο βαθμό ανθεκτικότητας, παρά την έλλειψη μεταρρυθμίσεων.
Η δε πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αξιοσημείωτη μέχρι στιγμής.

Απομένει να φανεί η κυβερνητική σταθερότητα

«Ο δεξιός συνασπισμός είναι πιθανό να εξασφαλίσει πλειοψηφία και στα δύο σώματα, αλλά στη Γερουσία θα μπορούσε να είναι μικρότερη.
Η Lega αναμένεται να συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από ό,τι αναμενόταν και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει κάποια αστάθεια και εντάσεις, ιδίως όσον αφορά τη στάση με την ΕΕ.
Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί τείνουν να είναι πιο αδύναμοι όσο περνάει ο καιρός, με τις στρατηγικές των κομμάτων να επηρεάζονται συχνά από το ασταθές εκλογικό σώμα και τις δημοσκοπήσεις» καταλήγει η DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης