Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: «Η Fed θα σώσει το χρηματιστήριο και θα μειώσει τα επιτόκια εάν συμβεί βαθιά ύφεση»

JP Morgan: «Η Fed θα σώσει το χρηματιστήριο και θα μειώσει τα επιτόκια εάν συμβεί βαθιά ύφεση»
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια το 2023 εάν συμβεί βαθιά ύφεση, σύμφωνα με την JPMorgan.

Θετικά... μηνύματα από την Wall Street, καθώς σύμφωνα με την JP Morgan όσο γρήγορα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια το 2022, αλλό τόσο θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το αντίθετο και να τα μειώσει.

Θα επέμβει η Fed

Το προαναφερόμενο σενάριο αναμένετα να συμβεί, εάν υλοποιηθεί  μια βαθιά οικονομική ύφεση και τα εταιρικά κέρδη πέσουν απότομα, σύμφωνα με τον Marko Kolanovic.
Η Fed έχει ακολουθήσει μια επιθετική πορεία αύξησης των επιτοκίων μέχρι στιγμής φέτος , με μια ακόμη μεγάλη αύξηση 75 μονάδων βάσης να αναμένεται αργότερα σήμερα to απόγευμα.
Μία τέτοια κίνηση θα ωθούσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 3,0% έως 3,25% μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας, πολύ μακριά από το εύρος του στην αρχή του έτους από 0% έως 0,25%.
Μέχρι το τέλος του 2022, οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς υποδηλώνουν, ότι το επιτόκιο των Fed Funds θα κυμαίνεται από 4% έως 4,25%, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επιδιώκει να σβήσει τις υψηλές τιμές πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θέλουν χρόνο


Να σημειωθεί, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων χρειάζονται χρόνο για να εισρεύσουν στην οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει διαρκής κίνδυνος η Fed να σφίξει υπερβολικά καθώς εστιάζει σε δείκτες με καθυστέρηση ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. 
"Πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται τον πόνο και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνεχίζει να μειώνεται. Ενώ αυτά τα σύννεφα καταιγίδας χτίζονται στον ορίζοντα, ακόμη και οι καλύτεροι και έξυπνοι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το αν θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια μεγάλη οικονομική καταιγίδα ή σε κάτι πολύ λιγότερο σοβαρό." είπε ο  Dimon της JP Morgan σε προετοιμασμένη αναφορά του για το ζήτημα.

Ο παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε

Ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε, είναι εάν το ποσοστό ανεργίας αρχίσει να αυξάνεται, καθώς παραμένει σταθερά κάτω από το όριο του 4% από τον
Δεκέμβριο.
Το επιτόκιο ανέβηκε πρόσφατα στο 3,7% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.
"Η μείωση των αποδοχών θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντική εάν το ποσοστό ανεργίας αρχίσει να αυξάνεται ουσιαστικά και σημειωθεί μια παρατεταμένη ή βαθιά ύφεση", είπε ο Marko Kolanovic.
 Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις μετοχές, επειδή η Fed θα μπορούσε να επιστρέψει στην πολύχρονη πρακτική χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με το σημείωμα.

«Αλλά ακόμη και σε αυτό το δυσμενές σενάριο πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από ό,τι τιμολογείται επί του παρόντος για το 2023, αναστέλλοντας έτσι τις αγορές μετοχών και προκαλώντας υψηλότερα πολλαπλάσια P/E», πρόσθεσε με έμφαση.

Τα στοιχήματα για τη σημερινή συνεδρίαση της Fed

Η αγορά επί του παρόντος πιθανολογεί μια παύση της Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, με δύο πιθανές μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προς το τέλος του επόμενου έτους.
Ο Kolanovic πιστεύει τελικά ότι αυτές οι μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιταχυνθούν σημαντικά εάν η οικονομική ισχύς αρχίσει να επιδεινώνεται.
Μια πιθανή φιλική προς τις αγορές Fed το 2023, σε συνδυασμό με τη χαμηλή θέση των επενδυτών και τη μείωση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, υποδηλώνουν ότι η πτώση στη χρηματιστηριακή αγορά είναι περιορισμένη στα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και αν επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, κατέληξε ο Kolanovic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης