Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fed αναμένεται να πατήσει «φρένο» - Τα σενάρια για την αύξηση των επιτοκίων

Η Fed αναμένεται να πατήσει «φρένο»  - Τα σενάρια για την αύξηση των επιτοκίων
Θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στα επιτόκια;
Mε αγωνία και ανυπομονησία αναμένει ολόκληρος ο πλανήτης και φυσικά οι επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη την επόμενη σύγκλιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς ο ολοένα και αυξανόμενος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες αποτελούν ένα επικίνδυνο «δημοσιονομικό μείγμα» το οποίο αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε παρατεταμένη μείωση και ανεργία.

Η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομία και να καταφέρει μία μείωση του πληθωρισμού.
«Αυτό που έκανε η Fed νωρίτερα φέτος ήταν να κατεβάσει το πόδι της από το πεντάλ του γκαζιού», δήλωσε ο Carl Riccadonna, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην BNP Paribas. "Αυτή η κίνηση των 75 [bp] είναι ένα σταθερό πόδι σε αυτό το πεντάλ φρένου."

Θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στα επιτόκια;

Να σημειώσουμε, ότι η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση θα φέρει το επιτόκιο πολιτικής της Fed σε ένα εύρος από 3% έως 3,25% - ένα επίπεδο που οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι θα αρχίσει να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά, οι αγορές έχουν στο «πίσω μέρος του μυαλού τους» μια μικρή πιθανότητα μιας κίνησης 100 μονάδων βάσης, αλλά οι οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει συναίνεση στο FOMC (Federal Open Market Committee) να προχωρήσει τόσο πολύ και να επιταχύνει τον ρυθμό περαιτέρω σύσφιξης», δήλωσε ο Sam Bullard, ανώτερος οικονομολόγος της Wells Fargo.

H ανακοίνωση της απόφασης από την Fed


Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 2 μ.μ. την Τετάρτη.
Η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει επίσης ενημερωμένες οικονομικές προβλέψεις και ο πρόεδρος της Fed J.Powell θα δώσει συνέντευξη Τύπου από τις 2:30 μ.μ.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο Powell θα μιλήσει σκληρά για τον πληθωρισμό μιας και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6% τον Αύγουστο, καταργώντας τις αισιόδοξες ελπίδες, ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε.

Οι προσδοκίες και ο Powell

«Πιστεύω ότι ο Powell δεν έχει άλλη επιλογή από το να επαναλάβει τα όσα είπε στην ομιλία του στο Jackson Hole», δήλωσε ο Stephen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος Amherst Pierpont.
Στην ομιλία του στο Jackson Hole, Wyo., στα τέλη Αυγούστου, ο Powell αναγνώρισε την πιθανότητα οικονομικής δυσπραγίας, δηλώνοντας ότι «ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα φέρουν επίσης κάποιο πόνο στα νοικοκυριά και των επιχειρήσεων. Αυτά είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».

Μια ακόμη κακή εβδομάδα


Οι μετοχές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones Industrial Average DJIA, -1,25% να υποχωρεί 4,1%. Οι αποδόσεις του δημοσίου αυξήθηκαν απότομα, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου TMUBMUSD02Y, 3,983% να εκτοξεύεται σε υψηλό σχεδόν 15 ετών.

Ερώτημα η στάση της Fed
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed δεν θα παρασυρθεί από μια ολοένα και μεγαλύτερη πώληση, ενώ οι οικονομολόγοι είναι επίσης απασχολημένοι με την αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τον πληθωρισμό και την ημερομηνία πολιτικής της Fed.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην JP Morgan, αύξησε την πρόβλεψή του για το επιτόκιο των Fed Funds στο 4% σε 4,25% μέχρι τις αρχές του 2023.
Ενώ από την άλλη πλευρά, ο Lou Crandall, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP, πιστεύει ότι η τελευταία έκθεση ΔΤΚ αλλάζει τη βάση για την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 1-2 Νοεμβρίου.
Αν ο ΔΤΚ του Αυγούστου ήταν ήπιος όπως αναμενόταν, ο Powell θα μπορούσε να είχε προτείνει, ότι η Fed θα μπορούσε να ανακτήσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της τον Νοέμβριο. 
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι συνθήκες να μαλακώσουν αρκετά ώστε να επιτρέψουν στο FOMC να υποχωρήσει τον Νοέμβριο, αλλά η αρχική μας υπόθεση είναι ότι θα επιτύχει αύξηση 75 μονάδων βάσης για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση», δήλωσε ο Crandall, σε σημείωμα. σε πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης