Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΕΚΤ και το μοντέλο της «Ζimbabwe» - Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών οδηγούν την οικονομία σε «ελεύθερη πτώση»

Η ΕΚΤ και το μοντέλο της «Ζimbabwe» - Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών οδηγούν την οικονομία σε «ελεύθερη πτώση»
Μπορεί η Lagarde να πετάξει όλα τα ψίχουλα που θέλει στις μικρές γερμανικές επιχειρήσεις και στους πολύ αποδοτικούς Ολλανδούς αγρότες, όμως δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, και τις επιχειρήσεις βιώσιμες.
Η οικονομία σε πανικό, τα επιτόκια στον «Θεό» αλλά στην ΕΚΤ και στην Ε.Ε όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία και στο πως να καταστρέψουν τον V.Putin και τη Ρωσία εν τω συνόλω, αφήνοντας όπως όλα δείχνουν τη Ευρώπη και να «παγώσει, αλλά και να χρεωκοπήσει».

Όπως γνωρίζουμε, αν και η λειτουργία των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ζimbabwe είναι να επιτρέψουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πλευράς των αντίστοιχων οικονομιών τους, έτσι ώστε η πραγματική πλευρά των οικονομιών τους να επιτύχει τους ευρύτερους μακροοικονομικούς στόχους της χώρας, οι κεντρικές τράπεζες του ΝΑΤΟ έχουν προφανώς και εγκατείψει καταστροφικά αυτές τις εργασίες για λόγους που μόνο εκείνες και οι τραπεζίτες τους κατανοούν.
Όμως, επειδή η Ζimbabwe, όπως και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης της Γερμανίας πριν από αυτήν, έχει φτάσει σε ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού 90 εκατομμυρίων % ετησίως, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να μιμείται το χρηματοοικονομικό καλάθι αποτυχημένων προσπαθειών.

Στον ίδιο δρόμο και η Γερμανία

Ό,τι και να γίνει με τη Ζimbabwe, η Γερμανία έχει ακολουθήσει περίφημα αυτό το δρόμο στο παρελθόν και, σε μια ολική ανατροπή των προηγούμενων μεταπολεμικών πολιτικών, φαίνεται αποφασισμένη να τον ξαναδιαβεί.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με έδρα τη Φρανκφούρτη, τυπώνει ευρώ τόσο γρήγορα όσο οι συνάδελφοί της στη Ζιμπάμπουε τυπώνουν δολάρια Ζimbabwe.

Και οι Κεντρικές τράπεζες την ίδια πολιτική

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ακολουθούν αυτήν ακριβώς την πολιτική και σήμερα, καθώς δίνουν δισεκατομμύρια για να διευκολύνουν τους λογαριασμούς ενέργειας, να δωροδοκήσουν τους αγρότες και, το πιο γνωστό, να τροφοδοτήσουν την χούντα του Κιέβου του Ζελένσκι.
Η προσφορά χρήματος, πάνω από 15 τρισεκατομμύρια ευρώ , βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, εξαθλιώνοντας τους συνταξιούχους και αποτυγχάνοντας να διασώσουν τις λιμοκτονικές οικονομίες τους.
Ο πληθωρισμός, ο όλεθρος της Γερμανίας, είναι και πάλι σε αυξητική πορεία, ενώ και η στερλίνα έχει αυξηθεί σε τιμή κατά 50% τους τελευταίους μήνες.

Οι ονειρώξεις των ευρωπαίων ηγετών

Καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν προς το παρόν άλλο χαρτί να παίξουν, πρέπει να πιστεύουν, ότι τα τυπογραφεία τους είναι αρκετά για να επικρατήσουν στην Ουκρανία και να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους να τρώνε και να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα.

Ο στόχος του ευρώ και η Lagarde

Ο κύριος στόχος του ευρώ ήταν να έχει τη σταθερότητα του γερμανικού μάρκου και του ολλανδικού φιορίνι και να μην είναι τόσο ασταθές όσο το γαλλικό φράγκο της Λαγκάρντ, το οποίο υποτιμήθηκε τέσσερις φορές από το 1945. 
Η Ευρώπη της Λαγκάρντ λειτουργεί με διαφορετικό ρυθμό, τυπώνοντας ευρώ κατά δισεκατομμύριο, τόσο για το καθεστώς του Ζελένσκι, όσο και για να αποτρέψει την εκκρεμή κατάρρευση της Ευρώπης, η οποία χρειάζεται δράση στην πραγματική πλευρά της οικονομίας.
Kαι όμως. Αντί να χαρίζει ανεξέλεγκτα μετρητά σε εταιρείες πετρελαίου για να επιβιώσουν, η σωτηρία της Ευρώπης θα έπρεπε να προσανατολίζεται στην φθηνότερη ενέργεια, όπου μπορεί να βρεθεί για την παραγωγή γερμανικών και ολλανδικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Μέχρι τη στιγμή που οι Αμερικανοί διέταξαν το κλείσιμο του Nord Stream 2 , αυτή η προσιτή ενέργεια ήταν ρωσική, η οποία τώρα έχει απορριφθεί υπέρ της εκτύπωσης δισεκατομμυρίων επιπλέον ευρώ για να φύγει ο Zelenski. 

Νομισματική τρέλα

Η νομισματική τρέλα μπορεί να αποτυπωθεί και στα ευρωπαϊκά επιτόκια χρέους , στα ποσοστά του δημόσιου χρέους και στα ποσοστά των επενδύσεων που καταρρέουν και δείτε την άβυσσο που διαφαίνεται μπροστά.
Αν και η Ιρλανδία , για να πάρουμε ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα, έχει εξωτερικό χρέος 700% του μεγέθους του ΑΕΠ της, η κυβέρνησή της εξακολουθεί να μοιράζει άφθονες δωροδοκίες για να καθυστερήσει την αναπόφευκτη κατάρρευσή της.
Καθώς οι μοναδικές αντιπροσωπείες της στον δείκτη EuroStoxx50 των κορυφαίων μετοχών σε ευρώ είναι η CRH , ένας πάροχος κατασκευαστών που πλήττεται από διαφθορά, η Flutter Entertainment , μια εταιρεία τζόγου που αντιμετωπίζει ηθικά προβλήματα και η Linde PLC , μια πολυεθνική γερμανική εταιρεία που εδρεύει στην Ιρλανδία για λόγους φοροδιαφυγής.
Η Ιρλανδία δεν έχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσει το χρέος της ούτε σε αυτόν τον κόσμο ούτε στον άλλο και οι υποσχέσεις της για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας επομένως δεν αξίζουν και ιδιαίτερα.
Παράλληλα, αν εξετάσουμε τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές εταιρείες του δείκτη EuroStoxx50 , οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μείγμα επιχειρήσεων αυτοκινήτου, αλκοόλ, χρηματοοικονομικών, τροφίμων, ειδών πολυτελείας, χημικών, αθλητικών ειδών, λιανικής και εταιρειών ενοικίασης ακινήτων, βλέπουμε την ίδια ιστορία.
Μπορεί η Lagarde να πετάξει όλα τα ψίχουλα που θέλει στις μικρές γερμανικές επιχειρήσεις και στους πολύ αποδοτικούς Ολλανδούς αγρότες, όμως δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, και τις επιχειρήσεις βιώσιμες.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενστάλαξη της σταθερότητας στην οικονομία και της εμπιστοσύνης στο μέλλον, των ειδών σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, έννοιες που η ΕΚΤ δείχνει να μην κατανοεί και ιδιαίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης