Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Καμπανάκι» από Bundesbank: «Η οικονομία θα συρρικνωθεί - Έρχεται παρατεταμένη μείωση της οικονομικής παραγωγής»

«Καμπανάκι» από Bundesbank: «Η οικονομία θα συρρικνωθεί - Έρχεται παρατεταμένη μείωση της οικονομικής παραγωγής»
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Bloomberg δείχνουν, ότι η Γερμανία και μεγάλο μέρος της ευρωζώνης έχουν πιθανότητα ύφεσης περίπου 80% τους επόμενους 12 μήνες.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Βundesbank, καθώς η μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, ενόψει της ψυχρής περιόδου αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.



Οι αρνητικές προβλέψεις από την Βundesbank

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε, ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται ή μειώνεται σταδιακά, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή.


Η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία
Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας, λαμβάνοντας περίπου το 50% των προμηθειών της από τη Ρωσία πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αλλά από την εισβολή, ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μηδέν από τον Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Snag_165f150e.png

Δεν έχουν τελειωμό οι αρνητικές συνέπειες του ενεργειακού αποκλεισμού από τη Ρωσία

Παράλληλα, η Bundesbank προβλέπει, ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη και αν αποφευχθεί η ευρεία διανομή δελτίου καθώς οι κατασκευαστές έντασης ενέργειας θα έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή.
«Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει κάπως αυτό το τρίμηνο και να συρρικνωθεί αισθητά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι δεν προέβλεψε αυτό το δυσμενές σενάριο σε έκθεση του Ιουνίου.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης στη γερμανική οικονομία με την έννοια μιας ξεκάθαρης, ευρείας βάσης και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής». Ανέφερε ότι αναμένεται συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο με βαθύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο.
«Ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος της επηρεάζουν όχι μόνο τη βιομηχανία εντάσεως φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξαγωγικές της δραστηριότητες και επενδύσεις, αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση και τους παρόχους υπηρεσιών που εξαρτώνται από αυτήν», κατέληξε η κεντρική τράπεζα.

Snag_165d8834_0.png

Οι εκτιμήσεις από το Bloomberg και στο βάθος.... η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Bloomberg δείχνουν, ότι η Γερμανία και μεγάλο μέρος της ευρωζώνης έχουν πιθανότητα ύφεσης περίπου 80% τους επόμενους 12 μήνες.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους επενδυτές και στα κράτη - μέλη της Ε.Ε καθώς προχωράει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. 
Η επερχόμενη ύφεση της Γερμανίας είναι κάτι που όλοι οι αναλυτές παρακολουθούν στενά, καθώς τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν σε μεγάλο βαθμό, εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου μειωθούν με δελτίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης