Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κατάρρευση λίρας: Οι 4+1 νομισματικές επιλογές από την ΒoE

Κατάρρευση λίρας: Οι 4+1 νομισματικές επιλογές από την ΒoE
Η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό όλων των εποχών και τα ομόλογα βυθίστηκαν καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για τις αυξήσεις των επιτοκίων της BOE.
Με τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκονται υπό κλυδωνισμό η Τράπεζα της Αγγλίας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να δράσει με τον υπέθυνο  Andrew Bailey να κατανοεί, ότι οι επιλογές του είναι περιορισμένες και όλες ενέχουν κινδύνους.

Συντηρητικοί νομοθέτες, πρώην αξιωματούχοι της BOE και αναλυτές της City έχουν όλοι ζητήσει επείγουσα παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά, αλλά μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα έχει παραμείνει σιωπηλή. Το θεσμικό όργανο δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα προβεί σε δήλωση, αν και παρακολουθεί στενά την αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές για την Τράπεζα», έγραψε ο Krishna Guha της Evercore σε σημείωμά του τη Δευτέρα. «Πιστεύουμε ότι η τράπεζα θα προτιμούσε πολύ να μην κάνει μια κίνηση μεταξύ των συνεδριάσεων, η οποία μπορεί να υπολείπεται και να γυρίσει μπούμερανγκ, και θα δούμε πρώτα αν η κυβέρνηση θα κινηθεί ή οι αγορές μπορεί να βρουν ένα βραχυπρόθεσμο κατώτατο όριο».

Ακολουθεί μια ματιά στις πιθανές οδούς που έχει στη διάθεσή της η BOE για την αντιμετώπιση αυτής της νομισματικής κρίσης που βιώνει η Βρετανική οικονομία.

1) Καθησυχασμός από την BOE

Η πιο απλή, βραχυπρόθεσμη επιλογή, θα ήταν μια δήλωση διαβεβαίωσης στις αγορές, και τη χώρα, από τον Andrew Bailey ή την BOE, παρόμοια με εκείνη που έκανε ο πρώην κυβερνήτης Carney  το πρωί μετά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.

Το Sky News ανέφερε ότι θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει.
Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να γίνει μέσω τηλεοπτικής διεύθυνσης ή γραπτής δήλωσης.

Ο πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της BOE, Adam Posen, πρότεινε στον κυβερνήτη να πει «δημόσια μέχρι τα μέσα της εβδομάδας» ότι εάν η στερλίνα μειωθεί, τα επιτόκια θα αυξηθούν.
Εάν ο Bailey δεν μιλήσει η δήλωση θα μπορούσε να γίνει από έναν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της BOE.
Ο πιθανότερος υποψήφιος είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος Huw Pill. Το ερώτημα είναι, με τις αγορές να παραμένουν ασταθείς, αν οι λέξεις από μόνες τους θα λειτουργήσουν καθησυχαστικά.

2) Αύξηση επιτοκίων έκτακτης ανάγκης

Ένα ακόμη σενάριο είναι η αύξηση των επιτοκίων έκτακτης ανάγκης.
Οι εκκλήσεις για μια τέτοια κίνηση ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και έκτοτε έχουν επιταχυνθεί.
Η BOE αύξησε τα επιτόκια στο 2,25% φέτος για να ελέγξει τον πληθωρισμό, με την πιο πρόσφατη κίνηση να έρχεται πριν από την ημέρα πριν από τη δημοσιονομική δήλωση της Παρασκευής, αλλά έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα.

Οι χρηματαγορές αναμένουν τώρα αυξήσεις επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της BOE τον Νοέμβριο, υπερτριπλάσιες από το μέγεθος της τελευταίας αύξησης. Οι traders τιμολογούν την πιθανότητα μεγάλης αύξησης αυτή την εβδομάδα.
Ο κίνδυνος μιας κίνησης έκτακτης ανάγκης είναι ότι προσθέτει στην αίσθηση πανικού στις αγορές, ιδιαίτερα εάν δεν καταφέρει να ανακόψει τις απώλειες.
Η BOE μπορεί επίσης να προτιμήσει να απέχει από μια τέτοια κίνηση για να αποφύγει τη ρητή κριτική για τις πολιτικές της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Dan Hanson του Bloomberg Economics.
«Το μεγάλο ζήτημα με μια αύξηση έκτακτης ανάγκης τώρα είναι ότι θα πρέπει να είναι 200 μονάδες βάσης για να λειτουργήσει επειδή η αγορά έχει ήδη τιμές σε υλικές αποδόσεις 100 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Rishi Mishra, αναλυτής στο Futures First.

3) Παύση QT

Μια πιθανή απάντηση στις κινήσεις της αγοράς ομολόγων είναι να καθυστερήσει η BOE την προγραμματισμένη πώληση των ομολόγων που αγόρασε στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες συγκράτησης του πληθωρισμού και επίσης έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες κατευθύνσεις.
Η BOE δήλωσε ότι θα υπάρξει «υψηλός πήχης για την τροποποίηση της προγραμματισμένης μείωσης του αποθέματος των αγορασθέντων ομολόγων ».
Αναφέρεται επίσης προηγουμένως ότι οι όροι αναφέρονται στη λειτουργία της αγοράς.
Οι συναλλαγές gilt (ομολόγων) ήταν ομαλές τη Δευτέρα παρά τις βαριές απώλειες σε όλη την καμπύλη.


«Κρίνοντας εάν τηρήθηκε αυτός ο φραγμός, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής θα έχει επίσης ρόλο μέσω της αξιολόγησής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα.

4) Άμεση παρέμβαση στην αγορά

Μια άλλη επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν να παρέμβει άμεσα για να στηρίξει τη λίρα.
Ωστόσο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα κλάσμα των τεράστιων αποθεμάτων που μπορεί να χρειαστούν, καθιστώντας το έργο πιο περίπλοκο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Ιαπωνία, η οποία παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμά της την περασμένη εβδομάδα, είχε 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Η νομισματική παρέμβαση θα ήταν μια λύση μόνο για λίγα λεπτά», έγραψε στο Twitter το Σάββατο ο Γενς Νόρντβιγκ, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Exante Data με έδρα τη Νέα Υόρκη.

5) Περιμένετε μέχρι τον Νοέμβριο

Η τελική επιλογή είναι να αφήσει την αντίδραση της αγοράς να εξελιχθεί και να προβεί σε οποιαδήποτε πολιτική απάντηση μέχρι τον Νοέμβριο.
Αυτό θα έδινε χρόνο στην Kwarteng και την Truss να ξεκινήσουν τη δική τους προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές για τα σχέδιά τους.
Ο Gerard Lyons, εξωτερικός σύμβουλος της Truss, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενώ η BOE πρέπει να ενεργήσει για τα επιτόκια, ο Kwarteng πρέπει να κάνει περισσότερα για να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με το όραμά του για την οικονομία.
«Πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι μειώσεις φόρων είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας, όχι η πλήρης ιστορία», δήλωσε ο οικονομολόγος τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο Bloomberg Radio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης