Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater προς επενδυτές: Ο στασιμοπληθωρισμός είναι πραγματικά μεγάλος κίνδυνος, θα σας σκοτώσει

Bridgewater προς επενδυτές: Ο στασιμοπληθωρισμός είναι πραγματικά μεγάλος κίνδυνος, θα σας σκοτώσει
Τον λόγο για τον οποίο ο χρυσός είναι ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που αξίζει να κατέχετε... εξηγεί η Bridgewater
Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους αξίζει οι επενδυτές να κατέχουν χρυσό –και μόνον– εξήγησε με συνέντευξή της η επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bridgewater, Rebecca Patterson, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τις στασιμοπληθωριστικές πιέσεις οι οποίες ενδέχεται να ταλανίσουν οικονομία και αγορές.
Όπως αποκάλυψε, οι θεσμικοί επενδυτές προετοιμάζονται για τον τοξικό συνδυασμό του υψηλού πληθωρισμού και της αργής ή αρνητικής ανάπτυξης, με σκοπό να προστατευθούν από τη σοβούσα bear market.
Αλλά πόσο σοβαρή είναι αυτή η απειλή;
Η Patterson δεν μάσησε τα λόγια της…
Ο στασιμοπληθωρισμός θα σας σκοτώσει – ευτυχώς, όμως, σε αυτό το χρονικό σημείο δεν αποτελεί βεβαιότητα, αλλά σίγουρα μια ισχυρή πιθανότητα, αφού η Federal Reserve ενδέχεται να είναι ακόμη σε θέση να τραβήξει την αμερικανική οικονομία των ΗΠΑ από τον βάλτο του πληθωρισμού χωρίς να την σπάσει.
Βέβαια, η ύφεση είναι αναπόφευκτη.
Και παρότι η Patterson συμφωνεί σε πολλά με τους υπόλοιπους μετέχοντες στα χρηματιστήρια, δεν πιστεύει απαραίτητα ότι η Federal Reserve θα επιχειρήσει στροφή σε ό,τι αφορά την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης.
Ενώ πολλοί παρατηρητές στη Wall Street την περιμένουν, η Patterson εκτιμά ότι μια στροφή πολιτικής θα ήταν πολύ πιο επιζήμια για την οικονομία από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης.
Και, πράγματι, αυτό είναι ένα πρόβλημα για τη Fed.
Προκειμένου να αρχίσει να ψύχει την οικονομία, πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε βαθμό τέτοιον, ώστε να ξεφουσκώσουν οι φούσκες στις μετοχές και στην αγορά στέγης.
Η κερδοσκοπία πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομισματική σύσφιξη.
«Όπως είπα πριν λίγες μέρες, όταν η Wall Street μάχεται τη Fed, όλοι χάνουμε» αναφέρει η επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bridgewater.

Το σενάριο του χρυσού…

Αν και μια στροφή της Fed προς τη χαλάρωση και την ανοχή διψήφιου ποσοστού σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τον χρυσό, η Patterson δεν πιστεύει ότι απαιτείται προκειμένου να προκρίνει το κίτρινο μέταλλο ως επενδυτικό καταφύγιο.
Την ίδια στιγμή, όπως και οι πελάτες της, παρακολουθεί στενά τον κίνδυνο:
«…Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος και οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, να κοιτάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να διερωτηθούν: “έχω αρκετά στο χαρτοφυλάκιό μου ώστε αν αυτό το σενάριο λειτουργήσει, να μην είμαι ευάλωτος;”».
Τι αγοράζει η Patterson για λογαριασμό των πελατών της Bridgewater; Χρυσό, προφανώς.
Όπως επισημαίνει, τόσο στην οικονομία της Κίνας όσο και στην Ινδία αναζωογονείται η όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του βραχυπρόθεσμα.
Η Patterson αναμένει επίσης αύξηση της εγχώριας ζήτησης για χρυσό:
Οι άνθρωποι θέλουν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού – αν και δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης