Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζει τις τουρκικές κολοσσιαίες εταιρείες – Μεγάλη η έκθεση στη Ρωσία

S&P: Υποβαθμίζει τις τουρκικές κολοσσιαίες εταιρείες – Μεγάλη η έκθεση στη Ρωσία
Υποβαθμίζει τις τουρκικές κολοσσιαίες εταιρείες η S&P
Νέο «χαστούκι» από τους οίκος αξιολόγησης δέχεται η τουρκική οικονομία, με την S&P Global Ratings αυτή τη φορά να υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας.
Ειδικότερα, η Coca-Cola Icecek υποβαθμίστηκε σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», όπως και η Anadolu Efes.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται μία σειρά παραγόντων, με σημαντικότερο τη μεγάλη έκθεση της οικονομίας προς τη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν πόλεμο με την Ουκρανία που δεν φαίνεται να τελειώνει.
Υπενθυμίζεται πως, τον Απρίλιο του 2022, ο οίκος είχε υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας οδηγώντας το αξιόχρεο της χώρας πιο βαθιά στην κατηγορία junk (υψηλού ρίσκου) και διατηρώντας παράλληλα αρνητικό το outlook.
Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο Β+, τέσσερα επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι επιπτώσεις της στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το ήδη εξασθενημένο ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας και θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό», ανέφερε τότε η S&P σε ανακοίνωσή του.
«Ο πληθωρισμός οδεύει κατά μέσο όρο προς το 55% το 2022, το υψηλότερο επίπεδο από όλα τα κράτη που αξιολογούμε», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης