Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε κίνδυνο οι αξιολογήσεις της Ουγγαρίας αν δεν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ

Fitch: Σε κίνδυνο οι αξιολογήσεις της Ουγγαρίας αν δεν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ
Σχόλιο της Fitch Ratings για την Ουγγαρία
Μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης από πλευράς ΕΕ θα είχε έντονες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της Ουγγαρίας («ΒΒΒ» μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα με σταθερό outlook) και τις αξιολογήσεις της, σημειώνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και της κυβέρνησης του Viktor Orban.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη από την αναστολή της χρηματοδότησης θα χρειαστούν κάποιο χρόνο, αλλά ένας πιο άμεσος κίνδυνος προκύπτει από την επερχόμενη προθεσμία για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω του NextGenerationEU (NGEU). Εάν η ουγγρική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την πρόσβαση σε αυτόν τον σημαντικό όγκο επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της πολιτικής πέραν του αρνητικού μακροοικονομικού αντίκτυπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα της Ουγγαρίας σχετικά με το κράτος δικαίου «θα μπορούσαν κατ' αρχήν να αντιμετωπίσουν τα υπό εξέταση ζητήματα». Ωστόσο, έως ότου η Ουγγαρία λάβει «βασικά βήματα υλοποίησης», η Επιτροπή θα προστατεύει τον προϋπολογισμό της ΕΕ βάσει του κανονισμού περί όρων προτείνοντας την αναστολή του 65% των δεσμεύσεων για τρία επιχειρησιακά προγράμματα (προστασία του περιβάλλοντος, μεταφορές και περιφερειακή ανάπτυξη) στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Αυτό το ποσό θα ανέλθει σε περίπου 7,5 δισεκ. ευρώ (4,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ 2022).
Η χρηματοδότηση της ΕΕ είναι μια σημαντική και χαμηλού κόστους πηγή επενδύσεων για την Ουγγαρία. Επομένως, η αποτυχία εξασφάλισης των δεσμευμένων κονδυλίων θα ήταν αρνητική για την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτή η επίδραση δεν θα ήταν αισθητή για αρκετά χρόνια. Τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανασταλούν παρέχονται βάσει του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027 της ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον ΠΔΠ 2014-2020, το οποίο δεν επηρεάζεται από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εισροές κεφαλαίων της ΕΕ στην Ουγγαρία στο πλαίσιο του ΠΔΠ 2014-2020 και της NGEU θα φτάσουν το 3,3% του ΑΕΠ το 2023.
Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις συνέπειες της διαμάχης για το κράτος δικαίου θα μπορούσε να έχει πιο άμεσες επιπτώσεις, για παράδειγμα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το φιορίνι και αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Η προθεσμία ενός μηνός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής θα μπορούσε να παραταθεί σε τρεις μήνες «υπό εξαιρετικές περιστάσεις». Η ουγγρική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άρχισε να υποβάλλει νομοθεσία στο κοινοβούλιο για την εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς την επομένη της ανακοίνωσης της Επιτροπής (το πρώτο νομοσχέδιο θα ενίσχυε τη συνεργασία με το γραφείο καταπολέμησης απάτης της ΕΕ) και ζήτησε από την ΕΕ χρόνο για τη δημιουργία και τη στελέχωση των απαραίτητων ιδρυμάτων. Θα ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή έως τις 19 Νοεμβρίου.
Ένας μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ουγγαρίας (NRP) να μην εγκριθεί εγκαίρως για την πλήρη εκταμίευση των 7 δισεκ. ευρώ (4,1% του ΑΕΠ) σε επιχορηγήσεις NGEU. Εάν δεν εγκριθεί και δεν διατεθούν κονδύλια φέτος, η Ουγγαρία θα χάσει το 70% των διαθέσιμων επιχορηγήσεων. Η εξασφάλιση κεφαλαίων NGEU θα διευκόλυνε τη χρηματοδότηση σχεδιαζόμενων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία διαφορετικά θα ακυρώνονταν ή θα χρηματοδοτούνταν μέσω έκδοσης αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης