Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οικονομική κρίση: 3+1 λόγοι που η κυριαρχία του δολαρίου δεν θα είναι μόνιμη

Οικονομική κρίση: 3+1 λόγοι που η κυριαρχία του δολαρίου δεν θα είναι μόνιμη
Ας δούμε 3+1 λόγους που το δολάριο αναμένεται να μην κρατήσει για μεγάλο διάστημα την πρωτοκαθεδρία του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μπορεί τα ομόλογα και οι μετοχές να μην διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κυριαρχία του δολαρίου θα πάψει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο... τουλάχιστον όχι άμεσα.
Από την άλλη όμως, η άνοδος και οι υψηλές πτήσεις του αμερικανικού νομίσματος που αυξάνεται σε αξία κάνουν αρκετούς να χαμογελούν.

Ρεκόρ εποχών για το δολάριο

Το δολάριο βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο 20 ετών έναντι του ευρώ, ένα επίπεδο υψηλό 24 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν. και 37 ετών έναντι της βρετανικής λίρας, κάνοντας αρκετούς αναλυτές να θεωρούν πως δεν θα υπάρξει έκπληξη εάν έχουμε μία ακόμη ενίσχυσή του τους επόμενους μήνες.
Πολλώ δε μάλλον, εάν η Federal Reserve τηρήσει τις υποσχέσεις της και συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ας δούμε 3+1 λόγους που το δολάριο αναμένεται να μην κρατήσει για μεγάλο διάστημα την πρωτοκαθεδρία του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα:

Πρώτον, ενώ το δολάριο είναι ουσιαστικά το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το μερίδιό του στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας συρρικνώνεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια .
Σήμερα, περίπου το 59% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας τηρείται σε δολάρια, όμως το 2.000, ο αριθμός αυτός ήταν 70%.

Δεύτερον, οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν καταχραστεί κατάφωρα την προνομιακή θέση του δολαρίου

Και φυσικά, ένας τρόπος που το έχουν κάνει είναι να δανειστούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν το κράτος πρόνοιας-πολέμου της χώρας με ταυτόχρονη μείωση των φόρων.
Ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα δανείζονται οι πολιτικοί της, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει ακόμα να συγκεντρώσουν δολάρια, καθώς τόσες πολλές παγκόσμιες συναλλαγές διακανονίζονται σε δολάρια, ενώ παράλληλα, οι εταιρείες ανά την υφήλιο που διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες διεθνώς πρέπει να ανταλλάσσουν τα τοπικά τους νομίσματα σε δολάρια για να πληρώσουν για αγαθά και υπηρεσίες.

Τρίτον, η κυριαρχία των ΗΠΑ παγκοσμίως

Η κυριαρχία των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα διακανονισμού πληρωμών που ονομάζεται SWIFT - η Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας. Αυτός ο οργανισμός προσφέρει σε πάνω από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες ένα δίκτυο που τους επιτρέπει να στέλνουν και να λαμβάνουν εντολές πληρωμής –κυρίως σε δολάρια– σε ασφαλή, τυποποιημένη μορφή.
Παρόλο που η SWIFT έχει την έδρα της στο Βέλγιο, αναμέναμε, και έτσι έγινε, ότι εντός ημερών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος, η SWIFT απέβαλε τις περισσότερες ρωσικές τράπεζες από το δίκτυό της.
Όμως, η Ρωσία προσχωρεί τώρα στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως χώρες ουσιαστικά απομονωμένες από το παγκόσμιο δίκτυο εκκαθάρισης δολαρίων.

Τέταρτον, οι χώρες - αποδέκτες των αμερικανικών κυρώσεων λαμβάνουν μέτρα για την αποδολαριοποίηση.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα έχουν λάβει μέτρα για να τερματίσουν εντελώς τη χρήση των δολαρίων.
Η τελευταία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση έλαβε χώρα τον Ιούνιο στη 14η σύνοδο κορυφής των BRICS.
Οι BRICS – ένα αρκτικόλεξο για τις χώρες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής – δεν είναι ένας οργανισμός αυτός καθαυτός, αλλά μάλλον μια ομάδα χωρών που επιδιώκουν κοινούς στόχους.

Η αποκάλυψη Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin αποκάλυψε έναν άλλο κρίσιμο στόχο των BRICS - τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Θα αποτελείται από ένα καλάθι νομισμάτων των χωρών BRICS.
Είναι απίθανο κάποια από αυτές τις πρωτοβουλίες να αποτελεί βραχυπρόθεσμη απειλή για το δολάριο, όμως οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν συλλογικά το 41% ​​του παγκόσμιου πληθυσμού, το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 16% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι αμερικάνοι το απολαμβάνουν

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικάνοι απολαμβάνουν τις επιπτώσεις του να έχουν το δολάριο στα ύψη.
Για παράδειγμα, συρρέουν στην Ευρώπη για να αγοράσουν ακίνητα. Οι πιο καυτές αγορές αυτή τη στιγμή για αγοραστές με γροθιές δολαρίων είναι στη Γαλλία (Παρίσι και Προβηγκία). Ιταλία (Τοσκάνη και περιοχή της λίμνης Κόμο)· Πορτογαλία (Λισσαβόνα); και Αγγλία (Λονδίνο).
Η άνοδος της αξίας του δολαρίου οδήγησε επίσης σε παρατεταμένη πτώση των αξιών του χρυσού και του ασημιού.
Μέχρι στιγμής το 2022, ο χρυσός έχει χάσει σχεδόν το 6% της αξίας του, ενώ το ασήμι σχεδόν 19%.
Ωστόσο, η απόδοση του χρυσού είναι αξιοσημείωτη, καθώς ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί την ισχύ του δολαρίου έναντι ενός σταθμισμένου ως προς τις συναλλαγές ξένων νομισμάτων, σημειώνει άνοδο περισσότερο από 14% για το έτος.
Ο καθένας μπορεί να υποθέσει εάν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εκθρόνιση του αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου θα είναι επιτυχείς και πότε.
Ένα όμως είναι σίγουρο.
Τελικά, το δολάριο είναι μοιραίο να ενταχθεί στη μακρά λίστα των νομισμάτων fiat (δηλαδή, νομισμάτων που υποστηρίζονται μόνο από τις κυβερνήσεις που τα εξέδωσαν και όχι από ένα υλικό περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός) που έχουν εξαφανιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης