Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η Γερμανία, παραμένει σταθερό το outlook - Ύφεση τους επόμενους μήνες

S&P: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η Γερμανία, παραμένει σταθερό το outlook - Ύφεση τους επόμενους μήνες
Η S&P Global Ratings επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Γερμανίας
Σε ΑΑΑ (ανώτατη) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας η S&P Global Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) σε σταθερές.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει τα δημοσιονομικά αποθέματα της Γερμανίας, την ανθεκτική οικονομία και τη θεσμική αποτελεσματικότητα που επιτρέπουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του σοκ στις τιμές ενέργειας, αποτρέποντας έτσι την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο οίκος εκτιμά πως η οικονομία της Γερμανίας οδεύει προς ύφεση τους επόμενους μήνες μέσω της επισήμανσης της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών ενέργειας. Ο οίκος αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για πραγματική ανάπτυξη του 2022, στο 1,5% (από 4,3%) και αναμένει συρρίκνωση 0,3% το 2023. Η Γερμανία θα αποφύγει τον δελτίο φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή τα υπάρχοντα αποθέματα και η μειωμένη ζήτηση θα είναι επαρκείς για τους χειμερινούς μήνες.
Τα δημοσιονομικά ισοζύγια της Γερμανίας θα παραμείνουν ελλειμματικά κατά 1%-1,5% ετησίως μέχρι το 2025, κυρίως λόγω της ανακοινωθείσας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών κατά περίπου 100 δισ. ευρώ και των αυξανόμενων ενεργειακών επενδύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2025, λόγω της υψηλής ονομαστικής ανάπτυξης.
Η οικονομία της Γερμανίας είναι ανταγωνιστική και ανθεκτική, οι θεσμοί αποτελεσματικοί και σταθεροί. Περαιτέρω πλεονεκτήματα αξιολόγησης περιλαμβάνουν τη σημαντική καθαρή θέση εξωτερικού πιστωτή της χώρας, τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, την αξιόπιστη και ευέλικτη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα μέτρια επίπεδα δημόσιου χρέους σε διεθνή σύγκριση.
Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και η αποδυνάμωση της κινεζικής ζήτησης επιβαρύνουν την ανοιχτή και προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας.
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις του οίκου για τη Γερμανία:
Image
ImageImage
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης