Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fed βλέπει το χάος που δημιούργησε - Τα σημάδια που μαρτυρούν ύφεση

Η Fed βλέπει το χάος που δημιούργησε - Τα σημάδια που μαρτυρούν ύφεση
Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο, εάν η Fed και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί ή όχι να ενταχθούν πολιτικά μια αρκετά μεγάλη περίοδος αύξησης των επιτοκίων και μια πτώση του ρυθμού νομισματικής ανάπτυξης.
Mπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να προσβληθεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι κάτι σπουδαίο, όμως η Federal Reserve γνωρίζει ότι δεν δείχνει σημάδια έστω και μετριασμού και πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.

Kαι όσο γράφεται αυτό το κείμενο έχει ένα ακόμη μεγάλο Sell off στους κυριότερους δείκτες της  Wall Street σήμερα 23/9,  καθώς οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve θα ωθήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση και θα πλήξουν  τα εταιρικά  κέρδη τις πωλήσεις μετοχών. 

Ξανά αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης την

Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed αποφάσισε, ότι θα αυξήσει ξανά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της FOMC :Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες και τις αναφορές που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές τροφίμων και μεγαλύτερες τιμές. ...
Η Επιτροπή θα αποφασίσει να αυξήσει τον στόχο για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 3 έως 3-1/4 % και αναμένει, ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στον στόχο που είναι κατάλληλος.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και χρέη πρακτορείου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα Σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Federal Reserve που εκδόθηκαν τον Μάιο.
Η Επιτροπή δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της 2%.

Η πιο επιθετική ανακοίνωση της Fed

Αυτή είναι, μακράν, η πιο επιθετική ανακοίνωση από την Powell Fed και αναμφίβολα αντανακλά το γεγονός, ότι η Fed συμβιβάστηκε επιτέλους με το γεγονός πως ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός.
Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός του ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 8,2 % από το έτος σε έτος, σημειώνοντας έξι μήνες με ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού τιμών άνω του 8 % και κοντά στα υψηλότερα 40 ετών.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετά μέλη της FOMC δήλωσαν, ότι αναμένουν το επιτόκιο πολιτικό στόχο να φτάσει ή να υπερβεί το 4,25 %φέτος και να ξεπεράσει το 4,5 % το 2023.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις οικονομικές συνθήκες συνέχισαν να είναι σχετικά θετικές με την έκθεση που υποδηλώνει ότι η αύξηση της ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το μηδέν για το άμεσο μέλλον, ενώ η ανεργία φτάνει στο 5% μόνο.

ffr_4.jpg
Εμμένουν σε μια σταθερή προσγείωση

Παρά τη συρρίκνωση της ΑΕΠ δύο τρίμηνα στη σειρά του περασμένου έτους και παρά τους πολλούς δεικτές ύφεσης—όπως η πτώση των τιμών των κατοικιών και η αναστροφή της καμπύλης απόδοσης— η επιτροπή να παραμένει στην ιδέα, ότι η Fed μπορεί να κατευθύνει μια «ήπια». προσγείωση» κατά την οποία ο πληθωρισμός θα περιοριστεί περισσότερο από κάποια μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Αν και οι πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια υποδηλώνουν μια ολοένα και πιο επιθετική θέση, η Fed ωστόσο συνεχίζει να κάνει μόνο τα πιο ήπια βήματα όσον αφορά τη μείωση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου της.
Ενώ η Fed επιτρέπει σε ορισμένα κρατικά ομόλογα να συνεχίσουν να αποχωρούν από το χαρτοφυλάκιο, δεν πρέπει να περιμένουμε δραστικές κινήσεις στο μέλλον.
Έχει περάσει σχεδόν μήνες από τότε που η Fed τέσσερα σχέδια για μείωση του χαρτοφυλακίου, ωστόσο η πραγματική μείωση δεν είναι ελάχιστη. Επιπλέον, στη συνέντευξη Τύπου του Powell την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το ξεπούλημα των τίτλων της Fed που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, ο Powell απάντησε "Είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι θα στραφούμε, αλλά εκείνη τη στιγμή - δεν έχει έρθει η ώρα να στραφούμε σε αυτό."
Ακόμα και τώρα, μετά από έναν γρήγορο τεράστιο πληθωρισμό τιμών τα τελευταία δύο χρόνια, η Fed εξακολουθεί να φοβάται πολύ την ευθραυστότητα στην αγορά κατοικίας για να επαναφέρει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων MBS στον ιδιωτικό τομέα.

To μεικτό μήνυμα

Αυτό στέλνει ένα μικρό μήνυμα ως προς το πόσο η Fed είναι πραγματικά δεσμευμένη στη μείωση του πληθωρισμού των τιμών, αλλά είναι σαφές ότι ο  Powell προσπαθούσε να προβάλει έναν επιθετικό τόνο την Τετάρτη συνολικά.
Ο Powell μίλησε για «σημαντική μείωση του μεγέθους του ισολογισμού μας» και τόνισε επίσης ότι ο τερματισμός της τρέχουσας περιόδου πληθωρισμού θα απαιτήσει πόνο με τη μορφή απώλειας θέσεων εργασίας. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση, υπονοώντας έντονα ότι η τρέχουσα προσπάθεια για τον τερματισμό του πληθωρισμού θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Ο φόβος του Powell

Ο Powell εξέφρασε φόβους, ότι ο πληθωρισμός των τιμών θα γίνει πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν ο πληθυσμός αναμένει τον πληθωρισμό ως κάτι φυσιολογικό.
Σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός των τιμών στις κατοικίες «θα παραμείνει υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα», ενώ επανέλαβε στη συνέχεια, ότι ο μόνος τρόπος που βλέπει ότι η Fed μπορεί να κάνει κάτι για τον πληθωρισμό είναι «να επιβραδύνει την οικονομία». 

Το ερώτημα 

Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο, εάν η Fed και η ομοιακή κυβέρνηση μπορεί ή όχι να ενταχθεί πολιτικά μια αρκετά μεγάλη περίοδο αύξησης των επιτοκίων και μια πτώση του ρυθμού νομισματικής ανάπτυξης.
Η μείωση του ρυθμού νομισματικής ανάπτυξης είναι πρόβλημα γιατί δείχνει ύφεση.
Η οικονομία της φούσκας μας είναι πλέον τόσο εθισμένη στο εύκολο χρήμα, που ακόμη και η επιβράδυνση της νομισματικής επέκτασης μπορεί να γίνει σε πολλές επιχειρήσεις ζόμπι της οικονομίας σε αδιέξοδο.
Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί πρόβλημα μπορεί να αυξηθεί σε σημαντική αύξηση των πληρωμών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε δημοσιονομική κρίση χωρίς περικοπές στα προγράμματα λαϊκών κρατικών δαπανών. 

Τα σημάδια που μαρτυρούν ύφεση

Ορισμένα βασικά προειδοποιητικά σημάδια αναβοσβήνουν ήδη «ύφεση», όπως η αντίστροφη καμπύλη απόδοσης και φυσικά τα αυξημένα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Για παράδειγμα, η απόδοση των 10ετών (ομολόγων) μειών η απόδοση των 2 ετών είναι αρνητική από τον Ιούλιο και στο πιο αρνητικό επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 .
Αυτό θα ισοδυναμεί με τεράστια πίεση στη Fed να επιστρέψει στην ποσοτική χαλάρωση.
2022-09-23_04-56-03_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης