Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: H Fed εξαντλεί τα καύσιμα των αγορών, προ των πυλών επική κατάρρευση σε μετοχές και ομόλογα

Bridgewater: H Fed εξαντλεί τα καύσιμα των αγορών, προ των πυλών επική κατάρρευση σε μετοχές και ομόλογα

Τα υψηλότερα επιτόκια είναι ανάθεμα για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία

Προς εξάντληση βαίνουν τα καύσιμα των αγορών, σύμφωνα με τον ιδρυτή του μεγαλύτερου fund του κόσμου, της Bridgewater, Ray Dalio, ο οποίος, σε συνέντευξη που έδωσε, σχολίασε πως είμαστε προ των πυλών μιας επικής κατάρρευσης σε μετοχές και ομόλογα. 
Πιο αναλυτικά, μετά την πολυαναμενόμενη τρίτη κατά σειρά jumbo επιτοκιακή αύξηση της Federal Reserves κατά 75 μονάδες βάσης, ο Dalio προειδοποίησε τους επενδυτές οι οποίοι προσδοκούν πως χρηματοπιστωτικά assets, ήτοι τα ομόλογα και οι μετοχές, μπορεί να ανακάμψουν… θα απογοητευτούν οικτρά.
Κατά την εκτίμηση του Dalio, η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, εάν θέλει να πετύχει τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων.
Εξαιτίας αυτού και άλλων παραγόντων όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο θρυλικός επενδυτής αναμένει ότι οι μετοχές και τα ομόλογα θα συνεχίσουν να υποφέρουν, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα διολισθήσει σε ύφεση είτε το 2023 είτε το 2024.
«Αυτήν τη στιγμή, είμαστε πολύ κοντά στο έτος 0%.
Νομίζω ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν το 2023 και το 2024, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στις εκλογές» είπε ο Dalio κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον αρχισυντάκτη του MarketWatch, Mark DeCambre.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει δεσμευτεί ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ακόμα κι αν οι αγορές και η οικονομία καταρρεύσουν.
Αλλά για να το πετύχει αυτό, όπως εκτιμά ο Dalio, η Fed πρέπει να αυξήσει τα τερματικά επιτόκια αναφοράς μεταξύ 4% και 5%.

«Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια -βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια- έως και 4,5% περίπου, ή οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να τα πάνε υψηλότερα από αυτό το επίπεδο» είπε.
Επειδή ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Fed μπορεί να καταπολεμήσει επιτυχώς τον πληθωρισμό είναι να προκαλέσει «οικονομικό πόνο».
Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ελαφρώς.
Ωστόσο, η πορεία του δείκτη τον Αύγουστο οδήγησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μεγάλη πτώση.
Χρησιμοποιώντας μερικές από τις πιο βασικές αρχές της εταιρικής χρηματοδότησης, ο Dalio εξήγησε γιατί τα υψηλότερα επιτόκια είναι ανάθεμα για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και για περιουσιακά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας.

Με απλά λόγια, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι επενδυτές πρέπει να αυξήσουν το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιούν για να καθορίσουν την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών ή των πληρωμών τόκων, που συνδέονται με μια συγκεκριμένη μετοχή ή ομόλογο.
Δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός είναι ουσιαστικά ένας φόρος για αυτές τις μελλοντικές ροές εσόδων, οι επενδυτές συνήθως προβλέπουν χαμηλότερη αποτίμηση.
«Όταν κάποιος κάνει μια επένδυση, πληρώνει εφάπαξ για μελλοντικές ταμειακές ροές, μετά για να πούμε τι άξιζαν, παίρνουμε την παρούσα αξία και χρησιμοποιούμε προεξοφλητικό επιτόκιο.
Και αυτό είναι που κάνει όλα τα σκάφη να ανεβαίνουν και να παρακμάζουν μαζί» είπε ο Dalio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης