Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Βελτιώνεται η ρευστότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού – Κρίσιμη η κρατική στήριξη

Scope: Βελτιώνεται η ρευστότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού – Κρίσιμη η κρατική στήριξη
Έκθεση της Scope Ratings για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
Βελτιωμένη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διαπιστώνει σε έκθεσή της η Scope Ratings, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι κρίνεται πλέον ζωτικής σημασίας η στήριξη των κρατών.
Όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού στην Ευρώπη μπορούν να αφήσουν πίσω τους την κρίση ρευστότητας του περασμένου καλοκαιριού, καθώς οι πιέσεις μειώνονται στις ενεργειακές αγορές, αλλά, με τις τιμές να είναι ακόμα υψηλές, η κρατική υποστήριξη -η οποία είναι πιο ορατή στη σχεδιαζόμενη εθνικοποίηση της Uniper από τη Γερμανία- είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς.
Η κρίση ρευστότητας πρόκειται να μειωθεί, με την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για ένα πλαφόν στις τιμές της ενέργειας παρέχοντας κρατικές εγγυήσεις ή (προσωρινή) χαλάρωση των απαιτήσεων. Ωστόσο, δημιουργούνται λοιπές οικονομικές πιέσεις για τον ευρωπαϊκό τομέα πέρα από το ζήτημα των εξασφαλίσεων, με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις επενδύσεις.
«Ακόμα οι υψηλές τιμές της ενέργειας ασκούν νέα πίεση στο κεφάλαιο κίνησης, με κίνδυνο υψηλότερων αθετήσεων των απαιτήσεων και καθυστερήσεων στην είσπραξη απαιτήσεων», αναφέρει η Scope.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
«Προς το παρόν, η λύση για τον κλάδο είναι ο συνδυασμός παραγόντων που μειώνουν το χάσμα μεταξύ των τιμών της αγοράς και της ενέργειας που αντισταθμίζονται μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, τα οποία είχαν διευρυνθεί επικίνδυνα». Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το χάσμα και όσο πιο ευμετάβλητη είναι η τιμή του υποκείμενου εμπορεύματος, τόσο περισσότερα μετρητά υποχρεούνται να διαθέσουν ως ασφάλεια οι επιχειρήσεις λόγω του μεγέθους της διακύμανσης στην αξία της σύμβασης αντιστάθμισης κινδύνου. Αυτό εξηγεί τη συμπίεση ρευστότητας που αντιμετώπισαν, καθώς η αναστολή ορισμένων προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη οδήγησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αέριου σε πάνω από 10 φορές υψηλότερα επίπεδα.
Εκτός από τη δράση της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας, η επιτυχία στην αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου παρά την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου, οι φόβοι ύφεσης και οι οπισθοδρομήσεις στον πόλεμο της Ρωσίας, βοήθησαν επίσης να ευθυγραμμιστούν οι τιμές της αγοράς με τις αντισταθμισμένες τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης