Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fed: Η «παγίδα» που προκαλεί ανησυχία, η επερχόμενη ύφεση και η S.O.S πρόκληση για την επόμενη ημέρα

Fed: Η «παγίδα» που προκαλεί ανησυχία, η επερχόμενη ύφεση και η S.O.S πρόκληση για την επόμενη ημέρα
Το πρόβλημα για τη Fed είναι ότι προσπαθεί να «αποφύγει» μια ύφεση ενώ προσπαθεί να σκοτώσει τον πληθωρισμό.
Τα τεράστια επίπεδα χρέους αποτελούν τον πιο σημαντικό κίνδυνο και πρόκληση για την Federal Reserve, καθώς αυτός είναι εξίσου ο λόγος που η Fed επιθυμεί απεγνωσμένα να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη.

Πρέπει να δράσουμε τώρα

Όπως είχε σημειώσει ο Jerome Powell: «Πρέπει να δράσουμε τώρα, ευθέως, σθεναρά όπως κάναμε.
Είναι πολύ σημαντικό οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν σταθερές. Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε είναι μια περίοδος ανάπτυξης κάτω από την τάση»
Η Federal Reserve μιλά τώρα για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο λόγος που η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ο εξουθενωτικός πληθωρισμός είναι κρίσιμοι για τη Fed λόγω του τεράστιου όγκου μόχλευσης στην οικονομία.
Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, τα επιτόκια θα προσαρμοστούν, προκαλώντας κρίση χρέους καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις εξυπηρέτησης και αυξάνονται οι αθετήσεις πληρωμών.
Ιστορικά, τέτοια γεγονότα οδήγησαν στην καλύτερη περίπτωση σε ύφεση και στη χειρότερη σε οικονομική κρίση.

Το πρόβλημα για τη Fed είναι να προσπαθεί να «αποφύγει» μια ύφεση ενώ προσπαθεί να σκοτώσει τον πληθωρισμό.

Οι υφέσεις είναι ένα σημαντικό μέρος του κύκλου

Οι υφέσεις δεν είναι κάτι κακό.
Αποτελούν αναγκαίο μέρος του οικονομικού κύκλου και αναμφισβήτητα κρίσιμο και αφαιρούν τις «υπερβολές» που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της επέκτασης και «επαναφέρουν» τον πίνακα για το επόμενο σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης.
Χωρίς «υφέσεις», η συσσώρευση υπερβολών στην οικονομία συνεχίζεται μέχρι να σπάσει κάτι.

image003-600x345_0_1.jpg
Στον τρέχοντα κύκλο, οι παρεμβάσεις της Fed και η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για περισσότερο από μια δεκαετία επέτρεψαν σε θεμελιωδώς αδύναμες εταιρείες να παραμείνουν στα πράγματα αναλαμβάνοντας φτηνό χρέος για μη παραγωγικούς σκοπούς, όπως εξαγορές μετοχών και μερίσματα.
Οι καταναλωτές έχουν χρησιμοποιήσει χαμηλά ποσοστά για να επεκτείνουν την κατανάλωση αναλαμβάνοντας χρέη.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τα χρέη και τα ελλείμματα σε επίπεδα ρεκόρ.

Η υπόθεση είναι ότι το αυξημένο χρέος δεν είναι προβληματικό όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά. Αλλά εκεί βρίσκεται η παγίδα που αντιμετωπίζει η Fed.

Η νοοτροπία της Fed για συνεχή ανάπτυξη, χωρίς ανοχή στην ύφεση, επέτρεψε σε αυτή την κατάσταση να διογκωθεί αντί να επιτρέψει στη φυσική τάξη της οικονομίας να εκτελέσει τη δαρβινική της λειτουργία του «ξεριζωμού των αδύναμων».
Τις τελευταίες δεκαετίες, δεν επετράπη η επαναφορά του συστήματος.
Αυτό οδήγησε σε μια επακόλουθη αύξηση του χρέους σε σημείο που υποβάθμισε την ανάπτυξη της οικονομίας.
Είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση ότι το «όχι και τόσο αόρατο χέρι» της Fed άφησε δακτυλικά αποτυπώματα σε προηγούμενες οικονομικές αναλύσεις.
Δεδομένου ότι τα γεγονότα που σχετίζονται με τις πιστώσεις τείνουν να εκδηλώνονται από το εταιρικό χρέος, μπορούμε να δούμε τα παρακάτω στοιχεία.
Δεδομένων των εξαιρετικά διευκολυντικών πολιτικών που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2008–09, στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ανάπτυξης της οικονομίας χρηματοδοτήθηκε από ελλειμματικές δαπάνες, δημιουργία πιστώσεων και μείωση της αποταμίευσης.
Με τη σειρά του, αυτή η αύξηση του χρέους μείωσε τόσο τις παραγωγικές επενδύσεις όσο και την παραγωγή από την οικονομία.
Καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε και οι μισθοί μειώθηκαν, ο καταναλωτής ανέλαβε μεγαλύτερη μόχλευση, μειώνοντας το ποσοστό αποταμίευσης.
Ως αποτέλεσμα της αυξημένης μόχλευσης, χρειαζόταν περισσότερο από το εισόδημα των καταναλωτών για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Μια μακρά ιστορία τρομερών αποτελεσμάτων

Μετά από τρεις δεκαετίες αυξανόμενου χρέους έναντι της πτώσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η Fed αντιμετωπίζει τώρα τη δυσκολότερη θέση της από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Η αμερικανική οικονομία υφίσταται μεγαλύτερη μόχλευση σήμερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας μας.
Από το 1980, τα επίπεδα χρέους συνέχισαν να αυξάνονται για να καλύψουν το εισοδηματικό κενό.
Μεγαλύτερα σπίτια, τηλεοράσεις, υπολογιστές κ.λπ., όλα απαιτούσαν φθηνότερο χρέος για να το χρηματοδοτήσουν.
Η άνοδος και η πτώση των τιμών των μετοχών ελάχιστη σχέση έχουν με τον μέσο Αμερικανό και τη συμμετοχή του στην εγχώρια οικονομία.
image007-600x306.jpg

Τα επιτόκια είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, καθώς δεδομένου, ότι τα επιτόκια επηρεάζουν τις «πληρωμές», οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν γρήγορα αρνητικά την κατανάλωση, τη στέγαση και τις επενδύσεις, γεγονός που αποτρέπει τελικά την οικονομική ανάπτυξη.

Από το 1980, κάθε φορά που η Fed έσφιγγε τη νομισματική πολιτική με αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός παρέμενε «καλά συγκρατημένος», όμως η  τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομική ζήτηση, είναι πολύ πιθανό να γίνει υπερβολική σύσφιξη.

Η πρόκληση για την Fed

Η Fed έχει μια δύσκολη πρόκληση μπροστά της, με πολύ λίγες επιλογές, καθώς ενώ η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μην επηρεάσει «αρχικά» τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ή την οικονομία, είναι πολύ διαφορετική ιστορία να υποδηλώνει κανείς ότι δεν θα επηρεάσει εν τω συνόλω την κατάσταση.
Υπήρξαν απολύτως μηδενικές φορές στην ιστορία, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που δεν οδήγησε τελικά σε αρνητικό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν αυξανόμενες οικονομικές ασάφειες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, γεγονός που συγκεντρώνουν τα στοιχεια που απαιτούνται για το επόμενο καταστροφικό γεγονός.

Κάποια από αυτά είναι:


1) Οι υπερβολικές αποτιμήσεις υπερβαίνουν τις προσδοκίες για την αύξηση των κερδών.

2) Υπάρχει μια αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής να «σταλάξει».

3) Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αφθονούν.

4) Οι καμπύλες αποδόσεων μειώνονται εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

5) Υπάρχουν επίπεδα ρεκόρ ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.

6) Οι αποδόσεις των junk ομολόγων είναι εξαιρετικά χαμηλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης