Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fed: Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι μία εκτίναξη των επιτοκίων θα «αναστατώσει» τη Wall Street

Fed: Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι μία εκτίναξη των επιτοκίων θα «αναστατώσει» τη Wall Street
Ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA, είπε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες ότι μια αύξηση 100 μονάδων βάσης θα αντιπροσώπευε μια «υπερβολική αντίδραση» από την πλευρά της Fed.
Λίγες ώρες έμειναν, έως ότου η Fed ανακοινώσει μία νέα αύξηση στα επιτόκια, με τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα να βρίσκονταν υπό πίεση χθες Τρίτη, και την άνοδο του πληθωρισμού να προκαλεί «πονοκέφαλο» σε επενδυτές και κράτη

Δεν «ποντάρουν» σε μια αύξηση πάνω από 75 μ.β

Ορισμένοι αναλυτές στη Wall Street υποστηρίζουν, ότι οι επενδυτές υποτιμούν την πιθανότητα η Fed να επιτύχει μια απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης της την Τετάρτη. 

Τι πιστεύουν οι Fed - funds traders

Παράλληλα, ενώ οι έμποροι συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Fed-funds αναμένουν συντριπτικά μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, ή 0,75 ποσοστιαίας μονάδας, την Τετάρτη, η ανησυχία τους είναι, ότι η εκτύπωση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο της περασμένης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας, μπορεί να έπεισαν τον Πρόεδρο της Fed Jerome Powell και άλλα γεράκια στην επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed, ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να παραμείνουν απλώς στην πορεία καθώς αγωνίζονται να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να ενεργήσουν πιο δυναμικά.
Εάν συμβεί αυτό, θα σήμαινε την πιο επιθετική περίπτωση σύσφιξης της Fed από την εποχή του Paul Volcker, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Fed από το 1979 έως το 1987, μετά από δύο αυξήσεις επιτοκίων 75 μονάδων βάσης και αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο.

Πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές;

Ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA, είπε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες ότι μια αύξηση 100 μονάδων βάσης θα αντιπροσώπευε μια «υπερβολική αντίδραση» από την πλευρά της Fed.
«Πιστεύουμε ότι μια άνοδος 100 bps θα εκνευρίσει τη Wall Street, καθώς θα σήμαινε ότι η FOMC αντιδρά υπερβολικά στα δεδομένα αντί να τηρεί το πλάνο παιχνιδιού της και θα αύξανε την πιθανότητα το FOMC να σφίξει τελικά και να μειώσει την πιθανότητα επίτευξης ήπια προσγείωση», έγραψε ο Stovall σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

Προσεκτική η Fed

Με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να πλησιάζουν ήδη το σημείο πίεσης γύρω στο 4%, η πάντα προσεκτική Fed μπορεί να μην θέλει να διακινδυνεύσει να αναστατώσει τις αγορές με τόσο θλιβερό τρόπο.
«Η Fed κάνει λόγο για 75 μονάδες βάσης. Αν πήγαιναν στις 100 μονάδες βάσης, νομίζω, ότι θα ήταν συγκλονιστικό για την αγορά», δήλωσε ο David Rubenstein, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του ιδιωτικού κολοσσού Carlyle Group, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox Business.

Συσπείρωση εάν υπάρξει απότομη άνοδος επιτοκίων

Αλλά αν υποθέσουμε ότι η Fed όντως επιλέξει μια αιφνιδιαστική άνοδο πλήρους ποσοστιαίας μονάδας, ορισμένοι μπορούν να οραματιστούν ένα σενάριο όπου οι αγορές όντως συσπειρώνονται μπροστά σε μια πιο δυναμική Fed.
«Δεν το προβλέπω αυτό με κανέναν τρόπο, αλλά θα μπορούσα να δω ένα σενάριο όπου λαμβάνουμε 100 και η αγορά κάνει πραγματικά ράλι (μετά το αρχικό flush)» είπε ο Matt Tuttle, Διευθύνων Σύμβουλος της Tuttle Capital Management, σε ανταλλαγή email με το MarketWatch.

Ποιο ειναι το νοημα 

Σίγουρα, μια αύξηση 100 μονάδων βάσης εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως ως αποτέλεσμα χαμηλής πιθανότητας.
Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των κεφαλαίων της Fed τιμολογούνται επί του παρόντος σε πιθανότητες περίπου 80% για αύξηση 75 μονάδων βάσης την Τετάρτη, με τις πιθανότητες πλήρους ποσοστιαίας μονάδας να παραμείνουν στο 20%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Η Νomura 

Μέχρι στιγμής, η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura ήταν ένας από τους λίγους σημαντικούς θεσμούς από πλευράς πώλησης που ζήτησαν αύξηση 100 μονάδων βάσης την Τετάρτη.
Σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε νωρίς την Τρίτη, ο Charlie McElligott, υπεύθυνος στρατηγικής της Nomura, εξήγησε γιατί πιστεύει, ότι οι αγορές «υποτιμολογούν σημαντικά» την προοπτική μιας αύξησης 100 μονάδων βάσης.
Το σκεπτικό του ήταν πως: Μετά την τελευταία παρτίδα οικονομικών δεδομένων, ο Powell απλά δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια θετική αντίδραση της αγοράς την Τετάρτη, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μια «αντιπαραγωγική» χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, η οποία συμβαίνει όταν οι τιμές των μετοχών αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν.
Αν ο στόχος του Powell είναι να σταματήσει να παγιώνεται ο πληθωρισμός, πρέπει να αποδείξει ότι «είναι πλήρως προσηλωμένος στη μοναχική του εντολή για τον «πληθωρισμό»», ειδικά καθώς τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια αρχόμενη σπείρα μισθών-τιμών έχει ήδη αρχίσει να ισχύει, McElligott έγραψε.
«Οι 100 μονάδες βάσης είναι αναγκαιότητα για να παραμείνουμε μπροστά στο να χτυπήσουμε την πλευρά της ζήτησης του πληθωρισμού όσο το δυνατόν πιο δυνατά», δήλωσε ο McElligott σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τρίτη.

Ποια είναι η εναλλακτική;

Εάν η Fed επιτύχει μια αύξηση 100 μονάδων βάσης, μια τέτοια επιθετική κίνηση θα ανάγκαζε τις αγορές να υπολογίσουν την πιθανότητα το επιτόκιο των Fed Funds να ξεπεράσει το 5% το επόμενο έτος, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τις αγορές και ίσως την οικονομία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co. Μάικλ Φερόλι απέφυγε να κάνει τη βασική του περίπτωση τις 100 μονάδες βάσης.
"Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες μιας κίνησης 100 μονάδων βάσης - αν και σίγουρα όχι μηδέν - είναι χαμηλότερες από το ένα τρίτο... οι καλοί οδηγοί δεν αυξάνουν την ταχύτητά τους καθώς πλησιάζουν στον προορισμό τους", έγραψε ο Feroli σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες που δημοσιεύτηκε στο στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Αντίθετα, όπως η Feroli ενημέρωσε τους πελάτες της JPM την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική megabank αναμένει ότι η Fed θα σημειώσει ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση τον Νοέμβριο, μαζί με μια επιπλέον αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι πρόσθετες 50 μονάδες βάσης της αναμενόμενης σύσφιξης θα συμβάλουν στο να φέρει το ανώτερο όριο του στόχου επιτοκίου της Fed στο 4,25% έως την επόμενη άνοιξη, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί τον Ιούλιο.

«Εάν η αγορά εργασίας δεν ψύχεται ουσιαστικά μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, τότε θα αναζητούσαμε από την Επιτροπή να συνεχίσει να σφίγγει με κινήσεις 25 bp μέχρι να συμβεί αυτό», πρόσθεσε η Feroli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης